Online Praten…

Als we online met elkaar praten

Algemeen over Online ‘praten’

Gebarentaal
Een paar gebaren die dan handig zijn (zeker als je ge-‘mute’ bent) kunnen we uit de doventaal leren. Onthou dat waarschijnlijk jouw camera op jouw gezicht gericht staat dus doe dingen met je handen in de buurt van je gezicht.

  • Een duim omhoog naast je gezicht is een goed signaal om jouw eensgezindheid te laten zien (en omdat jouw microfoon uit staat en je niet nonverbaal mee kan hummen zoals we normaal in gesprekken doen: steek je duim lekker positief omhoog als je aan het mee hummen bent).
  • Je hand opsteken is het signaal je iets in de groep wilt zeggen (laat je vlakke hand zien naast je gezicht om de aandacht te trekken van de moderator zodat die jou kan un-muten).
  • Een duim naar beneden is het signaal dus om te laten zien dat je het ergens niet mee eens bent.
  • ‘Luid’ applaudisseren in sign-language, dat is als je met twee handen omhoog zwaait links en rechts van je gezicht.
  • Knippen vingers (naast je gezicht) is meer een “beleefd applausje”.
  • Een gebaar van sympathie/love is: kleine klopjes op je borstbeen met een open hand: “Love this”.

De één vindt het ene platform prettig, de ander een ander. Daarom wil ik graag even weten wat jij prettig vindt om gebruiken als jij bij mij ‘inbelt’. Wil je Skype gebruiken, Google Hangout? whatsapp meWhatsApp face-time?

Laat me dat graag wel even weten vóór dat we beginnen (want anders ben je zo maar een aantal minuten van je sessie kwijt om elkaar überhaupt online te ‘vinden’).


5 minuten voor de start aanwezig?
Ik wil je dan ook vragen om zo’n 5 minuten tevoren achter je computer te kruipen… want het duurt zó maar een minuut of 2 of 3 voordat alles is opgestart en je een beetje verbinding hebt. En het is ook wel zo aardig om zelf van te voren even je microfoon en camera te hebben getest zodat niet iedereen er op hoeft te wachten totdat jij jouw microfoon en camera gevonden hebt in jouw programma-instellingen.


Groepsgesprekken vanaf 5

Ik plaats jullie allemaal vanaf 5 minuten tevoren even “in de wachtkamer”. Anders zit iedereen namelijk op elkaar te wachten en te rommelen of je komt binnen in zo’n ‘awkward’ gesprek dat geen onderwerp heeft (in het ‘echt’ zie je wel dat mensen nog wat voorbereidend aan het ‘keuvelen’ zijn. Maar als je online binnenkomt dan zit je gelijk zo face-to-face).
Dan kan de moderator ineens iedereen tegelijk ‘un-muten’ (uit de wachtkamer halen) zodat wel lekker tegelijkertijd kunnen starten.

Als je tòch later in het gesprek valt… hou er dan rekening mee dat online praten nou eenmaal wat minder vergeeflijk is. Dan heb je gemist wat je gemist hebt. Zet je microfoon uit en hou daar rekening mee met jouw vragen.


Privacy en headphones

Een beetje overdreven misschien maar absolute privacy hangt natuurlijk een beetje van het platform af. Bij Amerikaanse platforms geldt helaas de Amerikaanse (lekke privacy) wetgeving. Nou verwacht ik niet dat de CIA in ons geïnteresseerd is. LOL.
Maar voor de volledigheid…

1 – Natuurlijk beloven we elkaar dat de dingen die online gezegd worden ook ‘in de groep’ blijven. Maar:
2 – Omdat je soms behoorlijk op elkaars lip kan zitten in deze dagen, doe het gesprek met een koptelefoon of ‘oortjes’ op zodat de dingen die we bespreken ook privé blijven en niet bij anderen terecht komen.
Het voorkomt gewoon dat andere mensen in jouw ruimte ‘mee luisteren’.

Geen headset?
Als voor jou koptelefoon niet wenselijk is, zorg dan dat je dit tevoren bij de moderator even hebt aangeven (en waarom dat niet nodig is bij jou). Anders vraagt de rest zich dat af waarom voor jou andere privacy regels gelden.


Andere online Etiquette

Een beetje medeleven voor de ‘Voorzitter’
De online gespreksleider van de ‘room’ is in het ‘echt’ heus aardiger dan online 😉
Door het gemis aan nonverbale communicatie zal je online wat botter en wat assertiever moeten zijn dan je normaal bent, namelijk.

Zie onderaan: Tips voor Room-hosts

Onthoudt alsjeblieft dat we met z’n allen de nonverbale communicatie enorm aan het missen zijn. Dus als Room-host zal je jezelf echt wat assertiever moeten opstellen dan dat je van jezelf gewend bent. Je mist de inademing van iemand die iets wilt gaan zeggen, het tijdsschema is veel strakker dan normaal.
Ergo: je zal botter moeten zijn als iemand te lang uitweidt, je zal iemand gewoon moeten zeggen dat ie even moet ‘muten’ als ie te veel achtergrond geluiden maakt.

Bereid je voor!
Als je jouw scherm wilt gaan delen in jouw presentatie: bereid dat voor, alsjeblieft. Oefen ermee, Zet de scroll van een scherm alvast op de hoogte waar jij iets wilt laten zien… Dan blijven jouw toehoorders beter bij jouw verhaal.

Actief de Mute-button gebruiken
Van de mensen in de vergadering verwachten we dus dat zij actief ‘muten’ 🙂
De ‘mute-button’ is dat icoontje van dat microfoontje met een streep er door of niet…
In die afgesproken minuten voor de online meeting start, speel even met de mute button of aan-of-uit, dat weet je waar ie zit (hij is belangrijk bij online overleg)…

Laten we de afspraak maken dat iedereen zelf ‘mute’ (de microfoon afzet) aan het begin van de vergadering. Dat luistert relaxter omdat je dan niet de optelsom van iedereens achtergrond-geluiden hebt, en je creëert meer een ‘luistersfeer’.

Actief ‘muten’ bijkomend voordeelIn grotere vergaderingen: je denkt even iets meer na voordat je iets roept en gaat wat minder mee zitten ‘hummen’, wat met twee drie mensen als begripsvol klinkt maar met meerderen vooral voorkomt dat je kan blijven luisteren naar degene die aan het woord is.

Als je jezelf ‘un-mute’ dan is dat omdat je iets wilt zeggen inderdaad. Als er mensen aan het spreken zijn, doe dan wel even “hand opsteken” omdat je iets wilt zeggen.
Als je gezien bent, of aan het woord geweest bent, dan mute je jezelf gewoon weer om het zo rustig en overzichtelijk mogelijk te maken voor iedereen.

Zeg je naam
Als je begint met spreken noem dan even jouw naam (of nickname) zodat mensen ook weten wie er wat zegt.

Zwaai bij uitlog
Oh, en doe even zwaaien tijdens het uitloggen anders ben je zo abrupt weg… 🙂

Ik zie er naar uit je online te zien,
Groet,
Hans

Samenvattend:

  • tijd nemen voor een check van jouw instellingen vooraf
  • zorg vooraf voor een headset
  • actief un-muten en vervolgens weer muten
  • zeg je naam als je spreekt
  • gebruik nonverbale signalen zodat instemming of ontstemming zichtbaar is
  • een beetje medeleven met de gespreksleider
  • doe je voorbereiding
  • zwaai bij het uitloggen
Tips voor Room-hosts
Onthoudt alsjeblieft dat we met z’n allen tijdens het gesprek de non-verbale communicatie enorm aan het missen zijn.
Dus als Room-host zal je jezelf ècht wat assertiever moeten opstellen dan dat je gewend bent om te doen.Je mist de inademing van iemand die iets wilt gaan zeggen, het tijdsschema is veel strakker dan normaal. Ergo: je zal botter moeten zijn als iemand te lang uitweidt, je zal iemand gewoon moeten zeggen dat ie even moet ‘muten’ als ie te veel achtergrond geluiden maakt.


Bereid je voor!
Als je jouw scherm wilt gaan delen in jouw verhaal: bereid dat voor, alsjeblieft!
Oefen er tevoren mee. Zet de scroll van een scherm alvast op de hoogte waar jij iets wilt laten zien…
Ik weet uit ervaring (#SchadeEnSchande): het is echt héél irri als jij nog moet gaan fiddelen met schermen of moet scrollen naar de juiste plek terwijl er X mensen op jouw vingers kijken (en ik werd in ieder geval bepaald niet sneller van die extra druk).