Waarom zijn ‘Kegels’ goed voor seks?

voor zowel mannen als vrouwen en alles daartussen: Kegels zijn goed voor seks!


Question:
-S- vroeg (op Tumblr): Mijn vriendin had het over “Kegels”… Wat heeft dat met seks te maken?
Answer:
Nou veel! Zowel als het over de Kegel-oefeningen gaat als over de kegel gevormde dildo’s…
Als ook over het praten over “kegels”, want blijkbaar is het ook een beetje lastig om te vragen wat ze nou precies bedoelde? Nou ja, laten we het eerst over het waarom van ‘Kegels’ hebben.


Waarom zijn ‘Kegels’ goed voor seks?

Nou, om mee te beginnen het korte antwoord: beter genieten van seks!”
Of dat je nou een penis hebt waarvan je denkt: “die komt wel wat snel klaar” (dan heb je een hoop aan het bewust kunnen ontspannen van je bekkenbodem) of ééntje waarvan je denkt: “een tikkie langer erect, zou wel leuk wezen”. Of dat je vagina hebt waarbij je denkt: “zou ik nog iets meer kunnen genieten van mijn seks” (gericht aan kunnen spannen geeft meer controle over jouw genot), of ééntje waarvan je afvraagt: “dat ‘squirten’, zou dat iets voor mij wezen?” (squirten is iets dat zowel kracht nodig heeft als ontspanning in de bekkenbodem). En zelfs tijdens transitie als voorbereiding op operaties of bij veranderende reacties door hormonen is een goeie conditie en doorbloeding van je bekkenbodem belangrijk.
Lang verhaal kort: voor mensen die bezig zijn met seks is het handig om je bekkenbodem wat te trainen.


Hoe dan?

Het is handig om de voorkant en de achterkant te onderscheiden maar momenten die iedereen wel kent, dat is (even minder smakelijk maar wel duidelijk) het gevoel dat je hebt als je enorm je plas aan het ophouden bent (voorkant) of dus achter: als je geweldig aan de diarree bent en dat je nog niet bij de WC bent aangekomen… dan span je de boel behoorlijk aan…
Nou zijn sommige mensen eigenlijk constant wat verkrampt in hun bekkenbodem dus dan is voor hen juist het ontspannen belangrijker om te oefenen. Maar het grappige is juist dat het gaat om de afwisseling tussen tie twee.

Nou vind ik het als mannelijk therapeut met vrouwelijke klanten wel belangrijk om over deze dingen te parten zonder dat het gelijk al te ‘graphic’ wordt want ik wil juist niet dat er een ‘gespannen sfeertje’ ontstaat als we het over het ontspannen van de bekkenbodem hebben. Dus in de loop der jaren heb ik veel gebruik gemaakt van de lift-metafoor en ‘de kus’.


De Lift

Je kan je voorstellen dat je, als je enorm je plas aan het ophouden bent, je bekkenbodem naar boven, naar binnen hebt getrokken in de zojuist beschreven pré-WC-bereikt situatie. En als je dan op de WC bent aangeland en je laat los, dat je dan ook he-le-maal los laat. Dat is respectievelijk de bovenste verdieping van het warenhuis en dan in één keer door naar de parkeergarage onder de begane grond (hoe je als man Kegels uitlegt aan je klanten, LOL).

Als oefening: druk eens op het knopje naar de aller bovenste verdieping. Stap daar niet eens echt de lift uit maar ga dan in één keer door naar de garage beneden (het is overigens voor deze oefeningen wel handig om vóór die tijd een plas gedaan te hebben, want je wilt geen lekkage als je van de normale ‘Begane Grond’ ineens door zakt naar ‘Parkeerdek P1’ of ‘P2’.
Dan is het vaak handig om eens te proberen om de verschillende verdiepingen langs te gaan.

Bedenk je maar een oefening als:
ˆ“Van de bovenste verdieping, omlaag naar
˘  dames-ondergoed,
˘  dameskleding-kinderkleding,
˘  heren-kleding,
˘  begane grond…
ˆ en weer omhoog naar dames ondergoed.
 . Even daar de lift vasthouden voor we
 ˘  inééns door naar de onderste garage gaan…

 . Juist in die ontspanning daar…
 . even uitrusten in de garage.
ˆ En dan uitgerust omhoog (Kracht optimaal gebruiken zonder pijn)
 . om even van het uitzicht genieten vanaf het dak..
.  vast 2, 3, 4…
 ˘  En dan uit stappen op een niveau waar jij uit wilt stappen.”

Spelen met de verschillende verdiepingen die jij aan kan brengen kan je helpen om enerzijds niveaus van aanspanning te leren kennen (door herhaling wordt dat veel genuanceerder). Maar het helpt ook om juist onder de ‘normale’ begane grond-spanning eens de verschillende parkeergarage niveaus van ont-spanning te onderzoeken.
In het begin helpt vaak juist de vrije val van het dakterras naar de diepst mogelijke parkeergarage niveaus om soms nog 1 of 2 niveaus van nog diepere ontspanning te bereiken of ontdekken.

Zeker als je op een uitademing naar de ontspanning gaat, dan helpt dat vaak goed (en zeker even naar het toilet gaan als je halverwege de oefeningen merkt dat je aandrang krijgt).

Voorkant – Achterkant

In deze metafoor heb ik het dan ook vaak over het verschil tussen het uitzicht vanaf het dakterras aan de voorkant en aan de achterkant van het gebouw.
Juist als je hard aanspant kan je proberen om de voorkant van je bekkenbodem nog wat extra aan te spannen en dat af te wisselen met de achterkant. In het begin lijkt dat ‘abracadabra’ maar als je door herhaling meer ‘feeling’ krijgt voor de spanningsniveaus in je eigen bekkenbodem dan merk je dat je op meerdere niveaus van de voorkant naar de achterkant kan en terug.
Wat ik vaak zeg: “loop eens wat heen en weer op het dak voordat je even uitpuft in de auto…”
Je kan eventueel ook een vinger inbrengen om ook te voelen wat je aan het doen bent. En mensen die het leuk vinden om met dildo’s of kogeltjes (aan een touwtje!) te spelen, die kunnen ook proberen om de verschillende etages te onderzoeken.

Een andere optie is metalen speeltjes die wat zwaarder zijn zoals de njoy pure plug of zelfs de njoy pure plug 2.0 die door hun enigszins kegelvormige ‘hals’ juist verder naar binnen schuiven als je wat harder knijpt met de kringspieren. Dat kunnen hele leuke speeltjes zijn om je Kegel-oefeningen wat te… verlevendigen.

Kegelvormige dildo’s

Kegelvormige dildo’s, dat is een heel ander verhaal. Daar zit de breedte kant juist aan de buitenkant en die kegel vorm die toeneemt in diameter, die maakt dat je jouw kringspieren op kunt rekken.

Dat zal je vaak met name bij anale toys zien waarbij het gaat om de training om grotere dingen in de anus te kunnen inbrengen. Soms gaat de kegelvorm heel langzaam en is het materiaal veel flexibeler als het er juist om gaat dat je de diepte gaat oefenen (denk aan de ‘Slink’). Meestal is de vorm juist stomper en het materiaal steviger of zelfs hard. Dat is een vorm die inderdaad meer gaat over het openen en het rekken van de eerste kringspieren rond de anus en het sigmoid (dat is het het laatste stukje darm waar we onze poepjes verzamelen).

Ga niet gelijk voor de ‘grote jongens’ maar begin met kleinere buttplugs en zorg ervoor -zeker bij anale toys- dat het uiteinde aan de buitenkant ineens zo groot wordt dat het er nooit in gaat komen (dat wordt vaak de “flens” genoemd). Je wilt niet dat je jouw oprek speeltjes binnen kwijt raakt en ze op de EHBO moet laten verwijderen.

Rekken vraagt beleid, ontspanning & veiligheid

Als fysio zeg ik wel altijd dat het gaat over het bereiken van “rek!”.
En ook dat “rek” is ècht iets anders dan “scheuren”!
Sterker nog. als je het rekken van weefsels niet ontspannen genoeg doet (en nee, dat laten ze niet zien in de meeste anale porno) dan geef je vooral pijn en spanning en scheurtjes die voor weefselverkorting zorgen. En als spieren iets nodig hebben om gerekt te worden dan is het ontspanning en veiligheid.


Praten over seks

En misschien een paar woorden nog over het praten over seks.
Ja… voor heel veel mensen is praten over seksuele onderwerpen gewoon knap lastig. Ik begrijp dat je vriendinnetje het over “kegels” had en dat jij even niet wist hoe je daar naar kon vragen. Dan is het nu natuurlijk héél erg makkelijk om met iets te komen als “Daar moet je jezelf niet voor schamen!” maar dat is natuurlijk eigenlijk echt gelul. Je ‘moet’ al wel genoeg vermoed ik zomaar, anders had je wel de vrijheid gehad om gewoon effe te vragen wat je niet wist.
Nee, misschien is het wel een een interessante om jezelf eens af te vragen wie je heeft geleerd om je daarvoor te schamen. Dat is blijkbaar degelijk genoeg aangeleerd. EN een beetje respect voor die schaamte, dat zou misschien wel helpen om het gaandeweg wat te laten verdampen?

Dus als ik je kan helpen met het ontdekken van de mogelijkheden van jouw bekkenbodem (zonder dat je daarvoor uit de kleren hoeft by the way), of als je wilt praten over seks zonder iets te hoeven verzwijgen. Kom eens langs. Met of zonder mij…

Veel plezier onderweg,
Hans

Hans (Kink Aware Coach .com)


Mijn vraag aan jou:

Sex is not the enemy!

Taboe-onderwerpen zijn soms lastig te vinden op het net omdat we er niet over praten en seks actief wordt weggefilterd door veel social media. Ik probeer om in begrijpelijke taal iets zinnigs te zeggen over dingen die ineens weer ‘taboe’ aan het worden zijn, als het aan politici, het bankwezen en facebook ligt.
Vandaar, als jij iemand weet die iets aan dit stukje zou hebben, als jij vind dat ik iets gezegd heb dat hout snijdt wat jou betreft, stuur zo iemand dan zelf even de URL van dit stukje. Of hieronder staan de social media-knoppen die je daarvoor ook kunt gebruiken. Zodat we zinnig blijven praten over seks.

Wanneer dit artikeltje jou aan het denken zet en je wilt daar eens contact over opnemen: klik hier*

Heb je aanvullingen of opmerkingen: plaats hieronder een reactie…

contact opnemen >


Quotes:


Neem even contact met me op voor een afspraak door hier te klikken*
West-coaching Privacy statement