Mijn BDSM en mijn baan… Hoe moet ik denken over die combi?

Mijn BDSM en mijn baan


Question
-R- vroeg (op Fetlife*): Ik ben opgeleid en werk als sociaal hulpverlener. Dat vind ik soms moeilijk te rijmen met BDSM. Ik ben er bang voor dat mensen verkeerde conclusies trekken, als zij er achter zouden komen dat ik aan BDSM doe. Voor mij zijn het absoluut twee hele verschillende dingen. Ik vind ook niet dat ik iets verkeerds doe. Ik ben vooral bang voor reactie van de buitenwereld als het ooit een keer ‘uitkomt’. Maar het blijft knagen. Heb jij tips om hiermee om te gaan?

Answer:
Eerste hele rappe antwoord: niks mis met een handige angst. En niks mis met een gezonde paradox in het leven. En dat er iets knaagt…


Mijn BDSM en mijn baan… Hoe moet ik denken over die combi?

Dat er in ons brein iets blijft knagen dat kan verschillende kanten op gaan: mogelijk gaat het om een reële angst die veiligheid zoekt, mogelijk gaat het om een irreële angst die jouw mogelijkheden beperkt.
Laat me dat verduidelijken:

A – Misschien knaagt er iets en is dat maar half terecht, en dat is lastig.

 

Laat ik duidelijk zijn. Ik ben ook niet aangeland waar ik nu ben zonder twijfel -sterker nog: ik ben nog steeds goed in twijfel-. En ik weet nog goed mijn eerste klant die de details van haar verkrachting graag wilde delen… en de verwarring die ik voelde. De heldere afschuw over wat haar gebeurd is en tegelijkertijd de wetenschap dat het op een consensual basis geil zou kunnen zijn voor mij. Mijn twijfel over mijn fantasieën en de angst dat haar ter ore zou komen dat ik aan BDSM deed…
Zoiets maakt wel dat je jouw tegenoverdracht en vragen heel goed overwogen gaat houden. En ik herinner me goed de opluchting toen zij me bedankte omdat ze veel aan mijn benadering had gehad.

Misschien krijgen jouw BDSM-gevoelens onvoldoende ruimte in jouw leven en is dat de reden voor het ‘knagen’.
Dat kan natuurlijk komen omdat je misschien net uit de kast komt en dan heb je een beetje zo’n “slingshot”-principe* dat maakt dat je eigenlijk aan de héle wereld wilt laten weten hoe mooi en bevrijdend het voor jou is om je eindelijk te begeven in een wereld met zulke andere grenzen dan dat je is aangeleerd… en dat dat zó bevrijdend is.

Dan zou mijn tip zijn:

Een beetje aanpassing kan handig zijn: Sta er even bij stil wat andere mensen vertellen over hun sekseven en hoe ze daarmee omgaan op hun werk (onthoud: grofweg kan je stellen dat minstens 10% en waarschijnlijk zelfs 20% van je collega’s kinky is).

Lees even over slingshot* en vraag je serieus af of je het daar wel over moet hebben op je werk.
Daar zijn voors (openheid) en tegens (bureau-politiek) aan verbonden…

B – Misschien knaagt er iets en is dat goed, maar lastig.

Het kan óók komen omdat je eigenlijk gewoon toch ècht wat meer ruimte nodig hebt voor jouw BDSM-beleving in jouw leven. Dat het fijn zou zijn als er méér plekken en méér mensen gaan komen waar aan jij dit aspect van jou wil laten weten, meer mensen waarmee je dingen wilt beleven.
In dat laatste geval heb je de ellende dat -door de benepen blik van de huidige maatschappij- zodat realistisch gezien, misschien niet alle banen voor jou zijn weggelegd (ik denk eigenlijk niet dat dit voor jouw soort werk op gaat, maar daar kom ik later nog op terug). Maar als ik de media woordvoerder ben van een protestantse bible-belt gemeente (ook die kunnen aan BDSM doen), dan doe ik er waarschijnlijk verstandig aan mijn leefstijl/geaardheid/hobby maar wat meer ‘gedekt’ te houden.
Dan zou mijn tip zijn:

Maak een “Needs-Wants-Nice-to-haves”-lijstje* van jouw leven (zoals je jouw prioriteiten op dit moment ziet -oh, en plak er gelijk een houdbaarheidsdatum aan-) en maak van daaruit een “voor-nadelen balans”* van “het vertellen” versus de “status quo” die je nu hebt (ga ik iets veranderen of niet)…

B – Misschien knaagt er iets en is dat goed, maar lastig.

Misschien knaagt er iets en is dat maar goed ook!

Als eenvoudige metafoor: de angst dat mijn studentenkamertje op de derde verdieping een soort van rookkanaal zou worden bij brand was eng. Maar iets minder eng nadat ik een touwladder had geïnstalleerd.

Geheimen hebben namelijk de neiging om uit te komen op de één of andere manier. Als dat gebeurt zonder voorbereiding dan pakt dat lelijker uit dan wanneer je een idee hebt van de aanpak. Dus, niks mis met een handige angst. Maar het is wel verstandig om ook gedrag te verbinden aan handige gevoelens dus: bereid je voor!
Ik zeg altijd: “zorg dat je het woord, de short story en het hele verhaal paraat hebt”. Zeker die eerste twee, als je daar tevoren niet over hebt nagedacht dan heb je de kans dat je schaamtevol gaat haperen (wat het extra, extra makkelijk maakt om je te veroordelen) alleen al als er iets uit dreigt te gaan komen. Dat, òf het hele verhaal komt er in één keer uit… en dat is misschien wel meer dan je zelf gezegd wil hebben, misschien ook wel (véél) meer dan dat ze wilden horen. Ken je dat, dat je gestresst bent en dat je jezelf hoort praten en dat je denkt “uhhmmm, ben ik het er wel mee eens dat ik dit zeg?… ennehh. hoe maak ik nou een einde aan deze zin? Fuck, nou ben ik al aan de volgende zin begonnen!”
Je snapt dat in dat geval mijn tip zou zijn:

Denk er over na wat je wilt zeggen in verschillende situaties, bij verschillende mensen. schrijf dat uit en oefen het droog met iemand. Sommige mensen verdienen niet meer dan “het éne woord”, anderen verdienen niet meer dan “your short story” en sommige contacten zijn zodanig dat je ervoor wilt gaan zitten en ze “het hele verhaal” wilt vertellen…

Dat jij je “voor ‘jouw lol’ laat slaan”, dat is nog niet eens zo’n slechte misschien, in sommige situaties. Maar zinnetjes als “ik hou nou eenmaal van stevige seks” vertelt zeker niet alles maar dekt een lading. ‘Short stories’ als “ik doe aan BDSM maar dat is echt iets héél anders als wat jou is overkomen (lees er hier maar eens over als je daar meer over wilt weten*)”. Ikzelf ben destijds erg blij geweest met het feit dat ik paraat had tegenover mijn Zwitserse directeur: “Ja, dat is mijn hobby, ja. Maar dat heeft NIETS met mijn werk te maken. Dat staat daar volledig los van.”
Kijk, als je gezorgd hebt dat je dergelijke zinnetjes paraat hebt en geoefend hebt, dan zal de angst echt niet gelijk weg zijn maar misschien is ie wel iets minder.

B – Misschien knaagt er iets en is dat terecht voor jouw klant, maar wel knap lastig.

Misschien… En nou vraag ik iets héél dappers.. Misschien is het juist wel dat jouw baan het eigenlijk nodig heeft dat er mensen zijn die het verschil begrijp tussen “geile klappen” en de klappen die niet okay! zijn.
Nou ga ik mogelijk een heleboel mensen over me heen krijgen die mij een victim-blamer gaan noemen als ik dit zeg. Maar ik heb een aantal mensen in mijn praktijk gehad (ook ver vóór dat ik mij als kink aware coach afficheerde) die ergens “wel iets hadden” met “stevige seks, met ruige mannen, met spannende ‘foute’ mannen zelfs, met mannen die het uitstralen dat ze je zouden willen nemen, óók als je tegenstribbelt.

Als ‘Denkanstoss’ ben ik aan het schrijven: Healing aspects of BDSM*. Lees er eens over (en reageer er eventueel eens op)…

En die voorkeur maakte dat zij in situaties terecht zijn gekomen hebben overgeleverd aan eikels die misbruik hebben gemaakt van hun vertrouwen. Ik heb meermaals gezien hoe belangrijk het voor deze vrouwen was om een gesprekspartner te hebben die dat niet makkelijk veroordeelt en af doet met onderhuidse beschuldigingen als: “ja, dan heb je het ook allemaal aan jezelf te danken” maar dat er iemand kon luisteren naar het hele verhaal, inclusief de elementen die -lichamelijke- opwinding kenden (lees ook even over “biologisch gegeven consent?”*) en inclusief het gesprek over verantwoordelijkheid daarvoor (de verantwoordelijkheid dat je niet ophoudt een seksueel wezen te zijn als je een verkrachting of een mishandeling hebt meegemaakt). En niet te stoppen bij het slachtofferschap en “wat is er toch veel kapot gegaan?”
Ik denk persoonlijk dat deze maatschappij mensen nodig heeft die de paradox kunnen tussen de onderliggende gelijkwaardigheid en de daar overheen gelegde spannende ongelijkwaardigheid. Mensen (en hulpverleners) die zonder ‘makkelijke oplossingen’ (“dat is herhalingsdwang, dat moet je allemaal niet meer willen willen”) kijken naar de paradoxen in ons gevoelsleven, in ons seksleven, en dat we die uit kunnen houden in de eerste plaats, om ze vervolgens een persoonlijke vorm te gaan geven inde tweede plaats. Mensen die het kunnen hebben over de verantwoordelijkheid om seks niet alleen als ‘eng’ en ‘ongezond’ weg te zetten, maar die zelfs durven te kijken naar de extra verantwoordelijkheid die je hebt om dat een goeie plek in je leven te geven (ik zeg hier veel te veel in véél te weinig woorden maar ik hoor dat je begrijpt wat ik bedoel).
Dan zou mijn tip zijn:

Denk er eens over na of enige(!) transparantie in jouw werk heilzaam zou kunnen zijn? (nooit zodat je te manipuleren of te blackmailen bent!) En of jouw werkplek daar tegenop gewassen is, of jouw klanten opgewassen zouden zijn (sterker nog: gebaat zouden zijn) bij een dergelijke benadering.

Soms hebben menseneen voorbeeld nodig om te zien dat er niks mis is met een gezonde paradox in het leven…


Waarschijnlijk een combi

Waarschijnlijk wordt het gewoon een combinatie van al deze dingen. Nadenken over je baan, wat je ermee wilt. Wat je wilt zeggen in je proefperiode en wat je eerst eens even aan wilt zien. Nadenken over de mogelijke antwoorden en nadenken over hoe belangrijk jouw zichtbaarheid is voor jouw leven als kinkster. Nadenken over de dingen die jij wilt met jouw klanten of dat je daar eerst nog opleiding of supervisie voor wilt.
Nog eens nadenken over de gezondheid(!) van de paradoxen in jouw leven en de rust die ontstaat als ze zichtbaar of bespreekbaar mogen zijn op de juiste plekken. Als ze heldere grenzen krijgen waarbinnen je kan spelen of uitleven. Want over veel menselijke dingen zeg ik regelmatig:

als het niet paradoxaal is dan is het gewoonweg niet waar! 🙂

Hans (Kink Aware Coach .com)


Mijn vraag aan jou:

Taboe-onderwerpen zijn soms lastig te vinden op het net omdat we er niet over praten. Als jij iemand weet die iets aan dit stukje zou hebben, als jij vind dat ik iets gezegd heb dat out snijdt wat jou betreft, stuur dan zelf even de URL van dit stukje. Of hieronder staan de social media-knoppen die je daarvoor kunt gebruiken.

Wanneer dit artikeltje jou aan het denken zet en je wilt daar eens contact over opnemen: klik hier*

Heb je aanvullingen of opmerkingen: plaats hieronder een reactie…

contact opnemen >


Quotes:


Neem even contact met me op voor een afspraak door hier te klikken*
West-coaching Privacy statement