Sprankel vs. Schrompel (in jullie relatie)

Koppel oefening: Sprankel vs Schrompel

Question
Onze relatie is echt een beetje verzuurd. Hoe komen we daar uit, Hans?
Answer:
Het gaat vaak om de optelsom van kleine dingen die tot verzuring leiden. En in de Integatieve (Bewegings)Therapie van Peetzold hebben we het veel over juist onzevroege, gevoelsmatige reacties op dingen die zo lelijk bij elkaar op kunnen tellen.
Juist in (kinky) relaties is het belangrijk om van elkaar ècht te leren kennen en elkaar niet alleen maar de mooie kant voor te houden. En zeker ook onder de -soms best rationeel ingestelde- kinksters is het belangrijk om samen een ‘taal’ te hebben om het te hebben over de dingen waar je door kan ‘sprankelen’ en waar je door zal ‘schrompelen’.
Het klinkt bijna te simpel voor woorden. Ik weet het, dat is een veelgehoorde kritiek op deze oefening. Maar juist de simpelheid èn de directheid van onze lichamelijke reacties helpt ons soms om beter te begrijpen wat we wel voor onszelf proberen weg te rationaliseren.

Als gezegd: het lijkt te simpel voor woorden, zó simpel zelfs dat we er niet meer naar kijken omdat het te sipel lijkt, maar veel van onze gevoelsmatige reacties -juist in het lichaam- zijn eerder in de evolutie terug te vinden. Vèr voordat we menselijk werden, zelfs als je naar ééncellige diertjes kijkt, dan zie je dat levende wezens een reactie hebben op hun omgeving die je -oneindig veel complexer- ook terug ziet bij mensen:

‘Schrompelen’ versus ‘Sprankelen’

Integrative Bewegunstherapie naar Petzold

Zelfs ééncellige dieren strekken zich uit naar voeding of veiligheid. En bedreiging of zelfs beschadiging maakt dat je ze ineen ziet schrompelen. En kijk naar de sprankel in de ogen van mensen, kijk naar hun houding die rechter op is als zij leuke of lekkere dingen mee maken… Kijk naar het verlies van ademruimte als je jezelf schaamt of als je jezelf groot loopt te houden… Juist omdat het zo simpel en natuurlijk is, zijn dat dingen die in onze complex rationele en menselijke wereld makkelijk over het hoofd gezien worden.

Sprankel:– Veiligheid, Lekkere spanning,
 – Voeding (soulfood)
Schrompel:– Bedreiging, Onveiligheid
 – Beschadiging (fysiek/emotioneel)
(welke aanvullingen heb jij?)

Begrijp me goed, we hebben rationele overwegingen. “Nee, maar dat is nou eenmaal even een investering die we even moet doen” en dat soort van opmerkingen die we tegen onszelf zeggen. Klopt vast, als je ze stuk voor stuk bekijkt. Maar het zijn ook de redenaties waarmee we onszelf eigenlijk vaak plezier ontzeggen. Waarmee we onze partners plezier en sprankel ontzeggen. Kiezen voor even ‘schrompel’ kan een investering zijn, natuurlijk. Maar het kunnen -zeker als het te lang duurt- ook beslissingen zijn die een uitwerking hebben op onze kwaliteit van leven…
Sterker nog, ik zie vaak dat een manier van denken die mensen op een later moment laat denken: “fuckit, ik heb echt effe schijt aan mijn partner” er aan voorbij gaat dat je die fuckit van de mens -die toch (wetenschappelijk gezien) het belangrijkst is voor jouw levensgeluk- vaak met meer rente terug krijgt dan je voor mogelijk had gehouden…

Daarom: begin eens voor jezelf en heb daarna samen aandacht voor…


‘Sprankelen’ versus ‘Schrompelen’

Wanneer je in je lichaam navoelt wat er gebeurt terwijl je dingen meemaakt, of wat er gebeurt als je zelfs maar denkt aan dingen, dan kan dat een belangrijke richting aanwijzer zijn voor de beslissingen die we in ons leven moeten maken.

Waar ga jij van “sprankelen” en waar ga jij van “schrompelen”

Een oefening

Het doel is om je meer in contact te brengen met de dingen waar jij van gaat sprankelen en de dingen waar jij van gaat schrompelen. Dit is en oefening uit de creatieve therapie van de integratieve therapie en ik raad je aan om de bijbehorende “.Jpeg” te downloaden en uit te printen en om eens plaatjes uit glossies en bladen te gaan knippen en te plakken. Of hou het als file en ga eens op zoek op het internet naar plaatjes die jou helpen om in te zien in het kader van levens kwaliteit:

Alle menselijke eigenschappen kennen een gaspedaal en een rempedaal. Dus als dingen niet zo goed lopen dan is het altijd zaak om te kijken en te kijken naar de twee vragen: “hoe kan ik hier méér gas gaan geven”? èn “hoe kan ik hier minder remming aan geven”?

>1< Wáár zit mijn Sprankel? (waar zit het gaspedaal onder mijn sprankel gevoel en waar zit de rem op mijn sprankel gevoel?)
Gun jezelf eens -juist om meer feeling te krijgen voor jouw ‘sprankel’- dat je zoekt naar plaatjes van dingen waar jij van gaat sprankelen… Hoe divers ook!
Dat kunnen watervallen in de zomer zijn, dat kunnen plaatjes van trio’s of zweepsessies zijn (we zitten hier op de site KinkindeRelatie.nl), dat kunnen plaatjes zijn van de natuur, van je kinderen, of van je auto of van de buurman.
Maar waar het om gaat is de vraag: Wat zijn de dingen die mij ruimte geven in mijn adem? De dingen die maken dat ik rechterop ga lopen? Wat is ‘voeding’ voor mij? (en dan doel ik in dit geval vooral op “soulfood”). Waar groei ik door? Waar zit mijn trots? Waar zit mijn genot? Waar zit mijn liefde voor mensen? Waar gaan mijn ogen van glanzen? Wat voelt lekker of verrijkend in mijn leven? En wat ik net al zei,

Het is niet alleen maar zinnig om naar het gaspedaal te zoeken. Het is ook goed om te weten waar ik op de rem druk in mijn leven…

>2< Waar zit de rem op mijn sprankel (en nou niet gelijk jouw partner gaan verwijten, alsjeblieft. hou het bij jezelf: waar laat jij jouw sprankel remmen?) Wat houdt mij tegen? Schaam ik me voor mijn sprankel? Wat zijn de dingen waardoor ik minder sprankel? Zijn er dingen die ik kan doen waardoor ik mij minder in mijn sprankel zou laten remmen? Kan mijn partner mij helpen om mijn sprankel terug te vinden? Of is dat iets dat ik zelf moet doen?

Sprankel is véél meer dan afwezigheid van schrompel…

Hans West
Nou is sprankel véél meer dan een afwezigheid van schrompel. Dus beide verdienen aparte aandacht.
  • “hoe kan ik méér gas geven aan mijn sprankel“?
  • “hoe kan ik minder remming hebben op mijn sprankel“?
  • èn:
  • “hoe kan ik méér remming hebben op mijn schrompel“?
  • “hoe kan ik minder gas geven aan mijn schrompel“?

>3< Waar zit mijn schrompel?
Waar zitten bedreigingen en beschadigingen? Waar raken we misschien zelfs fysiek (bijna) beschadigd en wat zijn de emotionele beschadigingen in mijn dagelijks leven? Waar zit de SS van ons gevoelsleven: schaamte en de schuld? Waar zit ‘het harde werken’, het ‘presteren’ waardoor ik niet meer kan genieten van de dingen waar ik vroeger van genoot? Waar laat ik mij kleineren of ziek praten? Waar verlies ik mijn sprankel? Waar zit the Dayly ‘Grind’ die maakt dat ik niet meer reageer op zaken, waardoor ik niet eens meer voel wat mij eigenlijk ademruimte kost. Waar zit de angst en de onveiligheid? Want wat zijn die dingen die mij ademruimte kosten? Wat zijn de eisen waar ik aan moet voldoen? Waardoor worden mijn ogen dof? Voel ik nog dat ik ontwijk of dat ik in elkaar duik in mijn houding? Wat drukt er op het gas-pedaal van mijn schrompel?

>4< En waar kan ik ook mijn schrompel remmen? Waar kan ik mezelf vergeven of mijn onderdrukkers vergeven? Welke overdreven eisen aan mezelf kan ik loslaten? Hoe kan ik me verdedigen tegen de stiekeme ondermijners en de overdreven eisen die aan mij worden gesteld?
En vooral: waar kan ik tevreden mee zijn?


Alleen of samen

In het voorgaande ging ik er eigenlijk vanuit dat je dit voor jezelf aan hw invullen bent maar je kan dit ook eerst ieder voor zich doen en vervolgens als (serious speel)parters samen. Wat zijn de dingen die mij laten glanzen glanzen en sprankelen in onze relatie? Waar gaan mijn ogen van glanzen in ons spel of in onze liefde(s)? Waar groei ik van (ook al is groei soms lastig)? Waar groei ik van het geven van liefde en waar groei ik van het ontvangen van liefde?

Ook voor jullie relatie kan je deze vierstappen weergeven en uitbeelden.

Op zo’n manier maak je voor jullie samen een soort “mood board”waar je inspiratie uit op kunt doen voor jullie (spel)relatie(s). En begrijp me goed, dit hoeft niet mooi te zijn of een ‘kunstwerk’ te worden. Als je het voor jezelf doet: je hoeft het zelfs nooit aan iemand te laten zien! Je kan -als je het niet op papier maar virtueel doet- zelfs de file versleutelen zodat niemand het ooit zal kunnen zien behalve jij.
Want dat is waarom het gaat. Dat jij weet waarvoor jij het doet.


Als je hierover meer wilt weten of als je het hier wat uitgebreidere over wilt hebben met me, laat het me even weten:

Hans (Kink Aware Coach .com)

Mijn vraag aan jou:

Sex is not the enemy!

Taboe-onderwerpen zijn soms lastig te vinden op het net omdat we er niet over praten en seks actief wordt weggefilterd door veel social media. Ik probeer om in begrijpelijke taal iets zinnigs te zeggen over dingen die tegenwoordig ineens weer ‘taboe’ aan het worden zijn, als het aan politici, het bankwezen en bedrijven als facebook ligt.
Vandaar, als jij iemand weet die iets aan dit stukje zou hebben, als jij vind dat ik iets gezegd heb dat hout snijdt wat jou betreft, stuur zo iemand dan even zelf de URL van dit stukje. Of hieronder staan de social media-knoppen die je daarvoor ook kunt gebruiken. Zodat we zinnig blijven praten over seks.

Wanneer dit artikeltje jou aan het denken zet en je wilt daar eens contact over opnemen*
Heb je aanvullingen of opmerkingen: plaats dan hieronder een reactie…


Quotes:


Neem even contact met me op voor een afspraak door hier te klikken*
West-coaching Privacy statement

https://bit.ly/sprankelschrompel