Wat voor masochist ben jij? (5 soorten)

Gewenste pijn…


Question

-L- vroeg (op Tumblr): Ben ik gek in mijn hoofd dat ik eigenlijk al m’n leven lang vriendjes opzoek die me slaan? Dat ik opgewonden raak van de verhalen op Fetlife waarin vrouwen met een zweep geslagen worden. Dat is toch ziek?
Ben ik abnormaal?
Answer:
Laat ik met de laatste vraag beginnen: Nee, je bent niet ‘normaal’ (als je daar tenminste de ‘maatschappelijke norm’ voor neemt). 🙂 Of zelfs als je alleen naar de cijfers kijkt dan hoor je denk ik niet tot de grootste groep in de normaal-verdeling …

Aan de andere kant: als je het genot hoort waarmee mensen praten over “feel the burn” in de sportschool, als je de uitputting aan het einde van de Dam-to-Dam loop bekijkt, het afzien op de vierdaagse en de elf-steden-tocht. Als je hoort hoe mensen tijdens seks “wel weer eens lekker uit elkaar getrokken willen worden”… Nou, dan denk ik toch dat je -numeriek gezien- ineens best wel ‘normaal’ zou kunnen zijn en dat je niet zo bang hoeft te zijn voor gekte.

Het is niet voor niks dat BDSM ook steeds verder uit de diagnose manual van de psychologen wordt gehaald. Ook al zijn er nog genoeg achterhaalde psychologen in het werkveld. Jij bent niet gek!
Hoewel -dan weer aan de andere kant… die klemmen, die zweepjes van de BDSM-er… dat is dan wel een beetje apart, toch?

Mijn antwoord?… Gelukkig wel ja!
Ik zie het graag als een “acquired taste” misschien? Iedereen eet stamppot en jij vindt chicken curry (#hot) toch echt lekkerder.

Over SMaak valt niet te twisten 😉

Laten we zeggen: in het waarderen van prikkels pijn ben je misschien wel een ‘connoisseur’?


Begrip

Dat is natuurlijk allemaal erg leuk maar het geeft waarschijnlijk niet zo veel begrip. Want waarom zou je nou pijn kunnen wensen?
Daar is namelijk nog niet zo heel veel gestructureerds over geschreven dus het enige dat ik je kan geven is een persoonlijk theorietje van mij.
Je kan soms aan de reactie op pijn zien wat mensen er uit halen.

Laten we alsjeblieft helder zijn. Hier is géén sprake van “goed-of-fout”. Ik geloof al helemaal niet in “èchte masochisten” or any other “one twue way”

Als ik persoonlijk in mijn ervaring kijk naar de verschillende reacties van masochistische mensen op pijn -zeker als de pijnprikkel wat heftiger wordt-, dan meen ik te kunnen herkennen dat mensen verschillend kunnen reageren op pijn door hun dominant. Ik heb het dus over de masochistische mensen die expliciet van de pijn zelf genieten want er zijn natuurlijk ook niet-masochistische redenen waarom je van een ‘pak slaag’ kunt genieten (verderop onder: andere redenen voor “gewenste pijn”).

Maar de verschillende reacties op pijn die ik meen waar te nemen zijn:

 • A – Sommigen mensen reageren eerder dissociatief op pijn. Zij ondergaan de pijn bijna onverschillig, of redelijk ‘onaangedaan’. De pijn-prikkel komt fysiek zichtbaar binnen zonder dat er veel emotie door lijkt te ontstaan. De pijn lijkt af te glijden tot  op een gegeven moment blijkbaar aan een behoefte voldaan is en het voor hen genoeg is.
 • B – Sommigen reageren met verslapping, de pijn is gewenst maar zij zakken weg, denken wordt ingewikkelder, blik-contact wordt lastiger, zelfs bewegen of bij bewustzijn blijven wordt gaandeweg ingewikkeld.
  De gewenste reactie van de Dom op deze fysieke overgave zal vaak één van de twee zijn: JUIST doorgaan òf juist gelijk stoppen! Het zal belangrijk zijn dit te voren uit te vinden als Dominant wanneer je niet het risico wil hebben dat je de verslapping verkeerd interpreteert.
 • C – Sommigen reageren met vlucht op pijn. Wegdraaien, weglopen, wel veel blik-contact omdat het uiteindelijk natuurlijk wel iets is dat zij willen ervaren (daar kunnen ook misverstanden door ontstaan als dat niet tevoren gecommuniceerd is en de safe-words op verschillende niveaus zijn hier dan ook weer belangrijk.)
 • D – Sommigen reageren met uitdaging, de pijn lijkt een mogelijkheid te zijn om de eigen kracht te voelen, bij de eigen kracht te komen. Blik-contact krijgt soms het karakter van boosheid en “gevecht”. Overcompensatie en (bratty?) uitdagen kan dan een gedrag zijn dat daarbij hoort. Het vuur van deze reactie zie je nogal eens meer ‘primal’ benaderingen van BDSM.
  Het lijkt voor een aantal belangrijk te zijn om op dergelijke momenten vastgebonden te zijn zodat ook met de boeien ‘gevochten’ kan worden.
 • E – Soms staat lust op de voorgrond in de reactie. Dan is sensualiteit en het opzuigen van de pijn iets dat genot veroorzaakt. Contact en genot zijn belangrijk bij deze manier van reageren.
  Als aanvullende seksuele prikkeling door de Dom onvoldoende blijft dan kan dit dan ook als frustrerend ervaren worden.

Een integratieve benadering, graag

Natuurlijk zijn dit geen of/of ‘assen’. Het zijn richtingen waarin je mogelijk jouw eigen reactie op pijn mogelijk kan plaatsen. Het kan ook veranderen in de loop der tijd. Ze kunnen elkaar aanvullen en kleuren tot een individueel masochisme om te waarderen.
Sterker nog veel mensen ervaren verschillende ‘fasen’ tijdens één spel, die van partner naar partner of tussen verschillende  pijnprikkels en/of speel-stijlen ook nog weer kunnen wisselen.

Ik zeg hiermee overigens ook niet dat dit een volledig verhaal is, hoewel ik hier wel de belangrijkste hersenstam-reacties lijk te kunnen herkennen. Oude reactie schema’s die al in ons gedrag zaten nog voor we in de loop van de evolutie warmbloedig werden. Inderdaad, je herkent ze waarschijnlijk wel:

 • A- fright,
 • B- feign death,
 • C- flight,
 • D- fight,
 • E- (fuck-)frenzy

Maar als iemand aanvullingen weet, dan hou ik me aanbevolen.


Andere redenen voor “gewenste pijn”?

Verder kunnen er ook niet-masochistische redenen zijn die de ‘behoefte’ geven om geslagen of gepijnigd te worden. De pijn is niet primair prettig, niet fijn. Maar het ontvangen van de pijn is wel een mogelijkheid om de overgave aan de dominant te laten zien. “Zelfs al geniet ik er niet van en wéét jij dat ik er niet van geniet, ik onderga dit wel voor jou.”

Het ondergaan van pijn is op zo’n manier eerder een ‘discipline’-ding (de ‘D’ uit BDSM)* -een gift aan de Dominant- dan iets waaraan direct voor zichzelf genot door wordt beleefd.
Het genot zit in het geven.. het beleven van de overgave in relatie.

Daarbij is het vaak wel belangrijk (zoals vaker bij discipline) dat de Dom in kwestie ook daadwerkelijk waardering heeft voor dit ‘cadeau’, dat de dom misschien zelfs trots is op het uithoudingsvermogen of de overgave waarmee de taak van het “pijn uithouden voor jou” wordt uitgehouden. Veel subs geven dan ook aan dat blikcontact belangrijk voor hen is op dergelijke momenten.

“Kijk mij jou ruimte geven op op mij jouw sadisme uit te leven.”

M.i. minder vaak voorkomend zijn de mensen die vooral de pijn van de vernedering beleven doordat zij gebruikt (misbruikt) worden zonder dat er ook maar enigszins met hun gevoelsleven rekening gehouden wordt (minder vaak voorkomend omdat emotioneel masochisme m.i. best vaak in combinatie voorkomt met fysiek masochisme).

De pijnbeleving is dan niet alleen iets van zichzelf, het is een relationeel iets. Juist om de sadistische Dom te kunnen geven zie je -bij dit indirectere genieten van de gegeven pijn- nog al eens dat iemand actief probeert om zich zo véél mogelijk te ontspannen opdat de impact van de klappen beter weg kan vloeien. Niet per sé begrijpelijk voor niet-BDSM-ers wat voor cadeau je krijgt als iemand zegt:
“Ik ontspan zodat ik meer kan hebben… zodat jij langer en heftiger van mij kan genieten…”
Het genot zit in de overgave.

Pijn kan ook emotioneel zijn

Pijnprikkels kunnen natuurlijk ook emoties uitlokken. Dat kan een voorbereidende “Ik heb zin in wat komen gaat”-lach zijn. Misschien een lach die ‘onderweg’ de Dom communiceert: “Dit is fun, ik ben blij met wat we aan het doen zijn!” Samen spelen kan ook een gevoel van bevrijding. Daar past een lach goed bij natuurlijk.
Als de pijn intensiever wordt tijdens het spel, dan geldt voor veel mensen dat “het lachen hun enigszins vergaat” ook al blijven aan aantal mensen een (glim)lach om de lippen houden.
Misschien is het soms ook een uitdagende lach. Of je kunt je dom uitdagen tot het doen van een “extra stapje” door uit te lachen -als jullie dynamiek daarnaar is-.
Misschien is het soms ook wel een schaamtevolle giechelende lach omdat je daar zo kwetsbaar staat en voelt dat de slagen gevoelens opwekken.

Een aantal van deze stappen kan ook gepaard gaan met tranen die als gewenst worden ervaren, niet iets om van te schrikken. Tenminste niet als dit tevoren is besproken! Het is voor een Top niet makkelijk om de signaalwaarde van deze tranen te interpreteren maar wanneer aangekondigd was dat tranen kunnen vloeien dan kan ook de gewenste reactie worden besproken. Voor sommige mensen is dit een reactie die aangeeft dat het genoeg is geweest voor het moment. Voor anderen is dit een fase waar zij juist ook expliciet op hopen.
Het huilen heeft misschien het kader heeft van ontlading, misschien soms van herbeleving.

Langdurig en rustig opgebouwd pijnspel kan ook spiritueel worden ervaren door mensen, zelfs als een ‘louterende’ ervaring (die door een enkeling zelfs in relatie wordt gebracht met ‘ont-schuldigen’/penitentie).

Veel mensen ervaren de al genoemde opluchting dat zij ‘zichzelf’ mogen zijn, ervaren een verbinding met de Dom omdat deze  hen in staat stelt zichzelf te zijn.

Zelfmedicatie

Aanvullend kan genoemd worden dat ieder van deze reacties ook het karakter van zelfmedicatie kan hebben.

 • Pijn is voor sommige mensen ook een mogelijkheid om te kunnen huilen (zich even “te laten gaan” of een schema om troost te mogen ontvangen).
 • Pijn kan een manier zijn om jezelf te focussen op het hier-en-nu (en andere dingen even los te laten).
 • Specifiek is pijn voor een hoop mensen een manier om even niet te hoeven piekeren of twijfelen.
 • Pijn is een mogelijke manier om andere pijn (fysiek of emotioneel) even niet te voelen.
 • Pijn is voor sommigen een mogelijke manier om rustig te worden (endorfinen kunnen een rol spelen).
 • Pijn kan een manier zijn om je kracht te ervaren (mogelijk speelt de adrenaline hierbij een rol).
 • Pijn kan zo voor sommigen een manier zijn om depressie op te vangen.
 • Pijn is voor sommigen een manier om dissociatie op te roepen of juist te doorbreken.

Géén veroordeling, alsjeblieft

Ook hier is weer geen enkele veroordeling bedoeld. Veel van deze dingen kan ook gezegd worden van badminton, van joggen, van zware gewichtstraining, van sky-diving.

Ik bedoel het slechts als een aanvulling om mogelijk je eigen reacties op pijnprikkels beter te begrijpen, beter te begrijpen waarom pijn voor jou een gewenste prikkel is. Behalve dat het jouw smaak is, dat het op de één of andere manier een gevoel is dat (gedoseerd) bij jouw past.
En dat het daarmee dus óók dat het een gespreksonderwerp voor jou is!  En ook voor de mensen die met jou ‘spelen’! Een beter begrip van jezelf stelt je beter in staat om settings op te zoeken die jou geven wat je zoekt, en helpt je om (play-)partners te zoeken die jou geven wat je zoekt.

Juist omdat BDSM (nog) niet ‘normaal’ is, is het belangrijk dat we er goed over communiceren met onze (spel) partners. Juist het gebrek aan begrip leidt aan slachtoffers, zowel onder masochistische mensen als ook onder hun dominanten.

Ik hoop dat het wat inzicht geeft.
“Veel ‘plezier’!” is voor veel mensen een wat onbegrijpelijke afsluiting van een dergelijke opsomming. Maar als ik het goed begrijp dan snap je uitstekend wat ik je wens 🙂

Hans (Kink Aware Coach .com)


Mijn vraag aan jou:

Taboe-onderwerpen zijn soms lastig te vinden op het net omdat we er niet over praten. Als jij iemand weet die iets aan dit stukje zou hebben, als jij vind dat ik iets gezegd heb dat out snijdt wat jou betreft, stuur dan zelf even de URL van dit stukje. Of hieronder staan de social media-knoppen die je daarvoor kunt gebruiken.

Wanneer dit artikeltje jou aan het denken zet en je wilt daar eens contact over opnemen: klik hier*

Heb je aanvullingen of opmerkingen: plaats hieronder een reactie…

contact opnemen >


Quotes:


Neem even contact met me op voor een afspraak door hier te klikken*
West-coaching Privacy statement