Need To Know Basis… iets om over na te denken?

Need To Know Basis Relatievorm

Question
Je komt soms de afkorting N.T.K.B. tegen in discussies over polyamorie of fetish en relatie. Waar staat dat voor?Answer:
A De afkorting NTKB -staat voor “Need To Know Basis”. Het wordt wel gebruikt bij het vorm geven van kinky relaties, eenzijdig non-monogame relaties of het uit de kast komen met jouw fetish.


Need To Know Basis

Veel mensen in de ethical non-monogamy en in de BDSM zijn op zoek naar “volledige openheid”. En laten we helder zijn, als je dat kan bereiken dan is het ook ideaal omdat je nergens meer over hoeft na te denken maar alles gewoon gelijk kunt zeggen en vrij je mond uit kunt laten rollen. Maar soms is dat een niveau van eerlijkheid die gewoon niet haalbaar is voor relaties.
Het is natuurlijk hartstikke leuk als jij van jouw partner de ruimte krijgt om geslagen te worden of andere partners te slaan, het is natuurlijk geweldig als jij van jouw partner de ruimte krijgt om een ander lief te hebben, het is natuurlijk zalig als je andere vrouwen of mensen kan neuken op de manieren die voor jou prettig zijn…

Nog even los van de vraag od het ethisch is om van jouw spel-/sekspartners alle intieme details te delen met jouw andere partners. Want daar kan je natuurlijk wel vragen bij stellen… Laat ik zeggen: het is minstens een onderwerp van gesprek of je wilt terughoren van de andere partner van jouw partner hoe jij klaar komt

En misschien is het voor jullie ook juist een kick om alles te delen en is een dergelijk “voyeurisme via jouw partner” een manier om het seksleven te verdiepen maar voor de meeste mensen is toch de vraag wel terecht: “wil je als partner werkelijk echt alle details weten?”
Als je dit namelijk niet op een zwart/witte, politiek correcte “thought police” manier benadert, dan zullen de meeste mensen toch eigenlijk wel aangeven dat ze daar grenzen in willen trekken. Niet vanuit veroordeling maar juist om jullie kink in het dagelijks leven beter mogelijk te maken.


Bij voorbeeld:

Mogelijk heb jij een fetish die voor jouw partner onprettig is (YKINMKBYKIOK), of misschien zelfs walgelijk kan zijn. Het is dan jammer dat dit zo is maar blijkbaar de rest van jullie relatie zo waardevol voor jou dat je beslist dat je het ook wel uit wilt leven zonder dat je er alle SMakelijke details over vertelt. Dan kan het verstandig zijn om de partner wel op een N.T.K.B. op de hoogte te houden.

  • “Het adres waar ik ben is… en het telefoon nummer is .. en ik ga er enorm van genieten.”
  • “Wat er precies gebeurt, dat hoef ik je niet te vertellen want daar geniet je toch niet van, maar ik zal zorgen dat het safeseks is en dat ik douche voordat ik thuis kom.”
  • “Ik.hou van je en ben blij dat je mij ruimte geeft voor mijn fetish en ik zal er voor zorgen dat je er niks van ruikt.” (YKINMKBYKIOK-BIS)
  • “Wat we precies gaan doen en wie er allemaal gaan komen, dat weet ik nog niet maar ik zal zorgen dat ik geen blauwe plekken op mijn benen heb.”
  • “Papa weet dat mama vanavond uit gaat, dus ga doe je huiswerk eerst en ga dan nog samen even TV kijken. Ik zie je bij het ontbijt.”
  • “Ik ben voor half één thuis en ik beloof je dat ik niet zal zoenen/(anaal)neuken/pijpen/blijven slapen, zoals we afgesproken hebben.”
  • “etc.etc.”

The Need To Know Basis kan gaan over grenzen aan de dingen die jij doet, die voor de partner belangrijk zijn om jou te kunnen gunnen wat jij graag wilt beleven (zowel biologisch/hygiënisch als emotioneel). Het kan gaan over het niet provoceren van twijfels bij jouw partner, kan gaan over het voorkomen van aversie bij jouw partner omdat je dit op een gedifferentieerde manier buiten de relatie wilt houden omdat het echt niet tweezijdig beleefd kan worden, kan gaan over het niet opzadelen met geheimen in de familie of in het gezin of het bewaren van afstand ten opzichte van collega’s/kinderen, kan zelfs gaan over het voorkomen van manipuleerbaarheid , bijvoorbeeld als jij binnen dat bedrijf over 15 jaar een positie als CEO ambieert.
Het kan ook gaan over de manier waarop jij uit de kast komt naar mensen toe. Ik zeg wel eens:

“Als jij niet weet van jouw collega of die orgasmes het liefste clitoraal of vaginaal beleeft, dan is het misschien niet iemand om precies te vertellen wat jij afgelopen weekend precies hebt uitgevreten…

Samenwerkingsverbanden bijvoorbeeld kunnen in het gedrang komen want als je méér verteld dan “need to know”, dan verander je daarmee het contact met iemand. Dan wordt het minder collegiaal en meer vriendschappelijk… Niks mis mee, maar ga er bewust mee om. Het is misschien jammer dat het leven niet ideaal is, maar zo lang mensen kinks nog sterk veroordelen kan je er maatschappelijk problemen door krijgen.
Ook in de relatie: natuurlijk heeft iedereen het liefst een partner die van alles op de hoogte is en waar je samen alles mee zou kunnen delen. Natuurlijk zouden we het liefste alles open kunnen vertellen met de mensen met wie wij samen leven of samen werken. Maar als dat niet zo is dan is NTKB best iets is om over na te denken.


Puntje van aandacht

Een punt van aandacht is wel dat het goed is om er bij stil te staan dat NTKB iets is dat je met enige regelmaat (jaarlijks bijvoorbeeld) even mag her-evalueren. Het is niet fair tegenover je partner om te zeggen: “ik heb het hier in 1989 nog over gehad en toen wilde je er verder ook niks over weten..” Als dat gevoel ontstaat dan heb je echt al véél te lang je mond gehouden over dingen waar je het over had willen hebben, eigenlijk.

Praat er met enige regelmaat over in je relatie. Misschien is jouw partner inmiddels wel aan het idee gewend en kan je er inmiddels meer over zeggen. Of misschien waren de dingen die aanvankelijk een opluchting waren dat er niet over gesproken hoefde te worden inmiddels wel een ding dat eigenlijk alleen maar groeit in het hoofd van je partner zoals dat wel vaker gebeurt bij de “don’t ask, don’t tell” die natuurlijk hier wel bij in de buurt komt.
Ik raad daarover altijd aan om er jaarlijks samen even naar kijkt of je nog tevreden bent over de manier waarop jullie met elkaars kink, fetish of poly omgaan, of dat het niveau waarop je dat deelt er nog bij past.

Hans (Kink Aware Coach .com)


ALs dit nou iets is om het met elkaar over te hebben, neem dan even contact op *klik hier*

Heb je aanvullingen of opmerkingen: plaats hieronder een reactie…

contact opnemen >


Quotes:


Neem even contact met me op voor een afspraak door hier te klikken*