Video

Daten is gezond (als je het goed doet) #tips #KinkindeRelatie

daten is gezond en het is fun …als je het goed doet 
vrouw-met-flesIn een tijd waarin seksualiteit zo waanzinnig eng wordt gevonden en mensen van allerlei dingen menen te gaan mogen vinden over het geloof of de leefstijl van andere mensen die verder geen vlieg kwaad doen vond ik dit toch wel een leuke video om even aan te halen.
Dr. Zhana Vrangalova houd hierin een TEDx-College over de vraag “Is Casual Sex Bad For You?”
En voor de mensen die geen tijd hebben om te kijken: het antwoord is “nee!”… (tenminste, als je het goed doet)
Als seks op zichzelf namelijk gezond is (goed voor de conditie, goed voor de bonding tussen partners, goed voor de ontspanning etc. etc.) dan is er erg weinig reden om aan te nemen dat casual sex ineens ongezond zou zijn.
Sterker nog, er zijn hele concrete aanwijzingen voor de positieve gevolgen van ‘casual sex’:

 • Het seksueel plezier zelf, de ontspanning achteraf, de biologische training van het lichaam
 • Het leren van nieuwe seksuele activiteiten en mogelijkheden,
 • Het leren kennen van nieuwe vrienden (mensen die seksueel daten blijken meer opbouwende vriendschappen te hebben dan mensen die dat niet doen),
 • Het gevoel van vrijheid en eigen lotsbestemming,
 • De persoonlijke effecten: waarin je jezelf begeerd voelt, de zelfwaarde en het zelfvertrouwen dat daar uit voort komt,
 • De goede herinneringen en zelfs de lol van de bloopers die er bij zullen horen als je iets nieuws leert (en het zelfvertrouwen dat dáár weer bij hoort).
 • Misschien zelfs diepe spirituele ervaringen en romantische ervaringen die het gevolg kunnen zijn van casual sex

Esther Perel* zegt:

“We hebben allemaal in meer of minere mate de behoefte aan avontuur en (gecalculeerd) risico, aan spannende dingen.
En casual sex is een hele goede manier om die behoefte te bevredigen.”

Er bestaan natuurlijk ook risico’s:

 • Het kan gewoon tegenvallen en niet lekker zijn geweest,
 • Niet verwachte verliefdheden en gebroken harten kunnen de ervaring achteraf negatief kleuren,
 • Oude vriendschappen kunnen sneuvelen als je seks hebt met oude vrienden,
 • Je kan seks hebben waardoor je jezelf gebruikt voelt (not in a good way),
  • want lege en teleurstellende seks bestaat ook.
 • Er kan spijt achteraf en awkwardness tijdens zijn ,
 • SOA’s en ongewenste zwangerschappen worden natuurlijker wel waarschijnlijker door seks te hebben (hoewel cheaters meer SOA’s oplopen dan Swingers omdat ze niet leuk weten te vrijen met condooms),
 • En je kan weinig respectvolle seksparters tegen komen of in bepaalde kringen last hebben van een sociaal stigma als “slut” (en dat laatste zegt waarschijnlijk vooral iets over de keuze van je vrienden)

Aandacht voor je dates

Dr. Zhana Vrangalova stelt vooral dat de vraag of casual sex nou goed voor je of niet er vooral van af hangt of je het authentiek kan doen.

Doe je wat er bij je past en past wat je doet bij wie je bent?
(doe je het voor jezelf of voor de buitenwereld?)

DUS: Past het bij jouw “drives”?
Een geile donder heeft meer behoefte aan nieuwe mensen en nieuwe ervaringen. Als je dat bent dan is dat iets om aandacht aan te besteden en dan is dat niet gelijk “seksverslaving” maar iets wat je doet voor je levenskwaliteit.

EN: Past het bij je normen en waarden, bij jouw moraal?
“Vind jij sex zonder vaste relatie iets dat kan of vind je dat dit niet los zou moeten bestaan?”, “Zou je ook met iemand daten als je van te voren wist dat je iemand nooit meer zou zien?”, bijvoorbeeld… “Mag seks gewoon lekker en geil zijn of is het voor jou een uiting van liefde?” Het zijn vragen om jezelf te stellen die bepalen of “hookup sex” voor jou gezond of ongezond is.

In alle gevallen zijn er voor de mensen die zin hebben in, en kiezen voor casual sex een paar dingen die wel aandacht behoeven:

 • De Orgasm Gap (meiden laat van je horen!)
 • Alcohol en dope
 • Ongewenste verliefdheden

De Orgasm Gap

Armstrong beschreef met zijn coauteurs in 2012 in het American Sociological Review over “de orgasm Gap”. Als Mannen uit daten gaan, dan is het 22% die geen orgasme krijgt tijdens die date (78% komt klaar). Maar als vrouwen daten dan is het 58% die geen orgasme krijgt (fors minder dan de helft 42% komt wel klaar). Niet dat ze er niet van genieten, overigens maar orgasmes… niet dus.
Ik denk dat er nog altijd veel mannen zijn die geloven dat het heel energiek heen en weer bewegen van opgeblazen lichaamsdeeltjes in de buisjes van het andere geslacht genoeg zou moeten zijn voor een vrouwelijk orgasme (terwijl het toch echt al een hele tijd duidelijk is dat slechts 30% vrouwen klaar kan komen door neuken-zonder-extra-stimulatie. Het is immers met name de biologische afstand tussen de clit en de vulva die klein genoeg zou moeten zijn zodat de in-out-in-out-beweging door de vagien ook wat betekent voor de stimulatie van de clit (en/of G-spot, of A spot). En natuurlijk is de orgasmeboog van de meeste mannen ongeveer een kwart of een vijfde van die van een vrouw (in tijd) dus ‘quickies’ leiden voor veel vrouwen minder waarschijnlijk tot orgasme. Nou is de orgasme gerichtheid van de mannen natuurlijk ook wel wat overrated en vrouwen lijken het verder ook allemaal niet zo verschrikkelijk te vinden dat zij niet klaarkomen want ruim 70% zegt echt genoten te hebben van die seks, ook zonder orgasme.

Maar ik ben het helemaal met Zhana eens als zij zegt: “meiden wordt wat assertiever!” Vertel wat duidelijker dat je wilt en wat je niet wilt.
Zeg duidelijk “ja” tegen de dingen die je met mensen wilt doen. Want als er iets is dat mensen (en in dit geval vooral mannen) op het goede pad zet, dan is het een idee hoe zij het voor jou plezierig kunnen maken. De meeste mannen zijn namelijk best wel trots als zij jou kunnen laten genieten maar laten we wel zijn (en de cijfers laten dat dus zien): they don’t have a fucking clue!

Iedere relatie heeft natuurlijk risico’s en iedere relatie is afhankelijk van communicatie. Dus…

in a sexual relation: communicate sexually!


Alcohol en drugs

Alcohol en drugs als ‘sociaal glijmiddel’ is eigenlijk best een aandachtspunt tijdens het daten. En ook al is het een hele bekende fantasie om te neuken met een volledig onbekende, iemand waarvan je de naam niet eens weet, misschien zelfs het gezicht niet eens ziet… toch hebben we meer alcohol nodig om te daten met mensen die onbekend zijn. Sterker nog. In de dates met een onbekende was er in 89% van de gevallen alcohol in het spel. Niet voor niks noemen Amerikanen drinken wel “Dutch Courage”.

Hoe minder de sekspartner een bekende was, hoe waarschijnlijker het was dat er alcohol in het spel was tijdens de date.

De valkuil die hier niet om de hoek light maar als olifant midden in de kamer staat is dat “judgement impair” door alcohol of drugs. Die reden staat in het onderzoek op de eerste plaats als reden voor dates waar mensen spijt van kregen.
Logisch ook, want je gaat seksuele dingen doen èn:

 • Overmatig gebruik verminderd je biologische mogelijkheid om te kunnen genieten van seks of het zelfs überhaupt te kunnen
 • Alcohol en downers als GHB of stumulerend/trippy middelen als XTC zorgen ervoor je jouw eigen grenzen minder duidelijk ervaart en ook nog eens dat het moeilijker wordt om die duidelijk te communiceren.
 • Grenzen stellen en behoeften uitspreken wordt allebei duidelijk minder (dus de kans dat er gebeurt wat jij wilt wordt dat ook).
 • Middelengebruik maakt je seksueel agressiever of gevoeliger voor seksuele agressie (wat seksuele misverstanden meer in de hand werkt)
 • En de kans dat je jezelf herinnert hoe je genoten hebt wordt kleiner (en als je het je al niet eens kan herinneren, waarom zou je het dan willen?… Omdat het belangrijk is voor je “naam”? Voor je positie in de ogen van anderen??)
 • Alcohol en drugs vergroten de kans dat er zonder condooms geneukt wordt en je voelt ‘m al aankomen: de kans op ongewenste zwangerschappen en SOA’s word ineens veel groter naarmate er meer gebruikt wordt onderweg.
  Nee, ik ga niet zeggen dat je niks mag gebruiken. Ik ben het alleen wel met Zhana eens als zij zegt:

  Als je gebruik nodig hebt om van seks te kunnen genieten, dan moet je niet gaan seksen!

  …misschien is het dan eigenlijk best een goed idee om eens te komen praten over jouw seksualiteit en wat je daarmee wil, trouwens.


Verliefdheid als risico

Het hebben van seks met iemand kan nou eenmaal gevoelens van liefde oproepen. Seks en orgasmes maken in ons brein stofjes vrij als oxytocine, vasopressine en dopamine en dat zijn stofjes met nogal ‘bonding’-uitwerkingen met degene waarmee je dat beleeft. En hoe vaker je goeie seks hebt met die persoon, hoe sterker die band groeit.
Dus kies je partners met aandacht en kijk naar de emoties die er ontstaan na de seks en de knuffels.
En als er gevoelens ontstaan die je niet op z’n plaats vindt dan hoef je dat niet lijdelijk te laten slijten. Dan zijn er best tips:

 • Kijk nog eens heel bewust naar al de redenen waarom je niet met die persoon in een relatie wilt steppen die meer inhoud dan wat jij wil. Niks mis dat een sekspartner een sekspartner is en niks mis met duidelijkheid daarover waarom hij/zij niet meer is dan dat.
 • Ga niet te veel zitten dromen over je sekspartner maar hou je bezig, zeker achteraf. Plan dingen om te doen zodat de activiteit ook wordt aangevuld met andere activiteiten (met andere mensen) zodat je hormonen als het ware niet echt de tijd krijgen om zich aan de gedachten aan “die ene” te koppelen.
 • In dat kader: kies eens een andere goeie lover om het ook mee te doen, een serie mooie orgasmes bij een ander dat verbreekt de lust naar “die ene” 🙂

Al met al…

Al met al komt casual sex gewoon heel erg veel voor. En het is gezond en lekker.
Natuurlijk komt het veel voor onder singles maar ook zeker onder mensen die al een partner hebben. Vaak genoeg in de vorm van “cheating”, maar inmiddels staat 5-15% van de mensen (casual) seks buiten de relatie in overleg ook gewoon toe in hun relatie.
Hoe meer ja dat open doet, hoe kleiner de kans dat het een ding wordt dat je leven uit elkaar splijt. Want als je partner met een blos op de wangen terug komt en het is leuk en lekker geweest dan is er ook eigenlijk niet zo veel mis mee als je ook van het genot van je partner kunt genieten?..
Dus kijk eens naar deze video:

Is Casual Sex Bad For You? ~ Dr. Zhana Vrangalova

 

En de afsluitende tips zie zij nog geeft zijn:

 • Wees verantwoordelijk voor jouw eigen seksualiteit: laat duidelijk horen wat je wel wilt en laat goed weten wat je niet wilt.
 • Gebruik condooms en
 • Don’t get wasted!
  • (als je moet drinken om te kunnen daten dan moet je niet willen daten)
 • Je hoeft het niet stiekum te doen. Je kan ook in alle openheid daten en seksueel plezier hebben (het is gezond als je het goed doet)
 • Omhul jezelf met openminded mensen die niet veroordelen wat jij doet maar er juist (samen met jou?) van genieten.
 • Oefen genoeg en je zult merken, zoals Zhana zegt: “it gets better!”

Mogelijk interessant:

Hans (Kink Aware Coach .com)


Wanneer dit aan het denken zet en je wilt daar eens contact over opnemen: *klik hier*

Heb je aanvullingen of opmerkingen: plaats hieronder een reactie…

contact opnemen >


Quotes:


Neem even contact met me op voor een afspraak door hier te klikken*