PrEP, is dat een idee voor swingers?

PrEP wordt vaak als een ‘gay’ iets gezien… onzin!


Discussie
Een hoop dingen worden door de wetenschap anno 2020 nog steeds als ‘gay’ gezien? Meth is er daar eentje van (onzin natuurlijk), chemsex wordt als ‘gay-probleem’ gezien. Ook onzin natuurlijk! En over PrEP (als Pre-Exposure Prophylaxis tegen HIV) wordt ook nog vaak nagedacht als was dat een ‘gay oplossing’ voor een ‘gay probleem’ terwijl je ook kan denken dat we van de opgedante ervaring kunnen leren.


PrEP, is dat een idee voor swingers?

PrEP is géén medicatie “zodat je zonder risico jezelf door iedereen kunt laten neuken”… Het is voor mensen die weten dat condooms niet altijd goed worden gebruikt. Het is voor mensen die met andere mensen vrijen en natuurlijk zeker de mensen die gepenetreerd worden (want dat is natuurlijk de groep die het allerhardst bescherming tegen HIV nodig heeft)

Aldo Schutte van PrEPnu bespreekt hoe PrEP werkt, PrEP & Chemsex hoe het werkt en de nieuwe ontwikkelingen rondom de PrEPprik. PrEP en Ik in 2021

Ik denk dat het handig is om jezelf te informeren over de mogelijkheden van PrEP, zeker als je nog wel eens wordt genomen door meerdere relatief anonieme personen, dan is er veel voor te zeggen om kortdurend PrEP te overwegen zeker als dat anaal gebeurt want dat geeft wel véél en véél meer infectie gevaar dan iemand te penetreren en zelfs ook als vaginale seks.


De keuze voor PrEP

Er zijn natuurlijk wel altijd een aantal onderzoeken die moeten gebeuren om te kijken of het wel iets is dat jouw lichaam aan zal kunnen.

“Jullie kunnen lekker neuken zonder condoom. Want kijk maar: bij de invoering van PrEP zie je een stijging van andere SOA’s” Maar dat waren vooral de mensen die toch al ‘bare’ neukten. De aantallen SOA’s voor en na de invoering van PrEP zijn vrijwel hetzelfde. Na invoering is er vaak wel een klein piekje in andere SOA’s dan HIV te zien omdat mensen nou ineens wel getest worden. Eigenlijk dus een vooruitgang.

PrEP is een middel om jezelf tegen het HIV te beschermen. Misschien is het niet je ding. Misschien heb je alleen seks met condoom en scheuren ze nooit. Misschien heb je alleen een monogame seksuele relatie en hoef je niet bang te zijn voor HIV. Aan de andere kant. Misschien heb je ook een relatie die open is waarbij de partner met andere mensen vrijt en dat je niet helemaal zeker weet of het wel altijd ‘safer’ gebeurt.
Of chem-feestjes… want dat zijn natuurlijk echt wel de plekken waar je toch zeer waarschijnlijk wel mensen zal tegen komen die -onder invloed- niet meer zo scherp zijn op de noodzaak van condooms, altijd. En het zou best wel kunnen dat jij dus zelf ook niet meer zo scherp bent. Dus als je veel seksuele contacten, of door chemsex, dat je beslist dat je ‘bare’ seks wilt hebben.

Intermittent slikken

‘Intermittent’ slikken: als je soms een keer in het weekend eens lekker gaat feesten. Dan start je met 2 pillen om de spiegel in het bloed goed op te jagen en vervolgens dagelijks op dezelfde tijd (zet die tijd in je wekker). En slik het dagelijks tot 48 uur na de laatste keer sex waarbij je besmet zou kunnen zijn.

Een nadeel van deze manier van slikken is dat je eigenlijk geen marge hebt boven de 100% bescherming. Dus als je besmet bent dan zak je al snel onder de marge als je niet regelmatig slikt. Een ander nadeel van intermittent slikken is dat je waarschijnlijk iedere keer weer de bijwerkingen zal hebben, als je last hebt van bijwerkingen

Dagelijks/constant

Als het dan toch regelmatig gebeurd dat je met jouw leefstijl eigenlijk wel extra bescherming tegen HIV nodig hebt, dan kan je er ook voor kiezen om het elke dag te slikken. Misschien is zes uur bij het avond zodat je het nog eens laat kan maken. Je mag tot 12 uur na het vergeten alsnog innemen omdat je door het dagelijkse slikken ook een spiegel hebt boven de 100% bescherming.

Bijwerkingen:

Bijwerkingen kunnen zijn: hoofdpijn, sterk dromen, misselijkheid, winderigheid, diaree en dus eventueel problemen met de nierfunctie (het lekken van eiwitten). Bij voortdurend dagelijks gebruik zijn de meeste bijwerkingen na 2 weken weg. Bij intermitterend gebruik kan het telkens overnieuw een probleem zijn. Waarbij diarree en anale seks natuurlijk wel een probleempje kunnen vormen.


Hoe kom ik aan PrEP?

Als jij beslist dat het voor jou een goed idee is dan kan je naar een GGD bij jou in de buurt gaan ans je een “MSM” bent (een man die seks heeft met mannen). Als bi-man, hetero-man of vrouw is die stap er niet. Dan ga je gelijk naar de tweede optie: de huisarts. Je kan op PrEPnu.nl een lijst downloaden om dat huisartsenbezoek voor te bereiden. Dan kan je die lijst meenemen naar je huisarts (want huisartsen weten niet altijd wat ze moeten doen). Als jij vind dat jij PrEP wil gebruiken, dan is dat aan jou. Er bestaat een kans dat jouw huisarts daar niet aan wil meewerken omdat hij/zij christelijke overtuigingen heeft. Maar jij kan altijd een betere huisarts regelen voor jezelf.
Je kan met je recept naar de apotheek of je kan ook naar PrEP-direct.nl als je recept upload is het de volgende dag in huis voor 25,= (ipv de 50 Euro bij de apotheek).

kosten

Er horen natuurlijk wel testen bij PrEP. Die testen gaan van jouw eigen risico-verzekering af maar het wordt daarna wel vergoed door de zorgverzekering. Onderzoeken zijn eens per half jaar. Bij de GGD wordt je iedere 3 maanden getest op HIV en SOA’s .

PrEP slik je voor jezelf, niet voor je partner.

XTC-aandacht
XTC (MDMA) werkt beter door PrEP… dat is een dingetje om rekening mee te houden als jij weer XTC neemt terwijl je PrEP slikt.
Het is waarschijnlijk handig om eerst eens te beginnen met 2/3e van je normale dosis (en geef jezelf de XTC de tijd om in te werken alvorens je bijslikt).

Als jij veel wisselende seksuele contacten hebt, of vaak chemsex doet, als je beslist dat je ‘bare’ seks wilt hebben (met risico op alle andere SOA’s), als je een condoom gebruikt maar geen risico’s wil lopen bij scheuren. Als jij een partner hebt die HIV-besmet is. Of je kan het gebruiken voor het gevoel: mij kan niks gebeuren als ik mijn medicatie goed slik. En dat kan maken dat de mensen die lang bang zijn geweest voor HIV weer kunnen genieten van seks. 


PrEP is géén noodmedicatie als PEP

Prep is NIET iets dat je kant slikken als je mogelijk al besmet bent, als noodmedicatie. Als je onveilig geneukt hebt met iemand die mogelijk HIV besmet is dan moet je zorgen dat je bij een HIV-kliniek PEP krijgt binnen 72 uur. Dat is echt andere medicatie voor nodig. Daar is PrEP niet sterk genoeg voor.
Dus niet uitstellen ga naar een eerste hulp en doe je verhaal. Of langs de huisarts voor een verwijzing. Want voor HIV-klinieken als de DC-kliniek heeft een verwijsbriefje van je huisarts nodig. Deze kan weigeren op basis van christelijke overtuigingen (onverantwoord i.m.o. – maar het mag-).
Het gebruik van PEP is een zware rit waar je ook echt ziek van wordt, maar HIV-besmetting is echt heftiger.

Hans (Kink Aware Coach .com)


Mijn vraag aan jou:

Sex is not the enemy!

Taboe-onderwerpen zijn soms lastig te vinden op het net omdat we er niet over praten en seks actief wordt weggefilterd door veel social media. Ik probeer om in begrijpelijke taal iets zinnigs te zeggen over dingen die ineens weer ‘taboe’ aan het worden zijn, als het aan politici, het bankwezen en facebook ligt.
Vandaar, als jij iemand weet die iets aan dit stukje zou hebben, als jij vind dat ik iets gezegd heb dat hout snijdt wat jou betreft, stuur zo iemand dan zelf even de URL van dit stukje. Of hieronder staan de social media-knoppen die je daarvoor ook kunt gebruiken. Zodat we zinnig blijven praten over seks.

Wanneer dit artikeltje jou aan het denken zet en je wilt daar eens contact over opnemen: klik hier*

Heb je aanvullingen of opmerkingen: plaats hieronder een reactie…

contact opnemen >


Quotes:


Neem even contact met me op voor een afspraak door hier te klikken*
West-coaching Privacy statement