27 Jan 1945: Holocaust Herdenkingsdag

Over de Holocaust en de Roze Driehoek


Op 27 januari 1945 bevrijdden de soldaten van het Sovjetleger de overlevenden van het concentratiekamp Auschwitz.
En dat gedenken we vandaag: Der Tag des Gedenkens an die Opfer des Nationalsozialismus.

Maar slechts weinigen weten nog dat hier de herkomst van de roze driehoek ligt…


De roze driehoek

Inmiddels lijkt in het heden de roze driehoek te staan voor gay rights. Maar de oorsprong ligt in het homofobe Nazi Duitsland.

De roze driehoek was namelijk het teken dat homoseksuele mensen in de Duitse kampen dienden te dragen om ze ‘herkenbaar’ (en dus beter discrimineerbaar) te maken. Want ook in de kampen nog werden de homofiele gevangenen weer extra gediscrimineerd, ook door medegevangenen.
Omdat homoseksualiteit volgens Himmler tegen een “gezonde Germaanse geest” indruiste was het al in 1936 verboden. En waar aanvankelijk nog werd ingezet op ‘rehabilitatie’ (de gestoorde gedachte dat je kan ‘genezen’ hoe iemand van iemand kan houden) middels gerechtelijk bevolen castratie en middels hormoon experimenten door de kampartsen. Uiteindelijk werden zij ‘gewoon’ vergast.

In een daad van verzet, toen de homorechtenbeweging in de jaren zeventig in West-Duitsland in een stroomversnelling kwam, toen hebben zij gekozen om als een soort van ‘geuzennaam’ juist die de roze driehoek te gebruiken (maar dan omgekeerd, met de punt naar boven gericht) als een teken van homo-activisme.
De naar boven wijzende roze driehoek werd later gebruikt door de AIDS-coalitie (ACT UP) te signaliseren.
Het werd inmiddels ook gebruikt in gedenktekens om de LGBT+ slachtoffers van de Holocaust te herdenken in San Francisco, Amsterdam en Sydney.


Tag des Gedenkens an die Opfer des Nationalsozialismus

Dus laten we vandaag gedenken: 6 Miljoen joden, waarschijnlijk ruim 10.000 homoseksuelen, duizenden zigeuners, gehandicapten en geesteszieken, vrijmetselaars, Jehova’s getuigen en Vrije Bijbelonderzoekers, Esperantisten en de mensen uit Slavische volkeren die de dood gevonden in de Nazi-kampen.

Lees ook:

Hans (Kink Aware Coach .com)


Mijn vraag aan jou:

#WarOnSex

Sex is not the enemy!

Taboe-onderwerpen zijn soms lastig te vinden op het net omdat we er niet over praten en seks actief wordt weggefilterd door veel social media. Ik probeer om in begrijpelijke taal iets zinnigs te zeggen over dingen die ineens weer ‘taboe’ aan het worden zijn, als het aan politici, het bankwezen en facebook ligt.
Vandaar, als jij iemand weet die iets aan dit stukje zou hebben, als jij vind dat ik iets gezegd heb dat hout snijdt wat jou betreft, stuur zo iemand dan zelf even de URL van dit stukje. Of hieronder staan de social media-knoppen die je daarvoor ook kunt gebruiken. Zodat we zinnig blijven praten over seks.

Wanneer dit artikeltje jou aan het denken zet en je wilt daar eens contact over opnemen: klik hier*

Heb je aanvullingen of opmerkingen: plaats hieronder een reactie…

contact opnemen >


Quotes:


Neem even contact met me op voor een afspraak door hier te klikken*
West-coaching Privacy statement