F.A.Q.

Frequently Asked Questions

 • Q: Ik heb een vraag: Waar kan ik die stellen?
 • Q: Hans, kan ik ook online met jou spreken in deze gekke tijden?
  • A: Absoluut! Dat was altijd al zo maar nu zeker!
   Skype, Google, whatsapp meWhatsApp beeldbellen op je foon, of gewoon bellen. Kies maar welke jij al geïnstalleerd had op je foon of op je computer, en laat me dat even weten. Dan zit ik voor je klaar op de afgesproken tijd op het door jouw gewenste platform.
   Misschien is het in dit verband handig om even “online praten”* te lezen?

 • Q: Hoi Hans, ik ben nieuwsgierig naar wat jij precies doet. Kink aware enzo?
  • A: Tja het hangt er enorm van af… Soms is het ‘gewoon’ coaching over werk, of overwerkt zijn. Want als je als kinkster het niet wil meemaken dat je ineens merkt dat jouw behandelaar jouw kink aan het behandelen is (terwijl jij daar zelf helemaal tevreden mee bent), dan kan het verstandig zijn om een kink-aware coach/therapeut te kiezen.

   Je hoeft bij mij niet per sé over kink te praten maar je hoeft er in ieder geval niet over te zwijgen!

   Soms is het ook dat het wel degelijk specifiek over ‘anders zijn’ gaat.
   Wat denk je van de dingen die er in jouw volwassenwording gebeuren als jij merkt dat je ‘anders’ bent. De aanpassing, de leugens, het verzet tegen je eigen wensen. De teleurgestelde reacties van ouders of andere familieleden. De reacties van klasgenoten…
   Als je geoefend bent geraakt in ‘aanpassing’ of het ‘bewaren van het geheim’, dat vormt je, dat kan in de weg staan van nieuwe liefdesrelaties. Als je van je eigen geslacht houdt, of van een ander geslacht wil zijn, als je ‘bi’ bent of juist van fetishes houdt (die misschien maatschappelijk minder goed begrepen worden dan “corsetjes & hoge hakken”)
   Soms gaat het ook over kinks/kicks die maatschappelijk niet zo geaccepteerd zijn en die toch een plek moeten krijgen in een leven zonder dat ze hoeven te worden uitgeleefd. Het kan belangrijk zijn om dat soort geheimen ook uit te spreken en een plek te geven.
   Mensen die in hun rollenspel traumatische momenten tegen komen… Dat enerzijds ook wel willen maar dat tegelijkertijd ook lastig vinden om zich dat toe te eigenen…

   Het kan gaan over relatie-problemen die door kinks ontstaan. Bijvoorbeeld een partner die houdt van de taakjes die horen bij ‘discipline’ horen terwijl de partner in ’t hoofd veel meer met D/s bezig is en iemand aan het vernederen is. Of iemand die al een beetje aan het experimenteren is met anderen terwijl ie nog geen heldere tekst heeft over het openen van hun relatie…

   Stel dat jij zou willen dat jouw partner dominanter was… Hoe pak je dat aan zonder ‘topping from the bottom’?

   Of als je bezig bent met uit de kast komen terwijl je al een relatie hebt, dan kan dat handig zijn om een beetje voor te bakken zodat je die cake beter aan je partner weet te presenteren.
   Non-monogamie komt met z’n eigen uitdagingen: Als je in een polyrelatie zit dan kan je bij mij ook met z’n 3-en of 4-en op de bank om het te hebben over je relatie.
   Ook als je partner(s) geen zin heeft/hebben in “dat relatie-gedoe”
   Ik zeg vaak:

   Sometimes it takes just one to tango

   Zelfs mensen die gerichter op zoek willen naar een potentiële partner… Soms kan je zo hard bezig zijn met wat je niet meer wilt, dat je eigenlijk uit het zicht laat raken wat je wèl wilt van een toekomstige relatie…

   Kortom, er zijn nogal wat dingen die aan bod kunnen komen bij een Kink Aware Coach/Therapeut


 • Q: Over ‘openminded’.. ik hoor de naam Hans ook nogal eens in het kader van lezingen over ‘anders-dan-gebruikelijke-seksualiteit’ (of relatievormen)
  • A: Ja inderdaad. Er is veel te zeggen over seks en relaties die ‘anders’ zijn. En waar ‘gewone’ seks (whateverthefuck dat ook mag zijn) wel met “straight” wordt aangeduid. Daar is de geuzenterm “Kinky” (of inmiddels: Queer) voor seksualiteit die ‘anders’ is.
   Zie ook:

   • KinkAware.info* (meer gericht op de professionals die ‘Kink Aware’ willen leren zijn)

   Koppel-coaching… 1 + 1 = 3 (of 1+1+1=4) 😉 als je het handig aanpakt.
   Maar hoe vaak zie je niet: 1 + 1 = 0,5…
   Geilheid kan je zoeken en vinden… ook al ligt het niet altijd daar waar je had verwacht het te zullen vinden…


 • Q: Wat is “Integrative Couple Coaching”
  • A: Mensen zijn vaak op zoek naar relaties maar tegelijkertijd is er na de eerste verliefdheidsfases een periode waarbij zij meer aanbotsen tegen hun communicatieve mogelijkheden en de voorbeelden die zij gehad hebben op het gebied van langdurige relaties. Scheidingscijfers laten zien: daar gaan regelmatig dingen in mis. Integratieve Coaching probeert geen onderwerpen en gevoelens uit te sluiten maar deze juist in de relatie te integreren en -op basis van kennis en op basis van gevoelens- nieuwe wegen te vinden in relatie.Regelmatig blijken de ge-eikte relatie-paden te beperkend om op de lange termijn overeind te blijven. Openminded durven zijn, durven gunnen en respect blijven houden op verschillende manieren is een belangrijke basis voor het vinden van creatieve uitwegen uit situaties die telkens weer vast leken te lopen.

   Most of us have 3 to 4 relations in our adult life. Some of us have those with the same partner. ~ Esther Perel

   De twee doelen van ICC zijn: 1 – het terugbrengen van liefde in de relatie als dat mogelijk is, 2 – het terugbrengen van respect in de “ex”-relatie (ook elkaars “ex” zijn is een vorm van relatie) of in co-ouderschap.


 • Q:
  • A: