Tantra en BDSM #sexsells

Tantra BDSM


Question: Hans wat vind jij nou van Tantra?
Answer: Oeh, dat vind ik een lastige vraag… Ik weet er natuurlijk niet zo heel veel van.
Persoonlijk kan ik niet zo veel aanvangen met de ‘energie’-concepten uit de tantra-hoek. Ik geef toe, dat je warmte kunt voelen, tintelingen kunt voelen, dat je een lichaam bij een goed orgasmes kan zien en voelen schokken. Maar is dat energie die je ziet stromen? Of is het intentionaliteit die je ziet tussen mensen? Het lastige -voor mij- is dat de energie (nog) niet meetbaar is, nog niet zichtbaar kan worden gemaakt. Daardoor kan iedere -ongetwijfeld goedbedoelende- voorbijganger er ‘iets van gaan lopen vinden’ dat niet gefalsificeerd kan worden. Dan is niet “een mening” maar het is een geloof dat ik dien te accepteren als ik mee wil doen… Daar hou ik niet zo van.


Dan is namelijk iets ‘waarheid’ omdat ik als leider van een groep zeg dat het zo is… en ik heb liever wat meer backup onder de dingen die ik zeg. Of minstens, dat iets en gefundeerde mening kan zijn maar dat het je vrij staat om er iets anders van te vinden.
Ik zeg niet dat dingen niet waar kunnen zijn omdat we ze nog niet kunnen begrijpen… maar aan de andere kant heb ik in de ‘alternatieve’ hoek ook wel een hoop bullshit gezien… dat maakt mij voorzichtig.
En iets meer voorzichtigheid en respect is misschien wel op z’n plaats in de tantra wereld.


‘Oosterse’ plaatjes en praatjes

Ik heb soms ook wat moeite met het losjes kopiëren en plakken van oosterse theorievormen en oosterse plaatjes om vervolgens iets hartstikke Westers te gaan doen. Als ik kijk wat het gehalte aan mooie verkoop-plaatjes is, van mooie jonge mannen en vrouwen, van fractals en vurige vlammen, van Hindi Goden en Godinnen die soms vooral lijken te worden afgebeeld omdat het er zo lekker ‘oosters’ uit ziet (ja, ik heb dat ook gedaan LOL).
Als ik kijk naar de soepel gekopieerde oosterse praatjes over ‘energie’ (“je hoeft het niet te begrijpen, voel het maar, laat het eerst maar gebeuren dan begrijp je het later wel”) over de werking van de chakra’s en wat die zouden doen en waar ze zouden zitten… Hoe soepeltjes gong-schalen, accupressuur, kleuren’therapie’, yoga, yoni- en lingam massage uit de volledig verschillende kasten worden gerukt (omdat ze zo lekker oosters zijn) en willekeurig worden gebruikt om een mooi verhaal te ondersteunen…
Maar vooral als ik kijk naar de (telkens weer loze) beloften van urenlange orgasmes en van oplaaiende lust in verstofte huwelijken en ik kijk naar de prijzen die er voor sommige ‘workshops’ en door sommige ‘coaches’ worden gevraagd en ik kijk naar de aangeboden inhoud… dan denk ik toch vooral: “sex sells!”
En iets meer voorzichtigheid en respect is misschien wel op z’n plaats in de tantra wereld.


Omgang met ‘weerstand’

Als ik zie dat wij in de integratieve therapie en in motivational interviewing en zelfs in de (TEAM) Cognitieve GedragsTherapie gaandeweg het hele idee van “weerstand” in therapie achter ons laten, gewoon omdat het eigenlijk inmiddels een achterhaald concept is dat onvoldoende serieus met de machtsverhoudingen in therapie om gaat en dat onvoldoende blijvende resultaten geeft. En als ik dan kijk naar de teksten die ik lees over mensen wiens “weerstand moet worden doorbroken” omdat zij aarzelen bij bepaalde seksuele handelingen bij bepaalde mensen… Dan vraag ik mij af wie er in het leven van de volgelingen nog mag bepalen wat er gezond en goed is voor die volgeling zelf. Zou ik als tantra-meester moeten kunnen bepalen wat er goed en gezond is voor mijn volgelingen, ook als die mensen daar zelf een ander idee over hebben?
Is het soms niet gewoon een mooie smoes om lekker te mogen geilen, verstopt onder een mooi sausje? Een mooi verhaal voor mensen die wel wat meer willen maar die ‘swingen’ of ‘fifty shades’ toch wat veel van het goede vinden.
Ik zeg niet dat één en ander niet met de beste bedoelingen gebeurt… Maar is er voldoende aandacht voor supervisie over de risico’s van de pervertering door macht, over overdracht en (zelf)verantwoordelijkheid in gezondheid… Is er wel supervisie?
Iets meer voorzichtigheid en respect is misschien wel op z’n plaats in de tantra wereld.


Lessen van aanklachten

Als ik kijk hoe mensen die verwijten hebben vervolgens verwijtend de scene uit worden gegooid. Of hoe alles op eigen verantwoordelijkheid wordt terug gegooid (“Als je er niet aan toe bent dan beschermt de geest zich wel tegen dit soort dingen” -absolute nonsense, alsof er niemand zou kunnen doordraaien en alsof er geen grensoverschrijdingen zou kunnen plaatsvinden als je het maar goed bedoelt-). Als ik kijk naar het aantal klachten van mensen bij hun tantrische behandelaars (zie recent het rapport Seksueel Misbruik in de Tantra-sector (25/05/2018)*) dan lijkt er toch onvoldoende aandacht voor dit soort fenomenen. Natuurlijk zegt iedereen dat dit niet is wat zij willen maar het is natuurlijk een extreem lastig beroep als je handelingen uitvoert die minstens seksueel zouden kunnen worden uitgelegd. Als je als therapeut met levende lijven werkt, met aanraking werkt dan verdient dat voldoende aandacht en opleiding. Niet voor niks hebben fysiotherapeuten en lichaamswerk op de eerste plaats gestaan van grensoverschrijdingen tijdens hun werk. De verleiding is groot en de uitleg is soms onvoldoende
Meer voorzichtigheid en respect is misschien wel op z’n plaats in de tantra wereld.


Lessen van BDSM?

Ik zeg niet dat BDSM niet veel zou kunnen leren van een aantal tantrische technieken, dat denk ik eigenlijk wel. En wees dan daarin eerlijk en eclectisch.
Maar ik denk dat omgekeerd Tantra ook het één-en-ander te leren heeft van BDSM. Natuurlijk gebeuren er ook verkeerde, soms erge dingen in de wereld van BDSM en kink. Zeker worden daar ook grenzen overschreden en natuurlijk lopen daar ook slecht geïnformeerde Dom(me)s rond die (vast vaak ook met de beste bedoelingen) grenzen overschrijden… Maar minstens is daar een regelmatig hoog oplaaiende discussie over consent, zelfs over uitgesteld consent, consent seduction, consensual nonconsent…
Een submissive die iets niet wil, die roept “rood” en het spel stopt. Die heeft geen ‘weerstand’… Die heeft op dat moment een andere SMaak dan de Dom waarmee het spel gespeeld wordt. En over smaak valt niet te twisten. Sterke nog: daar wordt naar geluisterd! Anders verlaat je het gebied van BDSM en kom je in het gebied van schadelijke grensoverschrijdingen, dan kom je in de hoek van daderschap.

Oh zeker, er wordt binnen BDSM best wat ‘geduwd’ tegen grenzen. En er vallen soms spaanders. Maar over het algemeen is er toch een zeker ‘zelf reinigend vermogen’ in de scene. Zelfs al neemt dat af-en-toe de vorm aan van moraal-ridders en fetlife-police die als een soort van Judge Dread door de scene wandelen en tegelijkertijd aanklager, rechter en beul zijn.
Niet ideaal, maar als ik naar de recente stroom aanklachten over grensoverschrijding kijk dan denk ik dat ‘iets’ meer voorzichtigheid en respect voor consent en falsificeerbaarheid is m.i. waarschijnlijk wel op z’n plaats in de tantra wereld…
en dat ze van BDSM nog best wat zouden kunnen leren.

Hans (Kink Aware Coach .com)


Mijn vraag aan jou:

Sex is not the enemy!

Taboe-onderwerpen zijn soms lastig te vinden op het net omdat we er niet over praten en seks actief wordt weggefilterd door veel social media. Ik probeer om in begrijpelijke taal iets zinnigs te zeggen over dingen die ineens weer ‘taboe’ aan het worden zijn.
Vandaar, als jij iemand weet die iets aan dit stukje zou hebben, als jij vind dat ik iets gezegd heb dat hout snijdt wat jou betreft, stuur zo iemand dan zelf even de URL van dit stukje. Of hieronder staan de social media-knoppen die je daarvoor ook kunt gebruiken. Zodat we zinnig gaan praten over seks.

Wanneer dit artikeltje jou aan het denken zet en je wilt daar eens contact over opnemen: klik hier*

Heb je aanvullingen of opmerkingen: plaats hieronder een reactie…

contact opnemen >


Quotes:


Neem even contact met me op voor een afspraak door hier te klikken*
West-coaching Privacy statement