De term “Polyamory”

poly-amorie…


kinkinderelatie_hart-bookQuestion
-H-vroeg (op Tumblr):
Hans, waar komt het woord “polyamory” eigenlijk vandaan?

Answer:
Ik raakte aan de praat met iemand die vertelde over het begin van de ontmoeting tussen de kink-scene en de poly-scene in California, hoe hij op uitnodiging van Jay Wiseman met kinksters een discussiegroep startte over Poly en Kink. En hij vertelde ook over zijn vriendin Deborah Anapol die hem vertelde dat zij destijds aan de keukentafel zat waarop het woord “Polyamory” is geboren.

Polyamorie is een officieel woord

In Juli 2006 kwam het wood “polyamory” voor het eerst in een naslagwerk, de Merriam-Webster’s Collegiate Dictionary. Rap gevolgd door the Oxford English Dictionary op 14 September in 2006, waardoor de term “polyamory” ineens een officieel erkend Engels woord werd.

Maar er werd ruim voor deze datums al over geschreven:

  • 21 juli 1998 was er een artikel dat als onderwerp had “The burgeoning polyamoury community in the US — with its offshoot organisation in Britain — is supporting and promoting all kinds of polygamous relationships.
  • Daarvoor op 21 mei 1992 werd de Usenet newsgroup “alt.poly-amory” voorgesteld door Jennifer L. Wesp (“a place for people who have multiple lovers to talk about the various problems unique to us”)
  • en ook in online discussies in dat jaar kwam de term naar voren (Re: Reasons not to be Monogamous in soc.singles (Usenet newsgroup) 28 May, Serial monogamy is often more risky than long term polyamory.)
Poly-amory is niet het enige hybride-woord:
-“Televisie”: van het Griekse “tele” (ver) en het Latijnse “visionem” (de activiteit van het zien).
-“Automobiel”: van het Griekse “auto” (zelf) en het Latijnse “mobilis” (beweegbaar).
-“Neurotransmitter”: van het Griekse “neuron” (zenuw) en het Latijnse “trans” (aan de overkant) en “mittere” (versturen).“Polyamorie” is NIET “wrong”, polyamorie is hybride! (gemengd)

Maar wat is de oorsprong? Het is een hybride-woord (een combi van in dit geval een Latijns en een Grieks woord) dus het kan niet een oorspronkelijk woord zijn. Wie heeft dat hybride woord bedacht, dat in één woord een deel heeft dat uit het Grieks voorkomt (poly -veel-) en een deel dat uit het latijn voorkomt (amor -liefde-).

  • Wat veel minder bekend is, dat zijn de referenties naar de publicatie door Morning Glory Zell-Ravenheart (Diana Moore) die in de mei aflevering van de Green Egg in 1990 aleen essay schreef over “A Bouquet of Lovers” waar het nog met een streepje als “poly-amorous” werd geschreven.

De geboorte van polyamorie

Deborah Anapol, Oberon, Morning Glory (inmiddels overleden in 2011) en haar toenmalige echtgenoot Paul Glassco zaten ergens rond 1987 aan hun keukentafel in hun huis in Mill Valley, California te discussiëren over hun liefdesleven en de open relatie die zij hadden en ze bespraken dat het moeilijk was om woorden te geven aan dat wat zij wèl hadden. De term non-monogamie is vooral een negatieve term die voor hun gevoel maar slecht aangaf wat zij wel hadden met elkaar.

Termen voor polyamorie vóór dat het woord “polyamorie” ontstond: “utopian swinging”, “modern polygamy”, “waterbrotherhood” (naar Stranger in a Strange Land), “polymorphous perversity” (een term van Sigmund Freud), “synergamy” & “trinogamy”  en “the Harrad Experiment lifestyle” (naar Robert H. Rimmer)…

En de terminologie van die tijd voldeed voor hen niet echt… wat je jezelf best voor kan stellen als je dat op rijtje zet. En zo kwam Morning Glory met de term die juist niet alleen de seks maar ook de relatie en de liefde die je voor meerdere mensen kunt voelen op de voorgrond zet.

Een groot gedeelte van haar oorspronkelijke bewoordingen zijn ook terecht gekomen in de uiteindelijke definitie zoals die uiteindelijk zo’n twintig jaar later in de Oxford English Dictionary terecht zou lomen. Maar helaas is er meestal maar weinig aandacht voor haar bijdrage.

polyamory, n.

orig. U.S.

Forms: 19- polyamory, 19- polyamoury. [< POLY- comb. form + classical Latin amor (see AMOUR n.1) + -Y suffix3, after POLYAMOROUS adj.
In form polyamoury prob. after French amour AMOUR n.1]

The fact of having simultaneous close emotional relationships with two or more other individuals, viewed as an alternative to monogamy, esp. in regard to matters of sexual fidelity; the custom or practice of engaging in multiple sexual relationships with the knowledge and consent of all partners concerned.

 

Zie ook:
Polyamory in the News! . . . by Alan M.

Hans (Kink Aware Coach .com)


Wanneer dit aan het denken zet en je wilt daar eens contact over opnemen: *klik hier*

Heb je aanvullingen of opmerkingen: plaats hieronder een reactie…

contact opnemen >


Quotes:


Neem even contact met me op voor een afspraak door hier te klikken*