Als een relatie mishandeling werd

grensoverschrijdende relaties


Question
n.a.v. discussies op Fet: BDSM-dynamieken kunnen soms(!) schadelijk worden en verworden tot een situatie waarin je moet vluchten voor jouw sub(mvx) of voor jouw Dom(mvx)
Answer:
Het komt gelukkig zeer zelden voor (minder dan buiten BDSM) maar het komt wel voor en in dergelijke noodsituaties is het prettig om een rijtje te hebben waar je naar kunt kijken.
(en als ervaringsdeskundigen -met name- hier iets in missen: laat me dan even weten. Dan vullen we dat aan, OK?)Als een relatie mishandeling werd (voorlopige versie)

Ook al denken sommige mensen dat BDSM effe makkelijk gedaan wordt. Ook al zijn er eigenlijk maar relatief weinig relaties die echt grensoverschrijdend worden (waarschijnlijk echt minder in de BDSM-scene dan daarbuiten) het komt voor dat mensen uit stommiteit, desinformatie of in een enkel geval uit hufterigheid en BDSM relatie zo sterk laten verzuren dat er echt sprake is van mishandeling of misbruik.  Als een spannende (BDSM-)relatie inmiddels grensoverschrijdende mishandeling is geworden en je voelt je afgezonderd met jouw agressor (dat is de -half-bewuste strategie van bijna iedere agressor in, of buiten de scene) dan doet het er niet meer toe of het ooit begonnen is met een afgesproken machtsdisbalans. Als iets geen BDSM meer is (of misschien eigenlijk nooit is geweest) dan moet je jezelf misschien ook maar niet langer laten tegenhouden door de fantasieën die jij ooit hebt gehad over jullie relatie. Eigenlijk bijna altijd heb je ooit jouw relatie verdedigd tegen de mensen die het toen niet begrepen.
Maar inmiddels is het niet meer wat het is.

Netwerk

Neem contact op met “Veilig Thuis“, politie of slachtofferhulp of andere organisaties die de sociale kaart in je regio kennen. En hoewel er vast vervelende tips tussen zitten om serieus te nemen, maar neem die tips wel serieus.


De vlucht

Als je nog mensen hebt die met je mee willen denken: dan is daar misschien ook wel een plek waar je nog naartoe kan vluchten. Anders kan je altijd naar een hotel of B&B. In het ergste geval kan je naar het politiebureau. Alles is beter dan opnieuw mishandeld worden (en waarschijnlijk nog weer iets erger dan de vorige keer -dat is het patroon-)
Liefst zie ik je vertrekken op een moment dat het ‘rustig’, dat je niet overhaast hoeft te vertrekken. Maar veel mensen wachten te lang en dan moet het helaas eerst uit de hand lopen. Maar als je voelt dat je moet gaan dan moet je gaan.

Maak één tasje dat je makkelijk mee kan grissen op weg naar buiten met wat geld voor een B&B, -reserve-sleutels van jouw huis, -reserve-motor/autosleutels als je een auto bezit, -reserve-sleutels van je fiets of een brommer. Eventuele onderhouds- en noodmedicatie. Eventueel jouw creditcard/ pinpas -als je die niet hebt in hoeven leveren-.


Computers

Verander overal je wachtwoorden, liefst net voordat je vertrekt.
Als jouw partner toegang heeft gehad tot je laptop: kijk of laat iemand kijken of er software op is gezet om informatie te verzamelen
Maak foto’s van paspoort, rijbewijs en diploma’s en maak backups van belangrijke bestanden op een online backup service zodat je altijd overal met een nieuwe computer verder kan met jouw leven. (Google is a friend, als jij jouw paswoorden geregeld hebt)
Als jouw partner toegang heeft gehad tot jouw telefoon: kijk of laat iemand kijken of er apps op zijn gezet om je locatie te volgen (bijv door gewoon gps-gegevens te delen met anderen in google, of apps die dit doen in de achtergrond waardoor jijzelf dat niet eens door hebt)


Strategie

Probeer je niet te laten remmen door schaamte of schuld.
Voor vragen over schaamte of spijt is het nu niet de tijd. Zelfs de vragen over schuld zijn voor straks. Probeer ondertussen wel te documenteren wat er is gebeurd (foto’s van blauwe plekken), opnames van gesprekken of ruzies. (gebruik daar eventueel een aparte foon voor die je makkelijk mee kan grissen -en dus in je vlucht-tasje bewaart-)
Verzamel data en uitkomsten van medische onderzoeken of onverwachte ziekenhuis bezoeken.


Vervolg-strategie

Spreek jezelf uit. Naar vrienden en vriendinnen, ook naar politie en slachtofferhulp.
‘Silence’ heeft er waarschijnlijk voor gezorgd dat de situatie zó ver is opgelopen en jouw positie zo eenzaam is geworden. Dus maak jezelf niet langer alleen. Praat met vrienden die je misschien eerder afgewezen hebt (remember: niet tegen laten houden door schaamte), praat met lotgenoten, met vrienden, met behandelaars.

Politie -met name als je met ervaren recherche praat- die weet best wel genuanceerd te kijken. En als je twijfelt: laat mensen uit de scene met je mee gaan als je aangifte doet.

Social Media

Natuurlijk kan je mensen blokkeren om een gevoel van veiligheid te hebben maar over het algemeen zie je dat mensen binnen de kortste keren met nep-accounts of vrienden van vrienden toch op de hoogte blijven van de dingen die jij post. Daarmee zeg ik niet dat je moet zwijgen. Maar ga er niet van uit dat de agressor niet in staat is om te lezen wat jij online schrijft op grotere platforms als Facebook of Fetlife.


Verder contact met jouw partner

Spreek niet alleen af met jouw partner -hoe mooi de beloftes ook zijn-, praat niet, niet open doen, ook niet om iemand “rustig proberen te krijgen”.
Gesprekken lopen vaak beter met een derde er bij -en dan nog, soms is communicatie alleen verstandig voor de rechter-

Wees alsjeblieft heel voorzichtig…. Geweld escaleert vaak juist rond de breakup!

Hans (Kink Aware Coach .com)


Mijn vraag aan jou:

Sex is not the enemy!

Taboe-onderwerpen zijn soms lastig te vinden op het net omdat we er niet over praten en seks actief wordt weggefilterd door veel social media. Ik probeer om in begrijpelijke taal iets zinnigs te zeggen over dingen die ineens weer ‘taboe’ aan het worden zijn, als het aan politici, het bankwezen en facebook ligt.
Vandaar, als jij iemand weet die iets aan dit stukje zou hebben, als jij vind dat ik iets gezegd heb dat hout snijdt wat jou betreft, stuur zo iemand dan zelf even de URL van dit stukje. Of hieronder staan de social media-knoppen die je daarvoor ook kunt gebruiken. Zodat we zinnig blijven praten over seks.

Wanneer dit artikeltje jou aan het denken zet en je wilt daar eens contact over opnemen: klik hier*

Heb je aanvullingen of opmerkingen: plaats hieronder een reactie…

contact opnemen >


Quotes:


Neem even contact met me op voor een afspraak door hier te klikken*
West-coaching Privacy statement

Eén reactie op “Als een relatie mishandeling werd

  1. Goed stuk Hans! Je hebt een PM, misschien geeft het een aanvulling, misschien niet.

    Jay

Reacties zijn gesloten.