Kerstfeest… voor veel mensen een focking eenzaam moment

Miley Cyrus Releases New Holiday Track “My Sad Christmas Song”
kerst… feest?


Voor veel mensen is de kerst natuurlijk hartstikke leuk. Voor de moeders die hun kinderen weer eens over de vloer hebben. Voor de mensen die leuke cadeautjes onder de boom scoren.

Maar voor veel van mensen is het eigenlijk niet zo’n erg feestelijk feest. Want waar komt eenzaamheid vandaan? Je kan begraven zijn onder de mensen en je toch stervens-eenzaam voelen. Sterker nog, juist àl die mensen om je heen -die eigenlijk geen enkel idee hebben van jouw gevoelens en gedachten die je eigenlijk hebt, die kunnen maken dat je jezelf eigenlijk alleen maar meer eenzaam voelt.


Kerstfeest… voor veel mensen een focking eenzaam moment

Het is ook een periode met veel plastic emoties. Daar kan je jezelf tegen verzetten maar we worden er toch bijna allemaal wel ergens door geraakt. De commercie en het filmaanbod doen hun werk…. Je kan de TV bijna niet aanzetten en er staat wel weer ergens iemand eenzaam buiten door een raam naar een kerstmaal te kijken…
Niet voor niets komt Miley Cyrus rond deze tijd van het jaar met haar “My Sad Christmas Song”.
Als die plastic christmass-films op TV, iedereen die op bezoek naar de familie moet… mensen worden daar soms boos van, andere verdrietig, een volgende krijgt er trek van of gaat zich dus juist eindeloos eenzaam voelen.

Ik hoor veel in deze tijd van mensen die zich alleen voelen met hun seksualiteit tussen al de mensen om hen heen die daar geen weet van hebben, van mensen die vriendelijk glimlachen bij de familie terwijl zij eigenlijk bij een andere partner zouden willen zijn of van mensen die zich verscheurd voelen tussen verschillende werelden en verschillende behoeften waarover hun omgeving (nog) niks weet.

Juist als je in deze dagen last hebt van eenzaamheid, dan denk ik dat het best een idee is om elkaar nog dit jaar of misschien volgend jaar eens te spreken. En om je daartoe te stimuleren krijg je korting voor je eerstvolgende gesprek als je hier aan refereert*.

Misschien kan ik je aanmoedigen om komend jaar iets meer uit de kast te komen, om iets meer zichtbare keuzes te maken. Misschien niet vanavond met de hele familie, misschien niet met de kinderen op schoot, misschien wat beter voorbereid, misschien in een driegesprek dat we afspreken om dingen uitgesproken te krijgen, misschien alleen om er eens over na te denken wat nou eigenlijk realistisch is..


piekeren doe je altijd het beste op papier…

Misschien is het wel een goed idee -als je jezelf eenzaam voelt in deze dagen- om eens duidelijk voor jezelf op papier te zetten waarom jij je eigenlijk eenzaam voelt. Gevoelens zijn oprecht, ook al begrijpen we ze niet altijd helemaal. En ze verdwijnen zelden door ze te ontkennen.

Dus als je in deze periode gevoelens voelt die moeilijk zijn dan is het mogelijk interessant om eens wat beter naar te kijken.

Als we zijn wie we zijn onder mensen waar we van houden, als we onszelf zijn, dan zal er immers weinig eenzaamheid te voelen zijn.
Dus juist dit soort momenten kunnen de momenten zijn om eens te kijken waar het aan schort in je leven. Stel jezelf eens vragen als:

  • Wat is hetgeen je niet uitspreekt?
  • Wie zijn de mensen die het niet weten? (en wat is het dat zij niet weten?)
  • Waar zijn de mensen waar je wèl graag bij was geweest?
kerstballen in m'n buik

kerstballen in m’n buik

Dingen om misschien eens op een rij te zetten zodat je volgend jaar om deze tijd jezelf anders voelt dan dat je jezelf nu voelt. Dingen die niet allemaal veranderd zullen kunnen worden misschien. Soms draait het er in therapie juist om dat je om dingen leert rouwen, dat je dingen los leert laten.
Soms draait het er ook juist om dat je voor dingen leert knokken of beter nog dat je leert beter te onderhandelen. Regelmatig maken we gezamenlijk afspraken en vaak ‘oefenen‘ mensen ook een beetje bij mij wat ze tegen hun partner(s) willen zeggen zodat de blinde vlekken er een beetje uit zijn. Zodat ze het handiger formuleren.Soms draait het er om dat er eerst keuzes gemaakt worden, dat er eerst eens wordt opgezocht waar het commitment eigenlijk ligt, of dat eerst eens wordt onderzocht wat de opties eigenlijk zijn. Dan helpt het om eens rustig en zonder oordeel met iemand anders -die in dit soort dingen wel wat ervaring heeft- te kijken naar de verschillende mogelijkheden.

Enfin, als deze dagen voor jou niet zo tof zijn, gebruik deze dagen eens als springplank, raad ik aan. Laat me weten of ik je korting kan geven als er geld-problemen in de weg staan.

Hans (Kink Aware Coach .com)


Wanneer dit aan het denken zet en je wilt daar eens contact over opnemen: *klik hier*

Heb je aanvullingen of opmerkingen: plaats hieronder een reactie…

contact opnemen >

Neem even contact met me op voor een afspraak door hier te klikken*