Relaties en jouw hersenstam

Relateren in relaties (een Post-valentijnsgedachte)

Als we onze hersenstam begrijpen als een belangrijke functie in onze totale informatieverwerking, dan helpt dat om verstandigere keuzes te maken voor onze relaties. Met de bril van de ‘polyvagale theorie’ zijn dingen beter te begrijpen. Als we zelf ons lagere -meer dierlijke- informatieverwerkingsniveau begrijpen, kunnen we begrijpen hoe we de wereld soms als een reptiel zullen zien.
Worden we genoeg gevoed? Worden we gevolgd? Zijn we echt boos, of gewoon bang? Is deze wereld wel veilig genoeg voor mij?
Als we deze puur evolutionaire stappen herkennen, dan helpt het ons de wereld om ons heen handiger te evalueren. Sterker nog, het kan belangrijk zijn om te begrijpen hoe deze reacties onze rationele evaluaties en onze relationele mogelijkheden helemaal blokkeren.


Relaties en jouw hersenstam

Als we begrijpen dat seks kwetsbaar is en als we onze hersenstamreacties niet als ‘de waarheid’ begrijpen maar ‘slechts’ als een hersenstam ‘idee’ over de wereld als een onveilige plek -of niet-, dan is dat een manier van denken die kan helpen om onze automatische reacties beter te begrijpen.
Als we de wereld om ons heen zien als een veilige plek, laten we de informatie van onze zintuigen gewoon passeren naar de hogere niveaus van onze hersenen. Als we voelen (de term in de polyvagale theorie is “neuro-sensing”) dat de wereld een onveilige plek is, dan hebben we onze automatische reacties in onze hersenstam op deze ‘onveiligheid’. En er zijn verschillende treden op de ladder naarmate we de wereld steeds onveiliger waarnemen:

  • Als we merken dat er niet ‘genoeg’ zal zijn, dat honger een realiteit kan worden, dan laten we alles achter en gaan we in Frenzy om te krijgen wat we willen hebben.
  • Als we merken dat er echt een gevaarlijke situatie ontstaat door gebrek aan voedsel of door dreiging, kiezen we Flight als coping-mechanisme.
  • Als de wereld nog gevaarlijker is, zulllen we Fight kiezen als coping-mechanisme. Dat staat niet echt gelijk aan woede, want woede is meer op iets gericht en ‘Fight’ is slechts een middel om je agressor van je af te dreigen.
  • Als we onze agressor niet bij ons vandaan kunnen krijgen, zullen we waarschijnlijk proberen ongezien te blijven door ons te verstoppen in Freeze in de hoop dat onze schutkleuren ons zullen beschermen tegen gevaar.
  • En als de situatie echt hopeloos is en we in de klauwen van onze agressors komen, dan ‘kiezen’ we voor Feign Death als een manier om in ieder geval in leven te blijven. We zullen pijn en ongemak accepteren en zullen slap zijn in plaats van gespannen, en hopen dat onze agressor ons met rust laat, omdat we onaantrekkelijk zijn.

De hersentam serieus nemen

Als je hiernaar kijkt, wat is dan je favoriete reactie in onveilige situaties? Wat bent jij geneigd te doen als jij je in een relatiesituatie bevind die jij (jouw hersenstam) als “onveilig” beschouwt?
Wat is je ‘favoriete’ hersenstamreactie?
Aan de ene kant kan het verstandig zijn om echt eigenaar te worden van je eigen hersenstamreacties en te begrijpen dat deze automatisch zijn maar getraind kunnen worden. Aan de andere kant kan het belangrijk zijn om je partner te vertellen wat er waarschijnlijk zal gebeuren, zodat dat hij of zij gepast kan reageren op uw persoonlijke ‘F’-s:

  • Als je in een Frenzy raakt, probeer dan te begrijpen waar je honger naar hebt en probeer te begrijpen dat je in je relatie waarschijnlijk niet zult vinden wat je nodig hebt wanneer je gaat in een Frenzy mindset gaat. Help uw partner(s) te begrijpen waar je naar op zoek bent in situaties als deze. Is het respect? Is het veiligheid? Is het liefde? Is het intimiteit?
  • Als je in Flight gaat, probeer dan te begrijpen waarvoor je vlucht. Help je partner te begrijpen dat alle andere richtingen dan die van je partner, op dit soort momenten aantrekkelijk voor je zijn omdat je bang bent. En het kan helpen om hem of haar te vertellen waar je bang voor was.
  • Als je in Fight gaat, probeer dan te begrijpen welke ruimte je nodig hebt. Help je partner te begrijpen hoe je een gevoel van vrijheid kunt krijgen en niet in het nauw wordt gedreven omdat je eigenlijk niet met je partner wilt vechten.
  • Als je in Freeze gaat, probeer dan te begrijpen waar jij je voor probeert te verbergen. En help jouw partner te begrijpen dat jouw aanpassing echt lijkt, maar dat niet is. Het zal in de toekomst tot boosheid leiden omdat het achteraf oneerlijk zal voelen, omdat je van binnenuit heb gegeven wat jij niet werkelijk wilde geven.
  • Als je begint met Feigh Death (Doen alsof je dood bent), probeer dan te begrijpen dat je gevoel van hopeloosheid echt is, maar dat de situatie in werkelijkheid niet is. En help uw partner te begrijpen dat uw hopeloosheid niet is wat u wilt, maar een reactie is op het feit dat u de wereld even als een hopeloze plek ziet. Genereer samen hoop.

Ons ‘Zelf’ begrijpen

Hopelijk helpt het begrijpen van je basisreacties, en het uitwisselen daarvan met jouw partner, jullie beiden om uit deze ‘hersenstam-relaties’ te blijven waar de Frenzy van één persoon leidt tot de Freeze van de andere. Hersenstam-relaties zoals waar de Flight van de ene persoon leidt tot het Fight van een andere, of de Flight van de ene persoon leidt tot de Frenzy van de ander.
Misschien, als jullie deze situaties allebei snel genoeg herkennen, dan hoeven de hersenstam-reacties niet te escaleren en hoeven ze elkaar niet te voeden. Misschien is het een goed idee om een (kink aware?) relatie coach te vragen om een veilige situatie te creëren om samen te praten. Dit helpt om een veilige situatie voor beiden te creëren. Misschien kunnen jullie het ook zelf met deze info?
Liefs,

Hans (Kink Aware Coach .com)


Mijn vraag aan jou:

Sex is not the enemy!

Taboe-onderwerpen zijn soms lastig te vinden op het net omdat we er niet over praten en seks actief wordt weggefilterd door veel social media. Ik probeer om in begrijpelijke taal iets zinnigs te zeggen over dingen die ineens weer ‘taboe’ aan het worden zijn, als het aan politici, het bankwezen en facebook ligt.
Vandaar, als jij iemand weet die iets aan dit stukje zou hebben, als jij vind dat ik iets gezegd heb dat hout snijdt wat jou betreft, stuur zo iemand dan zelf even de URL van dit stukje. Of hieronder staan de social media-knoppen die je daarvoor ook kunt gebruiken. Zodat we zinnig blijven praten over seks.

Wanneer dit artikeltje jou aan het denken zet en je wilt daar eens contact over opnemen: klik hier*

Heb je aanvullingen of opmerkingen: plaats hieronder een reactie…

contact opnemen >


Quotes:


Neem even contact met me op voor een afspraak door hier te klikken*
West-coaching Privacy statement

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.