Hoe natuurlijk is dat eigenlijk, monogamie?

monogamie en de natuur

Question

-s- vroeg (op Tumblr):
Mijn vriend durft niet goed monogamie te beloven. Maar een monogame relatie is toch veel natuurlijker?

Answer:

Oeps dat argument is niet het beste wat je aan kan dragen! 🙂
Je mag er in geloven maar naar de natuur zou ik niet kijken als ik jou was.Beestjes in de natuur

Het begint er al mee dat we dan ineens echt op een heel wonderlijke manier naar de natuur moeten kijken. De veel aangehaalde zwanen bijvoorbeeld…
Als we kijken naar de meest directe weg waarop zwanen met de mens verbonden zijn in de evolutie dan moeten we toch (zie rechts) echt ineens een omweg maken die terugloopt tot ver voor de tyrannosaurus rex. Dus als we naar de natuur kijken en we kijken naar de natuur die het dichtst bij ons staat, bijvoorbeeld de bonobo-aapjes… nou daar is seks een heel geaccepteerd ding om sociale spanningen in de groep te reguleren. Aftrekken, vingeren, neuken, seks met het eigen geslacht, met het andere geslacht, anale seks ook… allerminst monogaam dus.
En zelfs als we dan weer wat beter naar die lieve zwanen gaan kijken en naar die lieve pinguïns…
Nee, je ziet het nooit iemand met een ander doen dan de eigen partner maar wanneer je kijkt naar het DNA (iets dat natuurlijk onverbiddelijk duidelijk maakt wie er kinderen krijgt van wie)… sorry dan blijken zowel zwanen als pinguïns misschien knap stiekum te zijn, maar zeker niet monogaam.

Goed beschouwd zijn mensen eigenlijk nog behoorlijk monogaam sinds dat dit ergens eind middeleeuwen door de kerk is afgedwongen om het erfrecht beter in kaart te brengen. Want vóór die tijd hebben wij dat als Europeanen ook nooit zo nauw genomen, zelfs niet bij de adel en onder geestelijken. Laat staan bij andere culturen waar de liefde wat meer gevierd werd dan in onze cultuur die vooral veel oorlogen voerde…


Darwin en hormonen

Charles Darwin in 1879 (in “The Origin of species”) gaf al aan dat het hebben van meerdere partners één van de belangrijkste voorwaarden was voor de gunstige evolutie van onze soort. Sorry to burst your bubble: We lijken er (natuurlijk gezien) gewoon niet zo voor te zijn gebouwd.

De spiegel van ons ADH-hormoon in ons bloed is bijvoorbeeld niet zo bijster hoog bij de mens (ADH: “anti-diuretisch hormoon” of “vasopressine” een hormoon dat achterin de hypofyse wordt aangemaakt – het reguleert niet alleen de vochtbalans in ons lichaam).
ADH is een stof die ook invloed heeft op de menselijke empathie, de mate waarin we ons aan elkaar hechten en het heeft dus ook een bewezen direct effect op de monogamie. Wanneer je diertjes inspuit met ADH dan zie je dat er ineens veel minder promiscue gedrag ontstaat en dat diertjes ineens knuffeliger worden en dus ook meer monogaam.
Maar ja -voordat je nou spoorslags naar de winkel rent om ADH in slaan om het door het eten te gaan gooien- als de hypofyse te veel (ADH) afgeeft dan houdt het lichaam water vast, terwijl tegelijkertijd juist de hoeveelheid natrium (zout) in het lichaam afneemt. Die combi kan slecht zijn voor de vaten en klachten geven zoals verwarring en sufheid. (en nee, ik zeg hiermee niet dat monogamie eigenlijk een vorm van versuffing is) 😉


De Mens

Maar we zijn natuurlijk méér dan natuur. We zijn ook spiritueel, cultureel. Wat vinden wij dan met onze menselijke geest van monogamie? (er nog even aan voorbijgaand dat de geest echt niet altijd zoveel sterker blijkt dan het vleesch). Want als je scherp kijkt en je kijkt naar het aantal verbroken huwelijken dat inmiddels boven de 50% uitkomt… Tja, die zijn dus niet monogaam gebleken (als in “het hele leven trouw aan één partner”). En als ik daarmee al behoorlijk op de 50% zit van alle huwelijken en ik ga vervolgens kijken naar het aantal huwelijken van swingers en polyamoristen en andere kinksters die elkaar beloven dat ze eerlijk zullen zijn maar zeker niet seksueel trouw… als je daarbij optelt hoe veel mannen en vrouwen stiekum vreemd gaan in het huwelijk en dan hebben we het alleen nog maar over de groep die het onhandig heeft aangepakt en gesnapt wordt, dan heb ik het nog niet eens over de menselijke zwanen en pinguïns die het handig doen en die daar dan maar even niks over zeggen…
Ben ik cynisch als ik denk dat misschien 5 tot echt maximaal 15% van de huwelijken werkelijk voor de volle duur van het leven monogaam is?
Of moet ik inderdaad de gedachte volgen van de relatietherapeut die stelt:

“the question is not if your partner screws somebody else, the question is when


De Mens heeft een mening

En wat vinden we van de natuurlijkheid van monogamie?
Waar we dat vroeger nog “normaal” vonden (ook al deden we het dus lang niet allemaal) en “natuurlijk”, dat begint inmiddels behoorlijk te schuiven. We zijn over het algemeen iets vrijer van moraal in Holland maar een recent onderzoekje in België* (n=5000) laat zien dat 22,5 procent van de Belgen eigenlijk monogamie maar iets onnatuurlijks vindt. Dat is dus ruim één op de vijf mensen die daar niet meer zo in gelooft. Anders dan dat je misschien zou geloven heeft de jeugd nog wel wat romantische aspiraties want bij mensen tot de 33 vindt slechts 14,5 procent monogamie tegennatuurlijk. Maar naarmate mensen ouder worden wordt dat gestaag minder. Bij mensen jonger tussen de 34 en de 54 jaar is het al gauw een kwart en onder de 55 plussers zelfs nog meer, daar is het minder dan 1 op de 4 die nog in monogamie gelooft. Ik zal het niet hebben over de wijsheid van jaren maar denk wel dat levenservaring links en rechts wat koude douches heeft uitgedeeld.
De romantische verschillen tussen mannen en vrouwen zijn daar trouwens ook aanzienlijk: met 30,5 procent vinden de Belgische mannen monogamie twee maal zo vaak onnatuurlijk als de Belgische vrouwen (met 15 procent).


Ander argument

Als ik met je mee mag denken zou ik een ander argument gaan kiezen. Monogamie is niet “natuurlijk”. Het kan jouw keuze zijn. Daar kan veel voor te zeggen zijn. Het kan iets zijn dat jij iemand wilt bieden. Het kan iets zijn wat jij graag zou ontvangen van jouw partner. Maar ik zou het niet gaan proberen af te dwingen met argumentaties over de natuur, als ik jou was. Waar zitten de twijfels? En is het niet veel oprechter om hardop te twijfelen dan om iets te gaan beloven dat je mogelijk niet waar kunt gaan maken.

Stel elkaar vragen: “Wat is voor jou eigenlijk monogamie?”“Waar houdt dat op?”“Wat heb je er voor over?”“En wat als het toch allemaal iets minder makkelijk blijkt te liggen voor jou of voor mij als dat we dachten… moeten we dan gelijk uit elkaar?”“Is respect voor al de keren dat je wel trouw bleef niet veel respectvoller dan al de aandacht voor het moment of de keren dat dat niet gebeurde?”“Is het terugkeren niet veel wezenlijker dan het weg gaan?”“Is het eerlijke gesprek erover in het nu niet veel wezenlijker dan een feestelijke belofte van jaren terug?” … En wat zegt het nou eigenlijk allemaal over jou? Het is toch gedrag van jouw partner?

Ik zou het er vooral over hebben met jouw partner… of partners 😉

Kijk ook eens naar zoiets als polytrouw (polyfidelity) en denk eens over de zekerheid die kan ontstaan door de oprechte gesprekken hierover…

Want ik mag misschien cynisch klinken voor mensen die hoopten dat monogamie “natuurlijk” zou zijn maar ik denk wel dat mensen hele mooie relaties kunnen hebben samen. Waardevol en liefdevol en ook spannend, ook als er mogelijk niet alleen maar monogaam gevreeën is in de loop van een relatie.

Ik wens je veel oprechte liefde en goeie gesprekken over jullie vorm van monogamie -en dat klinkt misschien onverwacht voor een kink aware relatiecoach- ik zal jullie monogamie ook echt graag ondersteunen als jullie daar allebei voor kiezen.

Hans (Kink Aware Coach .com)


Wanneer dit aan het denken zet en je wilt daar eens contact over opnemen: *klik hier*

Heb je aanvullingen of opmerkingen: plaats hieronder een reactie…

contact opnemen >


Quotes:


Neem even contact met me op voor een afspraak door hier te klikken*