The 5 languages of love… of zijn het er meer?

zijn er meer dan 5 languages of love?

kinkinderelatie_5-lovelanguagesHet krijgt veel aandacht in de verschillende media, het boek “The 5 lovelanguages” van Gary Chapman*

Ik moet zeggen dat ik de gedachte waardevol vindt terwijl ik het boek zelf niet enorm waardevol vind. De vragenlijsten daarentegen zijn leuk om samen te doen (of alleen) wanneer je wat meer kijk op jouw liefdesleven wilt krijgen.

Want de kerngedachte hierin is: we willen allemaal liefde ontvangen (en dit boek zou wat mij betreft nog iets meer mogen ingaan op het belang ervan om liefde te kunnen geven) maar we verschillen in de manieren waarop we liefde willen ontvangen!
Omdat we de neiging hebben om liefde te geven op de manier waarop wij onze liefde het liefst ontvangen kan het zijn dat je allebei keihard bezig bent om je liefde te laten zien aan je partner maar dat je partner niet ziet wat je probeert te geven.

Als gezegd er zijn volgens Gary Chapman 5 Love Languages (hoewel ik dus persoonlijk denk dat er meer zijn… al was het alleen al het delen van elkaars kinks), laten we even het voorbeeld van Gary Chapman volgen om te kijken welke jij herkent. Want het is dus niet zo dat je maar één van de lovelanguages hoort, het kan best zijn dat er twee zijn die je aanspreken of dat er in de ene situatie één is die op de voorgrond staat. Het kan zijn dat je ineens beter begrijpt hoe jouw partner jou laat zien dat hij/zij van je houdt…


Dus, even op een rij:
Waardering in woorden: Woorden zijn voor deze groep belangrijk, woorden van lof voor wie je bent, woorden van liefde.
Woorden als: “Ik hou van je” doen veel. Een zinnetje als:  “Ik waardeer wie je bent en wat je doet voor mij” of “Je bent belangrijk voor mij”. Dat soort zinnetjes zijn belangrijk om te horen. en te zeggen. voor deze groep. En het is belangrijk dat ze hun minder verbale partners ook uitleggen dat het voor hen belangrijk is om (regelmatig) te horen.

Kwalitijd:  Een persoonlijk woordgrapje waarin ik laat zien dat het niet alleen maar gaat om de tijd die wordt doorgebracht maar ook de kwaliteit van die tijd. Hierbij gaat het er vooral om dat je samen dingen samen doet! Dat kan van alles zijn zolang het maar met aandacht voor elkaar gebeurt. Samen naar de film of het theater, samen een boek of samen Facebooken zitten lezen op de bank, een wandeling door de stad of in de natuur. Voldoende tijd doorbrengen met je partner en iets gezamenlijks ondernemen binnen- of buitenshuis. Dat is waar het om draait.

Cadeautjes: Andere mensen uiten hun liefde en hun genegenheid door het geven van cadeautjes. Bij voorbeeld: bloemen, verassingen, kleine dingetjes of snoepjes tussendoor, een goed gekozen verjaardagsgeschenk, of cadeautjes op feestdagen. De meeste mensen vinden kwantiteit belangrijker dan kwaliteit of de prijs die er voor betaald is.

Acts of Service: … taakjes. Andere mensen vinden het prettig om mee te maken dat zij een beetje verzorgd worden of dat er huishoudelijke taakjes voor ze gebeuren als teken van liefde. Dat kan een massage zijn of het maaien van het gazonnetje, de vuilnisbak buiten zetten of de schoenen te poetsen van je partner (bootblacking? -denk aan de discipline as binnen BDSM-). Wanneer je als partner iets doet voor iemand dan voelen deze mensen zich geliefd.

Lichamelijke aanraking: en de laatste groep is de groep die het prettig vindt om aangeraakt te worden. Een massage, sensuele aanrakingen of seksuele aanrakingen, een vluchtige aai over de bol of steunende aanraking van de de rug is voor deze mensen een gebaar van waardering en liefde.


Boek en site

Dit is natuurlijk een ontzettend grove samenvatting van een heel boek. Maar het is wel een boodschap die ik mee wil geven aan de mensen die het boek niet gelezen hebben. En ik heb natuurlijk de uitwerking in de richting van kink nog eigenlijk totaal niet begonnen uit te werken (maar laat je fantasie maar vast gaan)… Maar ik vond de gedachte in ieder geval wel leuk om te presenteren omdat het een puntje is dat soms de relatieconversatie zo in de weg kan staan.

De toon van het boek is een tikje belerend en zet vooral een standaard man-vrouw monogame relatie als voorbeeld. Maar als je daar doorheen leest dan is het de moeite waard. Maar zeker ook als je het hele boek totaal niet leest dan is het m.i. interessant om de website eens te bezoeken.
Want al op de voorpagina* van 5lovelanguages.com staat een button die naar zijn verschillende vragenlijsten gaat… voor kinderen (interessant voor ouders die opvoeden) maar ook (meer in het kader van deze site) voor:

en die vragenlijsten zijn heel leuk te gebruiken om de conversatie tussen partners op te starten.


Kort samenvattend:

Als je de liefdestaal van je partner beter spreekt dan heb je betere kans om jouw intieme relaties te verbeteren met anderen (en van anderen met jou). Dat kan een hoop plezier geven, samen. Als je begrijpt dat iedereen zijn eigen taal spreekt en als je een beetje multilingual wordt dan is het beter communiceren met meer mensen.
Oh, en als je nou nog een volgende liefdestaal ontdekt: laat mij eens weten welke jullie gevonden hebben?


Groet,
Hans (Kink Aware Coach .com)


Wanneer dit aan het denken zet en je wilt daar eens contact over opnemen: *klik hier*

Heb je aanvullingen of opmerkingen: plaats hieronder een reactie…

contact opnemen >


Quotes:


Neem even contact met me op voor een afspraak door hier te klikken*