Blanke Westerse mannen en Oosterse spiritualiteit (over seks)

versmoltenheid versus vrijheid???Question
Een vraag n.a.v. een lezing: moeilijker is om in poly te zijn dan voor een man. Dat komt omdat wanneer een vrouw seks heeft/ gepenetreerd wordt, zij een ‘(spiritueel) koord’ creëert met de man.
Maar een man is niet ‘versmolten’ met dat spirituele koord als een vrouw, geloof ik. Heb je daar een idee van?
Answer:
-1- Ik ben zeker géén specialist op het gebied van Yoga-filosofie. Dus ik ga hier een véél algemener antwoord op geven (dat een aantal van de geestelijk leiders niet zal bevallen) …
-2- eeehh… een man zeker? die filosoof?Blanke Westerse mannen en Oosterse spiritualiteit (over seks)

Ik vind het opvallend dat veel zogenaamd “verlichte”filosofieën of “spiritueel hoogstaand” gedachtegoed vaak behoorlijk onderdrukkend is voor één of meer geslachten. En op de één of andere manier (duhhuh) zijn het dan toch vaak de mannen die het ‘beter’ doen in die filosofieën.

Als je met dergelijke woorden “omdat wanneer een vrouw seks heeft/ gepenetreerd wordt, zij een ‘(spiritueel) koord’ creëert met de man. Maar een man is niet ‘versmolten’ met dat spirituele koord” zou wilen zeggen dat het zo ‘goed’ is van die man dat hij niet ‘versmolten’ is maar dus ‘vrij’ kan zijn ofzo… Dan kan je dit natuurlijk óók zien als een tekortkoming van ‘de man’ die niet zo goed in staat is om een band aan te gaan met de vrouwen die hij neukt (…)

Ik weet ècht niet of we dit nou per sé moeten zien als een …eehh ‘voorsprong?’ (van ‘mannen’ ten opzichte van ‘vrouwen’?)


Wie schreven de boeken eigenlijk?

De literatuur in de 60′, 70’s en 80’s in Europa is ook behoorlijk gekleurd door de ‘autonomie-verering’ die in de Westerse wereld nogal aan de haal is gegaan met het recht van de sterkste dat zo natuurlijk zou zijn. Totaal niet de boodschap van Darwin, overigens. Maar van zijn volgers en zijn vrouw (die zijn persoonlijke manuscripten verbrand heeft).
Darwin’s boodschap was:

“It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent, but the one most adaptable to change.”

…en daarbij heeft hij ook observaties opgeschreven van primaten die zo clever relaties onderhielden en op die manier politiek samenwerkten om hun leiderschap zeker te stellen (beter dan bepaalde …Amerikaans presidenten, in mijn ogen).

Je zou kunnen zeggen dat Darwin -en hier leg ik dan een beetje woorden in zijn mond- juist een pleidooi deed voor het ‘verbonden zijn met je omgeving’ en daar ‘clever op reageren’ met respect voor die omgeving.

Maar goed, terig van die ‘tangent’: de schrijvers in de 60-er, 70-er en 80-er jaren over de yogi-filosofie die destijds nog ‘gebruik konden maken’ van de onbekendheid met yoga als fenomeen en die nog geen internet hadden tegenover hun mening -dus als het in een boek stond dan was het waarheid-. Die schrijvers hadden de (mannelijke) theorieën aan hun kant over “de man als spiritueel leider, de man als ‘spiritueler’ dan de vrouw”drank, met smakelijk voedsel, kortom als verleiding op het ‘geestelijk pad’.”


Gedachtegoed uit de 4e(!) eeuw

Een gedachte overigens die voornamelijk uit het christendom van de 4e eeuw stamt, waarin Keizer Constantinus de eerste machthebber was die het christendom omarmde als ‘nieuw geloof’ (kwam hem wel aardig uit overigens: hij wilde de enige keizer worden die dus de enige god zou aanhangen, en dat voelde wel als een prettig verkoopbare parallel).

Luister gerust eens naar podcasts als:
How To Overcome Religious Shame with Dr Tina

Hij was dus voor het eerst in het Christendom een (kerkelijk) machthebber die andere machthebbers (bisschoppen) kon aanwijzen. En om nou zijn keuze te helpen bepalen hield hij een soort van ‘race’ in de mate van spiritualiteit.
Hoe pakken we dat aan? Nou, door te kijken wie er het beste in was om de roep van het lichaam te ontkennen.

Hoe beter je in staat was om te vasten, hoe beter je in staat was om jezelf te kleden in ruwe stoffen die schuren op de huid (de ‘hairshirt’), hoe beter je in staat was om extase te bereiken door jezelf te pijnigen door het slaan met behoorlijk gemene zweepjes en de voorbodes van prikkeldraad om je been (SM avant la lettre, wat mij betreft), hoe beter je er in was om jezelf (als man) te onthouden van seks en andere geneugten van het leven, hoe groter je kans om bisschop te worden.

Die manier van denken over verleiding is nogal, laat ik zeggen …uhmmm een ‘eigen leven’ gaan leiden in onze christelijke cultuur…

En ik blijf het ‘grappig’ vinden dat de vrouwen hier slechts ‘de verleiding’ waren en dat ‘de zuivere spiritualiteit’ dus iets mannelijks was. Dat de vrouwen die andere goden aanbeden, of die hun seksualiteit genoten, en dat vrouwen (die niet naar school mochten en zich dus verdiepten in plantkunde), vrouwen die zich verbonden voelden met de natuur, dat die honderden jaren later nog steeds als duivelse ‘heksen’ verbrand mochten worden in de christelijke ‘moraal’, dat vrouwen in de prostitutie -nu 1600 jaar later- nog steeds ‘verwerpelijk’ zijn en nog altijd viezer gepakt mogen worden door Covid-maatregelen dan andere contactberoepen, terwijl Jezus toch echt ongetrouwd met een prostituee samenleefde…

OK, ik zal niet vragen om aan christenen om het uit te leggen, er zullen vast prachtige rationalisaties voor zijn.


Vrouwen zijn (slechts) verleiding (en antwoord op de vraag)

Maar het punt is dat wel dat dit in de basis ligt van gedachten over ‘spirituele groei’ enz. enz. (en daarmee dus ook in gedachten over ‘goed’ en ‘kwaad’ en ‘mind over matter’ en gedachten over “cultuur is belangrijker dan natuur” (een cynisch “yay” voor de plastic soup in onze oceanen) … Dat zijn gedachten die zich ook nogal hebben doorgezet in de verdoeming en verdonkermaning van de oosterse culturen die seksualiteit als spritueel omarmen. Tantra bestaat echt al eeuwen (ook al gaan we nu met de ontkennende ‘plastic’ versies op de loop), en Geisha’s zijn echt al eeuwen vooraanstaand kunstenaressen. Dergelijk gedachtengoed is al eeuwenlang zorgvuldig uit de mannelijke westerse boeken over spiritualiteit weg geschreven.

Als ik me bedenk in welke problemen onze wereld op dit moment is door onze ‘vrijheid’ van dat “koord waarmee wij verbonden zijn met de natuur” , Als ik kijk naar de gretigheid waarmee ‘fake news’ omarmd wordt als we dan maar door kunnen consumeren, waarmee we ‘likes’ op facebook belangrijker maken dan een oprechte ‘live’ glimlach, waarmee we vrouwen als “gevaarlijke vrouwen” kunnen wegzetten omdat zij de ‘zuiverheid van de mannelijke spiritualiteit’ in gevaar brengen… omdat zij de kleding dragen die voor die mannen geil is…


Twijfel gerust een beetje?

Nou, dan zou ik die theorie nog wel eens goed tegen het licht willen houden. Dan zou ik me af gaan vragen of die ‘spirituele mannen’ die dergelijke boeken schreven misschien niet méér moeite hadden met liefde en polyamorie dan veel vrouwen dat hebben (of hadden in eeuwen van mannen-cultuur waarin maitraisses he-le-maal ‘okay’ waren… tenminste, dat vonden de mannen die het geld hadden).
Twijfel gerust een beetje aan dergelijke boeken… Als we iets van oosterse cultuur kunnen leren dan is het respect voor twijfel en nieuwsgierigheid als Boeddha zegt:

If You Meet the Buddha on the Road, Kill Him

Niet al te klakkeloos napraten dergelijke theorieën zou ik zeggen.

Al helemaal als ik nadenk over de vrijheid in seksualiteit die vrouwen eindelijk hebben gekregen door (goede!) condooms (i.t.t. tot de lekkende schapendarmen van vroeger), “baas in eigen buik” en ‘de pil’ hebben verkregen. Waardoor zij nu in veel gevallen degenen zijn die hun man meeslepen naar de parenclubs. Als je ziet welke lust er in vrouwen leeft…
Ik denk dat zij eeuwenlang degenen zijn geweest die met minder genot en met méér afstand van seks (uit angst voor zwangerschap en eerverlies) ‘spiritueler’ zijn geweest dan al die schrijvende mannen die de hele tijd ‘in de verleiding’ kwamen.

Ik denk dat mensen (‘mannen’ en ‘vrouwen’) allebei hun eigen angsten hebben en hun eigen (culturele) groeislagen mogen maken als zij zich met de praktijk, of de theorie van polyamorie of non-monogamie bezig gaan houden.

Ik denk dat “achter je seksualiteit aanlopen” een verworven vrijheid begint(!) te zijn van deze tijd. Als we tenminste op kunnen houden met dat denken in termen van ‘beter’ of ‘slechter’, ‘meer’ of ‘minder’.

Hans (Kink Aware Coach .com)


Mijn vraag aan jou:

Sex is not the enemy!

Taboe-onderwerpen zijn soms lastig te vinden op het net omdat we er niet over praten en seks actief wordt weggefilterd door veel social media. Ik probeer om in begrijpelijke taal iets zinnigs te zeggen over dingen die ineens weer ‘taboe’ aan het worden zijn, als het aan politici, het bankwezen en facebook ligt.
Vandaar, als jij iemand weet die iets aan dit stukje zou hebben, als jij vind dat ik iets gezegd heb dat hout snijdt wat jou betreft, stuur zo iemand dan zelf even de URL van dit stukje. Of hieronder staan de social media-knoppen die je daarvoor ook kunt gebruiken. Zodat we zinnig blijven praten over seks.

Wanneer dit artikeltje jou aan het denken zet en je wilt daar eens contact over opnemen: klik hier*

Heb je aanvullingen of opmerkingen: plaats hieronder een reactie…

< contact opnemen >


Quotes:


Neem even contact met me op voor een afspraak door hier te klikken*
West-coaching Privacy statement