Verliefdheid is zo lekker als het risicovol is -01-

being in love

Relatieconversatie: Verliefdheid

 

Een droge mond, de pupillen worden groter, dagen al te weinig geslapen en nog totaal geen honger… Heerlijk!
Verliefdheid is nou eenmaal een zalige mini-pyschose. Als een psychose zich kenmerkt doordat je dingen ziet die er niet zijn òf dingen niet ziet die er wel zijn… als die goeie eigenschappen van jouw ‘objet du desir’ die je ziet, en alle ‘flaws’ die voor jou op wonderlijke wijze onzichtbaar zijn…

>>> Deel -2- >>>

Verliefdheid is een zalige eerste fase in de liefde.
In een site over relaties en liefde is het handig om eens wat uitgebreider te kijken naar dit gevoel… deze staat van een brein 🙂


Aandacht voor verliefdheid en NRE*

disclaimer:
Als ik het hier over de risico’s van verliefdheid heb dan bedoel ik daarmee niet te zeggen dat je het niet zou moeten voelen. Ik ben niet van de morele vingertjes. Maar als je jouw gevoelns beter kant dan kan je er beter mee om gaan. En veerliefdheid geeft je vleugels, verliefdheid laat je boven jezelf uitstijgen. Verliefdheid is een heerlijke ervaring en ik gun je van harte dat je het meemaakt, dat je de durf hebt om je een beetje mee te laten voeren, dat je het dit leven kunt genieten!.

In polyamoreuze relaties is verliefdheid een heerlijk gevoel dat soms ook bestaande relaties behoorlijk door de war kan schoppen. Anderszins kan ook het ontbreken van verliefdheid behoorlijk in de weg staan van het verder gaan met een relatie. Als je verliefdheid en liefde door elkaar haalt kan je teleurgesteld zijn als de liefde niet zo hot meer is als de eerste verliefdheid. Het zou prettig zijn om het soms terug te vinden in onze relatie, die vervoering van de eerste verliefdheid. Maar we vergeten vaak hoe vermoeiend het ook was om op auditie te zijn, om te jagen naar de goedkeuring van jouw verliefde.

Laten we duidelijk zijn, de dingen die jij -als je nu verliefd bent- zo geweldig vindt aan jouw partner dat zijn waarschijnlijk de dingen die je na verloop van tijd best lastig gaat vinden aan jouw partner.
De eigenzinnigheid waarmee hij/zij het leven vorm geeft… tja, die kon je later nog wel eens tegen komen als eigenwijsheid later in de relatie.
Dat iemand zo lekker kinky is in de verliefdheid? Dat gaat ineens anders voelen als iemand méér geluk kan halen uit zijn/haar fetish dan dat jij dat kan.

Daarom even aandacht voor verliefdheid


Wat is het gevoel van verliefdheid?

Laten we helder zijn: je hebt het gevoel(!) die ander enorm te kennen… maar ken je die persoon ook werkelijk? Of is het dat je brein sterk emotioneel reageert op “ergens iets bekends”, iets dat lijkt op iets van vroeger? Iets misschien dat juist zó enorm dwars staat op jouw herkomst en daarom zo aantrekkelijk voor je is, omdat het zo anders is, omdat het eigenlijk zo fijn rebels is tegen datgene dat jou opsloot?… vroeger dus!
Verliefdheid is -zoals Stan Tatkin respectvol zegt-:

“two people basking in the glow of eachother’s personal positive projections”

Het is een roze bril waardoor je die ander rosa kleuriger ziet. En zoals bij iedere roze bril wordt ineens de hele wereld wat mooier. Doordat iemand jou mooier ziet dan dat je bent zal je rechter op lopen, zal je net iets meer aandacht besteden aan jouw stijl, de adrenaline van de opwinding zal je wangen wat gezonder kleuren en je tred is net iets opgewekter en energieker.
Dat is goed, je moet namelijk de ander overtuigen van jouw positieve en gezonde eigenschappen. Verliefdheid ondersteunt in de natuur de voortplanting en ook al heb je vandaag nog maar nauwelijks gegeten… je hebt alle energie voor ‘voortplanting’.


it’s a Hunt!

Verliefdheid start met een jachtfase, een auditie-fase. Mensen staan daar niet zo bij stil maar het drong tot me door toen ik hoorde hoe Helen Fisher argumenteert hoe “verliefdheid een verslaving is”. Dat vind ik ik eigenlijk nogal lastig te geloven omdat volgens mij verliefdheid in de evolutie echt een stuk ouder is dan verslaving. Het lijkt echt veel waarschijnlijker zo te zijn dat verslaving gebruik maakt van de breincircuits van verliefdheid. Daarover verder nadenkend bedacht ik mij: “wat is in de oertijd gedrag geweest waarbij je iets probeert te bereiken?” en ik bedacht me dat verliefdheid zowel als verslaving mogelijk eigenlijk gebruik maken van de oercircuits van de jacht. Dat komt vaker voor in ons brein. De circuits bijvoorbeeld van een oergevoel als “walging” (bijvoorbeeld door het zien van verrot vlees), die oercircuits worden ook gebruikt voor het gevoel van walging van een andere hogere orde, bij de reactie in ons brein als we een sociaal walgelijke situatie zien, zoals bijvoorbeeld de zinloze mishandeling van een kind of een senior.

Jouw lichaam laat bij verliefdheid allerhande prikkelstoffen en hormonen vrijkomen. Voor mannen en vrouwen is dat dopamine en noradrenaline, bij vrouwen is dat verder met name oxytocine en voor mannen is dit verder testosteron en vasopressine.
En dat is uiterst bruikbaar voor de jacht (en later ook zeker voor de ‘score’)

Het is bruikbaar voor jacht als er in een brein nog maar één iets belangrijk is, als we absoluut op dat ene onderwerp gefocussed zijn en enorm gemotiveerd zijn om het te verkrijgen. De alertheid is hoog, endorfinen zijn iets lager maar pijn is gewoon onbelangrijk, honger is onbelangrijk, de piek in dopamine geeft aan dat er iets anders, veel belangrijkers aan het gebeuren is en we daardoor herinneren we ons ook scherper wat we meemaken.

We zitten vol energie omdat we vol noradrenaline zitten. Het is immers belangrijk voor het voortbestaan van de soort dat we tijdens deze jacht energiek voelen. We zijn door al die energie ook inderdaad tot onverwachte prestaties in staat, ook fysiek!


Over deel twee

In het volgend deel hebben we het over seks en oxytocine, vertrouwen en angst, over testosteron, vasopressine en knuffelen. Over de roze bril en een beetje blindheid voor alle eventuele “Red Flags”* die vlak voor onze neus staan. Ik heb het over naamgeving (NRE of verliefdheid) en over Disney-love.

>>> Verliefdheid is zo lekker als het risicovol is -02- >>>

 


Hulp

Misschien heb je nog een wat scherper idee over verliefdheid nadat je dit gelezen hebt. Misschien weet je nu beter hoe je het in jouw relatie kunt herintroduceren, wanneer je het bent kwijt geraakt. Misschien weet je nu beter hoe je er voorzichtig mee kan zijn zonder bang te zijn voor de zinder van verliefdheid…
Als ik ergens mee kan denken of als ik iets kan betekenen voor jou -of iemand in jouw omgeving- dan hoor ik dat graag. Zijn er vragen: stel ze aan me.

Hans (Kink Aware Coach .com)


Wanneer dit aan het denken zet en je wilt daar eens contact over opnemen: *klik hier*

Heb je aanvullingen of opmerkingen: plaats hieronder een reactie…

contact opnemen >


Quotes:


Neem even contact met me op voor een afspraak door hier te klikken*