Spiritualiteit en Seksualiteit

Spiritualiteit – Seksualiteit

Gedachte
Zo’n gedachte die je ineens kunt hebben:

“Spiritualiteit is net zoals seksualiteit!” Als iemand jou vertelt hoe het voor jou zou moeten voelen, dan moet je zo iemand lekker laten kletsen… Omdat ie de kern mist!

Hans West

Volgens mij is zowel geloof en als seks een vorm van zelfontplooiing die goed moet voelen, die bij je moet passen. Beiden kunnen handelingen en rituelen hebben die al duizenden jaren bestaan en die je kunt uitvoeren zoals beschreven maar in beide gevallen is de taal van die tijd nogal anders, ergo nogal voor persoonlijke interpretatie vatbaar.

Volgens mij dan he…

In zowel je verbondenheid met “méér dan jij zelf” als jouw verbinding met jouw eigen lijf staat m.i. jouw eigen gevoel centraal als kompas. Als je seks doet voor een ander en niet voor jezelf, als je beleid voor de buitenkant en niet voor jezelf dan verliest beiden aan waarde. Juist die verbinding met jezelf maakt het echt en oprecht. Anderen kunnen je inspireren maar als je alléén maar kopieert

misschien de reden waarom verkrachters net zoals machthebbers in de staat en in de kerk het zo belangrijk vinden dat jij niet doet wat jij lekker vindt maar dat je luistert naar wat zij vinden

Als je vanuit jezelf wilt geven dan is het prachtig, als het wordt afgedwongen dan is dat misschien lekker voor een ander, maar je blijft achter met minder zelfwaarde

Beiden hebben een eigen verantwoording en in beide gevallen kan je dus fouten en maken en dus op je acties terug komen. Volgens mij heb je de persoonlijke vrijheid om op je mening terug te komen bij voortschrijdend inzicht. Maar in beide gevallen ben je uiteindelijk verantwoordelijk voor jouw pad en kan je niet de verantwoordelijkheid in de schoenen van een ander schuiven.

Ja maar, mijn Dom heeft gezegd / mijn Dominee heeft gezegd…

Misschien wil jouw Dom(inee) iets anders van jouw leven dan dat jij wilt. Dan heb je altijd het recht om weer eens wat te oefenen met dat woordje dat je hopelijk rond je tweede jaar al kende: “Nee!


Gemeenschap

In beide gevallen hebben mensen het recht om te proberen of ze jou kunnen overtuigen dat hun vorm bij jou zou moeten passen. Maar in beide gevallen voelt alleen jouw vorm goed voor jou.
In beide gevallen kan je jezelf soms even verliezen in het begin en doe je er verstandig aan om het wel in relatie te blijven zien tot de rest van je leven.

In beide gevallen is het verstandig om openminded om te gaan met andere mensen en de diversiteit van mensen te vieren. We hebben allemaal het recht om het op je eigen manier te beleven en er zullen mensen zijn die het heerlijk vinden om te volgen… lekker doen!
In beide gevallen zullen er ook mensen zijn die vinden dat jij niet mag doen wat jij wilt doen. Nou hebben ze een punt als jouw beleving hinder geeft aan jouw omgeving (your kink is not my kink and that is okay… but this smells…). De keuze om in diversiteit te leven zegt niet dat je alles maar mag doen, onafhankelijk van jouw omgeving. Samenleven in diversiteit betekent dat je soms moet opkomen voor jouw wensen en jouw grenzen. Aan de andere kant betekent samenleven in diversiteit dat je rekening houdt met de mensen om je heen. Samen leven doe je samen, immers.

En in beide gevallen kan dat ene aspect van je leven zó belangrijk voor je zijn dat je beslist om mensen achter je te laten die uiteindelijk niet goed zijn voor jouw hart of jouw lijf of jouw life(style).


Behandeling

Seksualiteit en Spiritualiteit in therapie krijgen vaak een rare aparte plaats in coaching en therapie:

  • Ofwel je moet er over praten,
  • ofwel je mag er eigenlijk niet over praten

Wat ik vaak merk is dat het bij collega’s niet mag gaan over “de twee ‘S-en'” aan weerszijden van een leven: Seksualiteit en Spiritualiteit.
Het zijn taboes die vaak blijven liggen terwijl het een verademing kan zijn om er wel over te kunnen praten… Misschien zelfs over de verbinding tussen de twee.


Ik hoop met dit stukje te bereiken dat je bij jezelf blijft navoelen of het voor jou goed voelt.
Hans (Kink Aware Coach .com)


Mijn vraag aan jou:

Taboe-onderwerpen zijn soms lastig te vinden op het net omdat we er niet over praten. Als jij iemand weet die iets aan dit stukje zou hebben, als jij vind dat ik iets gezegd heb dat out snijdt wat jou betreft, stuur dan zelf even de URL van dit stukje. Of hieronder staan de social media-knoppen die je daarvoor kunt gebruiken.

Wanneer dit artikeltje jou aan het denken zet en je wilt daar eens contact over opnemen: klik hier*

Heb je aanvullingen of opmerkingen: plaats hieronder een reactie…

contact opnemen >


Quotes:


Neem even contact met me op voor een afspraak door hier te klikken*
West-coaching Privacy statement