Closet-day: uit de kast komen vergt moed, iedere keer weer…

Uit de kast komen

Out of the Closet?

Uit de kast komen vergt moed, iedere keer weer

Christopher Plummer

Christopher Plummer

Niet zelden hebben mensen, met of zonder een relatie, moeite om zich uit te spreken over hun ‘anders dan gebruikelijke seksualiteit’. En dat lijkt me logisch in een maatschappij die her-en-der zo in de knoop zit met seksualiteit dat daar soms alles veroordeeld wordt dat ‘anders’ is.

Coming-Outdag vond voor het eerst plaats in 1988 in de Verenigde Staten en wordt sinds 2009 ook in Nederland gehouden.
Ik help mensen om hun eigen niveau van ‘opening up’ te vinden. Daarom vind ik deze dag 11/10 belangrijk voor LHBTQA.


De misverstanden die je meemaakt in de maatschappij

Het wordt beter. Aan iedere puber die in zichzelf ontdekt dat het moeilijk is… Als je nog geen vriendengroep hebt gevonden die ook ‘zo’ zijn, als je nog niet gevonden hebt hoe zij er mee omgaan dan lijk je de enige, dat maakt het zwaar in het begin… (zie: “it gets better”*)

Hoewel onderzoek laat zien dat BDSM-liefhebbers gemiddeld genomen eigenlijk net iets ‘normaler’ zijn dan het landelijk gemiddelde, toch blijven mensen BDSM-ers maar ‘ziek’ vinden. Hoewel polyamoreuze relaties minder intstrumenteel blijken te zijn dan de relatie van de gemiddelde mens is de maatschappelijke consensus dat het bij polyamorie toch vooral over “seks met veel mensen gaat”. Hoewel swingers veiliger blijken te vrijen dan het landelijk monogaam gemiddelde, toch staan ze als ‘vies’ te boek (en ik weet niet van een onderzoek naar hun lichaamshygiëne maar ik weet eigenlijk wel zeker dat de gemiddelde swinger op een feest beter ruikt dan de gemiddelde kroegloper).


Het is niet makkelijk om ‘anders’ te zijn…

We willen als mens graag ergens bij horen. Maar als je merkt dat de mensen waar je bij dacht te horen zo veroordelend zijn over zo iets wezenlijks als jouw seksualiteit of jouw gender dan merk je dat je soms op zoek moet naar andere mensen. Naar een nieuwe peergroup, een nieuwe queer familie misschien. Dan merk je de waarde van iemand die je een beetje door dit proces kan coachen zodat je het zonder onnodige schade aan kan gaan. Dan merk je de dingen die je nodig hebt om jouw andere seksualiteit een goeie plek te geven in jouw leven.


Over Hans

Ik help mensen bij het zelfonderzoek en andere manieren van zien en kijken naar jezelf en naar je omgang met een eventuele partner/ander. We gaan kijken hoe het anders zou kunnen, hoe je de vrije ruimte kunt vinden om jouw anders dan gebruikelijke seksualiteit een goede plaats te geven in jouw leven. Misschien in de toekomst met je huidige of met een andere partner, in een vaste of open relatie.

In de blogpost 3 regels voor het moeilijk gesprek om uit de kast te komen (eigenlijk 4)* heb ik het kort over het “uit de kast komen”. Maar Dat ie voor iedereen natuurlijk anders. Sterker nog, de ene kast is de andere niet.


This closet has a revolving door

Natuurlijk is er de de ‘kast’ van je eigen hoofd. Op een bepaald moment zie je iets, hoor je iets, lees je iets en je merkt “dit heeft iets speciaals voor mij.” Je wilt er naartoe…
Maar dan gebeurt er iets anders. Je hoort de grappen over “jouw ding”, ze ziet de weerstand er tegen. En je past je aan. Sommige mensen verzetten zich jaren tegen hun kick/kink. Sommige mensen maken hun aard/ hun kink/ hun kick belachelijk als ze er voor het eerst mee in aanraking komen omdat ze zich de tandjes schrikken. Je ziet de angst van de mensen van wie je houdt voor dat ‘anders’ zijn. Je ziet wat er misschien stuk zal gaan als jij uit de kast komt. Je ziet wie je mogelijk pijn zal doen. Neem Christopher Plummer die pas uit de kast kwam na de dood van zijn vrouw. Je vind mensen om je heen die ook zo zijn en je komt weer een keer uit de kast. Er blijken vervolgens ook eikels tussen te zitten en de teleurstelling maakt dat je jezelf weer meer terug trekt in je kast. Een aantal mensen beslissen om -soms over jaren- in de kast te blijven. Tot ze toch weer durven hopen om zichzelf te mogen zijn.
…het is een keuze die aan een ieder zelf is uiteindelijk. Dat kost je natuurlijk wel jaren (iets dat je op latere leeftijd misschien wat meer apprecieert) maar mogelijk is er ook een winst. De keuze is aan jou. Maar het helpt wel als er mensen zijn die daar over willen meedenken met je

Uit de kast komen vergt moed, iedere keer weer. Maar het wordt wel steeds makkelijker

Hans (Kink Aware Coach .com)


Wanneer dit aan het denken zet en je wilt daar eens contact over opnemen: *klik hier*

Heb je aanvullingen of opmerkingen: plaats hieronder een reactie…

contact opnemen >


Quotes:


Neem even contact met me op voor een afspraak door hier te klikken*

Advertenties