Closet-day: uit de kast komen vergt moed, iedere keer weer…

Uit de kast komen

Out of the Closet?

Uit de kast komen vergt moed, iedere keer weer
Christopher Plummer’s gift

Christopher Plummer
Niet zelden hebben mensen, mèt of zonder een relatie, moeite om zich uit te spreken over hun ‘anders dan gebruikelijke seksualiteit’. Dat lijkt me logisch in een maatschappij die her-en-der zó in de knoop zit met seksualiteit dat steeds meer alles veroordeeld wordt dat ‘anders’ is.

Coming-Out – dag vond voor het eerst plaats in 1988 in de Verenigde Staten en wordt sinds 2009 ook in Nederland gehouden.
Ik help mensen om hun eigen niveau van ‘opening up’ te vinden. Daarom vind ik deze dag 11/10 belangrijk voor kinksters en LHBTQA.


De misverstanden die je meemaakt in de maatschappij

Het wordt beter!!!
Aan iedere puber die in zichzelf ontdekt dat het moeilijk is om ‘anders’ te zijn… Als je nog geen vriendengroep hebt gevonden die ook ‘zo’ zijn, als je nog niet gevonden hebt hoe zij er mee omgaan dan lijk je de enige en dat maakt het zwaar in het begin… (zie: “it gets better”*) Maar het is niet zo!!! En als je dat hebt uitgevonden, en gevonden hebt hoe dit past in jouw leven: dat wordt het rap beter!

Er zijn nog zó veel onzin-verhalen over mensen die hun seksualiteit ‘anders’ beleven.
Hoewel onderzoek laat zien dat BDSM-liefhebbers gemiddeld genomen eigenlijk net iets ‘normaler’ zijn dan het landelijk gemiddelde, toch blijven mensen BDSM-ers maar ‘ziek’ vinden. Hoewel polyamoreuze relaties minder intstrumenteel blijken te zijn dan de relatie van de gemiddelde mens is de maatschappelijke consensus dat het bij polyamorie toch vooral over “seks met veel mensen gaat”. Hoewel swingers veiliger blijken te vrijen dan het landelijk monogaam gemiddelde, toch staan ze als ‘vies’ te boek (en ik weet niet van een onderzoek naar hun lichaamshygiëne maar ik weet eigenlijk wel zeker dat de gemiddelde swinger op een feest beter ruikt dan de gemiddelde kroegloper). De kinderen van mensen in een gezonde polyamoreuze relatie, die zijn beter af omdat zij méér zorg-aandacht krijgen dan het landelijk gemiddelde…
Maar uitspreken dat jij anders bent dan dat andere mensen verwachten dat is wel knàp lastig.

Schaamte is een besmettelijke emotie: dus vertel niet schaamtevol over jouw ‘anders’ zijn! (…)
Vertel de mensen die van je houden waar jij gelukkig van wordt. Als ze niet te beperkt zijn, dan zullen zij jou gelukkig willen zien…


Het is niet makkelijk om ‘anders’ te zijn…

We willen als mens graag ergens bij horen. Maar als je merkt dat de mensen waar je bij dacht te horen zo veroordelend zijn over zo iets wezenlijks als jouw seksualiteit of jouw gender dan merk je dat je soms op zoek moet naar andere mensen. Naar een nieuwe peergroup, een nieuwe queer familie misschien. Dan merk je de waarde van iemand die je een beetje door dit proces kan coachen zodat je het zonder onnodige schade aan kan gaan. Dan merk je de dingen die je nodig hebt om jouw andere seksualiteit een goeie plek te geven in jouw leven.

In de blogpost 3 regels voor het moeilijk gesprek om uit de kast te komen (eigenlijk 4)* heb ik het kort over het “uit de kast komen”. Maar Dat ie voor iedereen natuurlijk anders. Sterker nog, de ene kast is de andere niet.


This closet has a revolving door!

Hans professioneel uit de kast

Op basis van mijn eigen closet-verhalen als BDSM-er weet ik enigszins waar het over gaat.
Ik help mensen bij het zelfonderzoek en andere manieren van zien en kijken naar jezelf en naar je omgang met een eventuele ander. We gaan kijken hoe het anders zou kunnen, hoe je de vrije ruimte kunt vinden om jouw anders dan gebruikelijke seksualiteit een goede plaats te geven in jouw leven. Misschien in de toekomst met je huidige of met een andere partner, in een vaste of open relatie.

Natuurlijk is er de ‘kast’ van je eigen hoofd. Op een bepaald moment zie je iets, hoor je iets, lees je iets en je merkt ‘de klik’… “dit heeft iets speciaals voor mij.” Je wilt er naartoe…
Maar dan gebeurt er iets anders. Je hoort de grappen over “jouw ding”, ze ziet de maatschappelijke weerstand er tegen. En… je past je aan.

Sommige mensen verzetten zich jaren tegen hun kick/kink. Sommige mensen maken hun aard/ hun kink/ hun kick belachelijk als ze er mee in aanraking komen omdat ze er enorm van schrikken. Je ziet soms de angst van de mensen van wie je houdt voor jouw ‘anders’ zijn. Je ziet wat er misschien stuk zal gaan als jij uit de kast komt. Je ziet wie je mogelijk pijn zal doen. Het is aan jou wat je daar mee doet. Neem Christopher Plummer die pas uit de kast kwam na de dood van zijn vrouw. Dat is een voorbeeld… maar hoeveel pijn doe jij jezelf door niet te zijn wie je eigenlijk bent?
Je kunt niet de kool èn de geit sparen… Want je kan ook op zoek gaan naar mensen met wie je kan praten. Je vind mensen om je heen die ook zo zijn en je komt weer een keer uit de kast. Daar blijken vervolgens ook eikels tussen te zitten en de teleurstelling maakt dat je jezelf weer meer terug trekt in je kast. Een aantal mensen beslissen om -soms over jaren- in de kast te blijven. Tot ze toch weer durven hopen om zichzelf te mogen zijn en zij komen weer opnieuw uit de kast… en weer…
…het is een keuze die aan een ieder zelf is uiteindelijk. Dat kost je natuurlijk jaren (iets dat je op latere leeftijd misschien wat meer apprecieert) maar waarschijnlijk is er ook winst in levenskwaliteit als je van jezelf mag zijn wie je eigenlijk bent. De keuze is aan jou. En daarbij helpt het wel als er mensen zijn die daar over willen meedenken met jouw stappen, waar je ook een beetje ‘droog’ mee kan oefenen.

Uit de kast komen vergt moed, iedere keer wéér.
Maar het wordt wel steeds makkelijker… (oefening baart kunst!)

Hans (Kink Aware Coach .com)


Wanneer dit aan het denken zet en je wilt daar eens contact over opnemen: *klik hier*

Heb je aanvullingen of opmerkingen: plaats hieronder een reactie…

contact opnemen >


Quotes:


Neem even contact met me op voor een afspraak door hier te klikken*