Assepoester en de Wolf : Echo en Narcissus

Echo lokt Narcissus en Assepoester lokt de Wolf


Een geanonimiseerd persoonlijk verhaal
van een klant uit mijn praktijk die graag wilde schrijven als les voor anderen…

D/s is schitterend, soms, in mijn ogen. Maar als Kink Aware therapeut is soms ook duidelijk dat een D/s zich kan verzuren, en dat iemand dan bij mij komt om een dergelijke rotervaring een plek te geven in het verleden.
Het is de Echo die Narcissus tot bloei laat komen. En het is de Narcissus die Echo gaandeweg haar stem ontneemt.
(zie: Narcisme: wat is het risico voor een nymfe als Echo.)

In een dergelijk traject is het goed als je het verhaal leert begrijpen. Als je het verhaal leert vertellen. In eerste instantie aan jezelf, maar misschien vervolgens ook juist aan anderen. Niet om kwaad te spreken of BDSM in een kwaad daglicht te stellen maar gewoon om het mensen uit eerste hand te vertellen hoe dingen mis kunnen lopen en dat misschien eerder te (h)erkennen…

De Schrijfoefening

Daarbij raad ik soms aan om er een miniverhaal van te maken tussen ”Er was er eens, lang lang geleden” en ”Zij(hij) leefde nog lang en gelukkig”
En soms schrijft iemand dan iets waarvan we allebei denken: hier heb ik niet alleen zèlf iets aan om het te schrijven en van mijzelf te lezen. Dit kan ook iets betekenen voor anderen. Misschien kan iemand dit lezen of laten lezen aan iemand anders…
Aan Echo, een vrouw, een man, een Assepoester, aan iemand die ineens in het verhaal van een ander bij zichzelf kan herkenen wat er aan het gebeuren is, aan iemand die zich in het verhaal herkent en die daardoor beslist geen zin meer te hebben in nog weer méér van dezelfde verkeerde pijn. Aan iemand die bij zichzelf herkent:

Uiteindelijk zal ik toch willen uitstappen uit deze relatie. Dat kan ik dan maar beter nu doen. Want er komt nooit een goed moment, dus dan is dit het betere moment…

Om het verhaal goed te begrijpen:
mijn klant heeft besloten om zich voor het moment meer op haar huidige
(eerder vanilla) partner te richten en afstand te nemen van
haar voormalige dominante partner.

Un-edited:


Assepoester en de Wolf

Sommige vrouwen (en wellicht ook mannen) zijn Assepoester. In hun jeugd kregen ze niet de aandacht die ze nodig hadden. Er was geen oog voor hun behoeften en hun emoties. Als Assepoester opgroeit blijft ze herhalen wat ze als kind ook deed om te overleven. Ze voelt aan wat de ander wil en past zich aan, zorgt, werkt hard en drukt haar eigen behoeften weg. Die drukt ze niet alleen weg ze voelt ook letterlijk niet meer die behoeften laat staan dat ze grenzen aangeeft om zichzelf te beschermen. Door dit gedrag hoopt ze onbewust de aandacht en waardering te krijgen die heeft gemist en nodig heeft om zich als mens iemand te voelen. Assepoester zet dit beeld soms ook voort binnen haar seksuele behoeften. Ze zoekt een man die ze kan pleasen, om zo de de bevestiging en liefde te krijgen die ze altijd tekort is gekomen. Een rol als onderdanige/sub past daar perfect bij. Dat raakt haar, windt haar op. En zo komen de kleine Assepoester en de grote Assepoester samen.

Sommige mensen die in een “Assepoester-achtige’’ omgeving opgroeien worden geen Assepoester maar worden Wolf. Ze vertonen hetzelfde gedrag als vroeger naar hen vertoond is. Ze hebben net als Assepoester de bevestiging van anderen nodig om zich iemand te voelen maar uiten dit anders. Zij zijn juist alleen op zichzelf gericht en hun eigen behoeften en zoeken iemand die hen aanbid en verafgood zoals eigenlijk hun ouder had moeten doen toen ze een klein Wolfje waren maar dat niet kon omdat hij of zij zelf Wolf is. Zich verplaatsen in die ander kan de Wolf niet. Ze blazen zichzelf op om zo het kleine Wolfje in zich te beschermen. Hun opgeblazen Wolf bevalt hun prima. Binnen de seksualiteit past daar soms een Dominante rol bij. Dat windt Wolf op en brengt hem wat hij verlangt. Zo komen grote Wolf en kleine Wolf samen.

En zo kan het gebeuren dat op een dag Assepoester in haar zoektocht naar de perfecte D (en wie weet partner?) een knappe Prins treft. Prins lijkt geweldig. Assepoester waant zich in één klap Prinses. Prins aanbid haar, betuigt haar zijn liefde en belooft haar een ring, een groot kasteel en een prachtige toekomst. Assepoester voelt misschien ergens aan haar water dat dit wel een beetje overdone is allemaal maar so what? Dit is wat ze zoekt! Haar kleine Assepoester, nee nu Prinses, is ook helemaal blij en danst zingend rondjes in haar hoofd. Haar subdeel aanbid haar Dominant/Meester en doet alles om hem van dienst te zijn. Ze geeft hem haar lichaam, haar hart en ziel. Haar hart maakt een hupje als hij met zijn mooie ogen haar prijst.

Echter, soms is de Prins opeens afwezig. Deze moderne Assepoester kan appen en opeens negeert Prins haar. Waarom? Ze krijgt hem niet te spreken en niet te zien. Assepoester spreekt hem erop aan. Is panisch dat ze deze Prins nu misschien kwijt raakt en daarmee haar gevoel Prinses te zijn. En dan is Prins gepikeerd. Assepoester vraagt te veel, ze moet hem vertrouwen. En Assepoester voelt zich schuldig en een slechte sub.
Dit patroon herhaalt en herhaalt zich. Jarenlang. Assepoester verlangt steeds weer naar het blije gevoel van het begin met haar Prins. En soms geeft Prins haar even dat blije gevoel maar is dan weer afwezig of bekritiseert haar. Assepoester bedenkt zich soms dat Prins misschien eerder een Wolf is. Het valt haar op dat Prins nooit aandacht voor haar verhaal heeft. Niets onthoudt van wat ze verteld. Op moeilijke momenten in haar leven is hij afwezig. Maar hij komt wel op zijn witte paard aan snellen als hij haar nodig heeft en is dan net zo verleidelijk als in het begin. Waarna ze zich praktisch weer voor zijn voeten werpt en blijft fantaseren over die prachtige toekomst die hij haar beloofde. Ze wil zo graag Prinses zijn en leven in dat Sprookjes Wonderland wat ze voor zich ziet. Echter met Assepoester gaat het al slechter en ze zoekt hulp….

Tot Assepoester op een dag besluit dat ze nu wil weten wie die Prins werkelijk is en op zoek gaat naar betrouwbare bronnen. En die vindt ze…… En deze, laten we haar Goede Fee noemen, Goede Fee verteld haar dat Prins al die jaren wel 3 Assepoesters had. Al deze Assepoesters schetste hij dezelfde ring en geweldige toekomst. Sommige Assepoesters wisten deels van elkaar maar deze Assepoester vermoedde het maar wist het niet. En Prins heeft het uiteraard ontkend en een mooie verklaring gegeven toen ze ernaar vroeg en het haar verweten hoe ze zo achterdochtig kon zijn! Sommige Assepoesters weten niet eens dat ze Assepoester zijn want een Dominante rol kan “Wolvengedrag” uitermate goed bedekken en als sub pik je veel. Zij zijn verloren in hun Prinsessenrol met deze Prins.

En hoeveel pijn doet het als Assepoester zo ontdekt dat haar Prins een Wolf is. Een Wolf op zoek naar zijn prooien om zijn behoeften te vervullen. Een Wolf die zichzelf misschien ook wel Prins voelt. Hoogsensitief zelfs en dat klopt. Hoogsensitief om de juiste Assepoesters te vinden en hun te bespelen. Assepoesters pas op! Wolf is geen zorgzame Prins of Dominant. Wolf liegt, bedriegt en manipuleert en eet je hart en ziel op zodat je jezelf kwijt raakt. En dat kan nooit de bedoeling zijn. Dat kan binnen een subrol misschien zelfs opwindend lijken maar dat is het niet. Binnen een D/s verhouding is eerlijkheid van het allergrootste belang!

Assepoester is weer gewoon Assepoester. En Assepoester bedenkt dat ze die Prinses misschien al lang is als ze dat zelf maar zo ziet. Dat een Prinses voor zichzelf mag zorgen en mag voelen wat haar behoeften zijn en die mag vervullen en beschermen. Dat ze Wolf niet kan redden maar moet loslaten en dat is lastig en moeilijk en doet pijn. Al het bedrog doet pijn. En beseffen dat Sprookjes Wonderland niet bestaat doet pijn. Beseffen hoeveel energie Wolf gekost en hoe gebruikt je bent doet pijn. Er doet heel veel pijn.

Want misschien, misschien had Assepoester al lang haar Prins op het Witte Paard maar zag ze dat niet meer omdat ze er zo aan gewend is dat hij er is.

Als iets te mooi lijkt om waar te zijn is het vaak niet waar.

En ze leefde nog lang en na een tijdje ook weer gelukkig…..

Voorheen: Assepoester


Mijn 2 vragen aan jou:

Sex is not the enemy!

-1-Laat dit lezen aan een vrouw, een man die je ziet doen wat deze voormalige Assepoester heeft gedaan met haar onderwerping naar iemand die het toch niet waard bleek toen zij beter keek. En het gaat niet om de veroordeling van de Narcissus die Echo oploste, uiteindelijk loste hun dynamiek namelijk óók de kwaliteiten van Narcissus op.
Lifdevol: laat het lezen in de hoop dat onnodige pijn voorkomen kan worden voor zo ver dat het mogelijk is.

-2-Taboe-onderwerpen zijn soms lastig te vinden op het net omdat we er niet over praten en seks actief wordt weggefilterd door veel social media. Ik probeer om in begrijpelijke taal iets zinnigs te zeggen over dingen die ineens weer ‘taboe’ aan het worden zijn, als het aan politici, het bankwezen en facebook ligt.
Vandaar, als jij iemand weet die iets aan dit stukje zou hebben, als jij vind dat ik iets gezegd heb dat hout snijdt wat jou betreft, stuur zo iemand dan zelf even de URL van dit stukje. Of hieronder staan de social media-knoppen die je daarvoor ook kunt gebruiken. Zodat we zinnig blijven praten over seks.

Wanneer dit artikeltje jou aan het denken zet en je wilt daar eens contact over opnemen: klik hier*

Heb je aanvullingen of opmerkingen: plaats hieronder een reactie…

contact opnemen >


Quotes:


Neem even contact met me op voor een afspraak door hier te klikken*
West-coaching Privacy statement

 

2 reacties op “Assepoester en de Wolf : Echo en Narcissus

 1. Het duurde even omdat ik me in de materie moest verdiepen. Een aantal kanttekeningen als aanvulling.
  De Wolf kan ook een Wolfin zijn. Anders gezegd narcisme komt ook bij vrouwen voor, weliswaar in mindere mate maar toch ………..
  Een narcist is zelf ook vaak slachtoffer, slachtoffer van een gebeurtenis in zijn leven wat een trauma is verworden. Er is echter een vervelend ding. Het erkennen en er wat mee willen doen. Maar vertel een narcist dat hij een narcist is en dat hij psychische hulp nodig heeft …………. ik vrees dat de wereld te klein is. Toch zijn er narcisten die het wel erkennen en ook voor hulp open staan.
  Wat heel vervelend is, is dat er binnen een D/s relatie al een kenmerk van narcisme is en dat is Dominantie. Dat maakt het moeilijk voor een (toekomstig) sub narcisme te herkennen.
  Daarom de hoofdkenmerken op een rij:
  · Verovering en bezittingsdrang
  · Pathologisch liegen
  · Superioriteit en arrogantie
  · Gebrek aan wroeging, schaamte of schuld
  · Respectloos (M/V)
  · Omringen met mensen die je belangrijk vind, en neerkijken op mensen die je minder belangrijk vind. (M/V)
  · Dominantie (M/V)
  · Geen empathie (M/V)
  · Indoctrinatie (M/V)
  · Manipulatie (Mannen vanuit machtspositie, Vrouwen vanuit uiterlijke charme)
  · Verslaafd aan aandacht (M/V)
  · Woede en geweldsuitbarstingen (mannelijk fysiek geweld, vrouwen emotioneel geweld)
  · Fantasie over succes en een groots leven (M/V)
  · Extreem egocentrisch (M/V)
  · Slachtofferrol (V)

  Het Verschil Tussen Mannelijke en Vrouwelijke Narcisten, “de vrouwelijke narcist strijdt met andere vrouwen om dominantie” en hoewel mannelijke narcisten hun charmes samen met hun uiterlijk gebruiken om hun doelen te bereiken, “gebruiken vrouwen het om superieur te worden.”

  Jay

  • Mooie aanvulling…
   De behandelbereidheid hangt af van de ernst van de de aandoeningen die het zelfbeeld kleuren.. Dat geldt evenzogoed voor depressie als narcisme.
   En natuurlijk vindt een submissief persoon aanvankelijk het stoere narcisme aantrekkelijk… Het is de Echo die zich in Narcissus verliest. Maar aan de andere kant zijn er wel elementen te herkennen aan de narcistische aanpak (aanvankelijk opschroeven, later ondermijnen bijvoorbeeld) die wat red flags kunnen laten wapperen.

Reacties zijn gesloten.