Out of your personal Closet day

Sexual Selfcare


11 oktober
Het is vandaag Coming Out – day en dat is dat wel een moment van extra aandacht waard.
Ik zie hoe mensen vechten tegen de schaamte van het ‘anders’ zijn en hoe die schaamte levenskwaliteit kost.
Jammer toch? Dus denk eens over jouw ‘closet’ in het kader van zelfzorg. Juist in deze dagen waar we allemaal binnen zitten is een coming out day wel belangrijk.Out of your personal Closet day

Kaizen leren we de laatste jaren een beetje kennen vanuit de toepassingen in het bedrijfsleven. Maar Kaizen is ouder dan de toepassingen in het bedrijfsleven, véél ouder. Het is een Japans gedachtengoed dat verbetering mogelijk maakt doordat je aandacht geeft aan de kleine stappen die groei mogelijk maken. En dat is juist een ding waar we misschien juist vandaag wel over mogen nadenken.
Misschien is vandaag de dag om “uit de kast” te komen… misschien is vandaag ook een dag om te gaan beginnen om die stap ergens, misschien ooit te gaan zetten in het komende jaar…
Kaizen heeft een mooie gedachte:

Ieder systeem kan maar een bepaalde mate van groei aan!
(grotere stappen nemen betekent: òfwel scheuren, òfwel terugveren)

En wat ik dan wel vaker zeg over ‘uit de kast’ komen:

“onze closets hebben een draaideur. Je zal telkens wéér opnieuw uit de kast gaan komen. Op verschillende plekken en op verschillende niveaus. Dus geef jezelf de tijd om stap voor stap te werken aan jouw sexual self-care: ruimte voor jezelf zoals je bent.


Sexual Self Care

Stappen binnen Kaizen
Seiri
(整理 Sort) – Analyse en deconstructie (hoe is de situatie nu?)
Seiton (整頓 Set in order) – Ordenen en herschikken (Wat mag het zwaarst wegen en hoe maak ik het makkelijk voor mijzelf om dat te doen in de toekomst)
Seiso (清掃 Shine) – Overtolligheid weggooien en schoonmaken (hoe kan ik rommel loslaten en scherper zien -en ook mooier laten zien- waar het om draait)
Seiketsu (清潔 Standardize) – Ritualiseren en automatiseren (welke routine kan ik opzetten om dit makkelijker te maken in de toekomst)
Shitsuke (しつけ Sustain/Self-discipline) – Nieuwsgierigheid naar verbetering en sustainabillity van de houding Systematisch verbeteren (Hoe blijf ik nieuwsgierig naar de volgende stap van mijn -self- verbetering)

Hoe doe je dat eigenlijk: sexual self care?

Laten we eerst eens kijken naar “self” met een seksuele bril op. Wie ben jij seksueel eigenlijk echt? What makes you tick, eigenlijk?
Ook als niemand dat nog weet, ook als je het gevoel hebt dat je echt de enige bent in de wereld (is niet zo maar dat kan wel zo voelen).
Waar draait het om bij jouw seks, als het voor jou geil zou zijn?

3 sexual feelings

Wat zijn bijvoorbeeld de 3 gevoelens rond seks:

  1. Voorwaardelijk gevoel: Hoe moet jij je voelen voordat je voelt dat je kan beginnen aan seks.
  2. Kern van jouw seks: hoe wil jij je voelen en wat wil jij meemaken tijdens seks die voor jouw zelf rete-geil is
  3. Afterglow: hoe wil jij je achteraf voelen, als de laatste golven van lust voorbij zijn gekomen?

Als coach help ik mensen wel om deze 3 te vinden. Het is waardevol om samen op zoek te gaan. Want natuurlijk denken we al snel over de kern van de zaak. Die is misschien niet zo makkelijk om toe te durven geven in verband met schaamte. Maar die kern die weten we vaak eigenlijk wel. Door je bijvoorbeeld te bedenken waar jij opgewonden van wordt, eigenlijk. Wat zijn de fap-filmpjes die misschien ruim buiten jouw ‘league’ zijn maar die wel een richting aan geven van de dingen die voor jou spannend zijn.

Achteraf

Maar kinksters en met name BDSM-ers weten dat soms iets echt “heerlijk ‘verschrikkelijk’ kan zijn geweest om mee te maken. Maar dat het in de juiste context is gebeurd, dat maakt het toch prachtig om meegemaakt te hebben.
Dus misschien wil je jezelf trots voelen over hetgeen je hebt gedaan, over wat je hebt aangedurfd, of uitgehouden. Misschien wil jij je vereerd voelen, misschien wil je jezelf uitgeput voelen of gebruikt… Wat is het licht van de afterglow van geile seks van jou dat terug schijnt op de shit die je in de kern aan het doen was?

Vooraf

Dus denk misschien eens even een half minuutje na over “lekker in je vel zitten”, over “mogen zijn wie je bent”… Hoe voelt dat in je lijf? Waar voelt je kracht of spanning, waar voelt het ontspannen, waar voel je ruimte. Hoe gaat je adem je als je lekker mag zijn wie je bent?
… 28… 29… 30…
en als je dat duidelijk hebt hoe dat voelt…
Doe dan daarna eens even de fantasie dat je jij beoordeeld gaat worden, dat je zelfs het zelfs het serieuze risico loopt dat je veroordeeld kan gaan worden.
Hoe voelt het gevoel in je lijf dan? Hoe gaat je adem dan?
… 28… 29… 30…
En als je dan vervolgens weet hoe het verschil voelt tussen die twee, laten we dan weer eens kijken naar de dingen die voor jou nodig zijn om je seksueel te kunnen voelen (en dat hoeft nog niet eens sexy te wezen).

En we weten allemaal dat seks er vaak niet van komt. Wat heb jij nodig om aan seks te kunnen beginnen?

Misschien: wat is het gevoel dat jij wilt hebben om aan seks te willen beginnen? Wil je jezelf uitgedaagd voelen, gewaardeerd voelen, ontspannen voelen, veilig voelen?

Of wat zijn de voorwaarden om aan seks te beginnen (zoals “kinderen onder de pannen”“werk is klaar” of “huis is aan kant”) die maken dat je ruimte in je hoofd hebt om seksueel te zijn. Nou we het er toch over hebben: wat zijn de voorwaarden van je partner? Dáár al aan voldaan?

Care

En als laatste het element in sexual self care: het woordje “care”. Je weet wel, van het werkwoord “caring”. Want als er iets killing is voor seks dan is het wel de prestatiegedachte, het gevoel beoordeeld of veroordeeld te worden.

Dus denk eens aan een caring manier om jouw seksualiteit een klein Kaizen-stapje te laten groeien in de richting waar we het net over hebben gehad. Als jij nou een liefdevolle oudere zus of broer was van je jongere broertje of zusje dat net de seks aan het ontdekken is. Dan wil je die toch ook niet gelijk de meest heftige porno-situaties insleuren?

Bedenk je die houding waarmee je iemand een volgende stap gunt… en kijk dan weer eens in de spiegel en beloof jouw zelf dat we vandaag het kleinst mogelijke stapje in die richting zetten (zó klein dat we dat morgen óók weer kunnen doen), dat we die seksuele kern van jou eens wat afstoffen en daar een beetje een routine van maken die te herhalen is, per week, per maand?
Misschien eens de tijd nemen voor self-pleasuring, in plaats van raffel-werk. Misschien eens wat meer aandacht voor de voorwaarden zodat het ook gebeurt, of aandacht voor de afterglow en dat apart te genieten.

Als ik je/jullie daarbij kan helpen, laat met dat even weten op de contact pagina, dan maken we een afspraak voor sexual self care. In het kader van deze personal coming out-day, laten we eens nadenken over jouw care.

Hans (Kink Aware Coach .com)


Mijn vraag aan jou:

Sex is not the enemy!

Taboe-onderwerpen zijn soms lastig te vinden op het net omdat we er niet over praten en seks actief wordt weggefilterd door veel social media. Ik probeer om in begrijpelijke taal iets zinnigs te zeggen over dingen die ineens weer ‘taboe’ aan het worden zijn, als het aan politici, het bankwezen en facebook ligt.
Vandaar, als jij iemand weet die iets aan dit stukje zou hebben, als jij vind dat ik iets gezegd heb dat hout snijdt wat jou betreft, stuur zo iemand dan zelf even de URL van dit stukje. Of hieronder staan de social media-knoppen die je daarvoor ook kunt gebruiken. Zodat we zinnig blijven praten over seks.

Wanneer dit artikeltje jou aan het denken zet en je wilt daar eens contact over opnemen: klik hier*

Heb je aanvullingen of opmerkingen: plaats hieronder een reactie…

< contact opnemen >


Quotes:


Neem even contact met me op voor een afspraak door hier te klikken*
West-coaching Privacy statement

2 reacties op “Out of your personal Closet day

  1. Je benadrukt hier inderdaad de bedrijfsmatige aanpak waarmee Kai-zen bekend is geworden. Maar wat ik inderdaad meer wilde benadrukken is dat het een manier van kijken is die óók op bedrijven kan worden toegepast maar die daar voor al een levensfilosofie was.
    Maar inderdaad.. met het zinnetje “you always teach best what your self most needs to learn” zal ik nog eens naar “try it” kijken 🙂

  2. Pingback: Out-of-your-closet day! – KINK INFO workshops

Reacties zijn gesloten.