5 Redenen voor LGBTQ’s om in de valkuil van middelengebruik te stappen

vijf redenen voor verslaving en afhankelijkheid

Question

somelikeitbi

-J-vroeg (op Tumblr):
Ik las dat homoseksuele mannen en lesbische vrouwen méér kans hebben op verslaving. Waarom is dat?
Answer:
Dat is misschien toch ook wel logisch in een maatschappij die het eerder veroordeelt als je een film maakt van elkaar kussende mannen of vrouwen terwijl je dan al een paar jaar mag kijken naar films waar het bloederig geweld van afdruipt.

Vijf redenen voor gebruik bij LGBTQ

Vandaag schrijf ik -met medeweten- over iemand die ik deze week sprak over zijn verslaving. Vanuit mijn ervaring in zwel de wereld van Kink als de wereld van verslaving heb ik een aantal rubrieken genoemd waarin hij mogelijk functies kon vinden die zijn gebruik (los van de biologische verslaving) in de hand werkten. Het helpt hopelijk om te snappen dat je bepaalde dingen misschien wel uit kunt stellen maar dat sommige korte termijn oplossingen problemen op de lange termijn laten ontstaan.

Voor alle duidelijkheid: L.G.B.T.Q. is een afkorting van Lesbian, Gay, Bi, Trans, Queer (& questioning)
Die laatste omdat het soms al voldoende is om het niet zeker te weten waardoor je jezelf al af gaat sluiten in een veroordelende omgeving.

Korte termijn oplossingen hebben zin voor simpele problemen die met een simpele oplossing oplosbaar zijn. Langdurige ‘problemen’ zijn met een simpele oplossing nooit op te lossen. Een (vrij botte) vergelijking die ik soms maak is dat een morning after pil weliswaar werkt tegen zwangerschap maar dat het echt hele onhandige anticonceptie is. Ook ingewikkelde problemen zijn met een simpele oplossing nooit op te lossen, maximaal even weg te werken maar door de complexiteit komen ze altijd heftiger terug.

Q: Waarom zou je als LGBTQ meer gebruiken dan het landelijk gemiddelde?
A: Gebruik is een simpele oplossing voor veel problemen. Maar het probleem dat je in deze maatschappij hebt als iemand met een ‘anders dan gebruikelijke’ seksualiteit, dat is geen simpel probleem.


Maatschappelijke veroordeling

Je kunt je voorstellen hoe er allerhande ingewikkelde gevoelens ontstaan als je in een veroordelende maatschappij wordt uitgestoten. Uitstoting en veroordeeld worden is één van de moeilijkste gevoelens die een mens kan meemaken. Als je in het brein kijkt van mensen die zich schamen (het gevoel dat vaak -al-dan-niet geaccepteerd- ontstaat door uitstoting) dan zie je dat in het brein gedeeltes oplichten die ook oplichten bij het ervaren van lichamelijke pijn. Natuurlijk zijn dat gevoelens die je weg wilt werken. Als er weer ergens mensen worden weggepest vanwege hun geaardheid, als er mensen op straat in elkaar worden geslagen of worden uitgescholden en beschimpt van jouw geaardheid, dan geeft dat gevoelens waar je jezelf helaas voor moet harden in deze maatschappij. Maar die dingen gebeuren niet zonder moeilijke gevoelens. En dan is de gedachte dat je die gevoelens even niet wenst te voelen eigenlijk heel gebruikelijk.
Daarbij is het ook goed om te weten dat het ene geheim vaak andere geheimen triggert.

“The seeds of this secret were not planted by us, but by a world that didn’t understand us, wanted to change us, and was fiercely hostile.”
(Alan Downs – The Velvet Rage)

Als jouw geaardheid -voor een deel- een geheim is in jouw leefwereld, dan is het verleidelijk om ook andere geheimen te hebben. En wanneer je begint te merken dat jouw gebruik niet meer zo goed te controleren viel als vroeger, dan is het nog eens zo verleidelijk om daar dan ook maar een geheim van te maken. Zeker omdat “verslaafde” ook niet echt bepaald een label is dat zonder veroordeling komt in onze maatschappij. Óók niet in de LGBTQ-communities die soms zelf met hun verslavingen kampen en het er dus niet graag over hebben, en anderzijds ook vanuit een samen-sterk-gedachte het niet zo graag hebben over dit aspect van hun community. Ook begrijpelijk.


Gebruik als ‘Medicijn’

Je ziet dus vervolgens nogal eens dat mensen gaan gebruiken als een soort van ‘poging tot genezing’. Hoe kan ik er voor zorgen dat ik deze gevoelens niet meer heb en dat ik makkelijker “in kan paszen” in de maatschappij die mijn kink, mijn geaardheid veroordeelt.
En natuurlijk is dat een hopeloze onderneming: je geneest namelijk niet van een geaardheid! Je kunt uiteraard best je zelfbeeld veranderen en zo beter met je eigen zelf leren werken, je kan beter leren communiceren over wie je bent en hoe men met je moet omgaan. Maar een “zelf” echt veranderen?..
Een zelf is wel degelijk in een richting te masseren maar je kunt jezelf niet basaal veranderen.
Je kan je eigen gedrag best een tijdje aanpassen. En er zijn ook genoeg mensen die op basis daarvan een tijdje gedacht hebben dat zij “genezen waren”… om dan na een poosje toch eigenlijk op hun uitspraken terug te komen. De “motivational selftalk” die in de zogenaamde ‘therapieën’ van homoseksualiteit kwam dan wel hun mond uit maar op den duur konden zij zichzelf niet overschreeuwen en ging hun hart spreken.

You raise the blade, you make the change
You re-arrange me ‘till I’m sane
You lock the door
And throw away the key
There’s someone in my head but it’s not me.
-Pink Floyd-

Maar dus, als puber met ‘ongebruikelijke’ (en vooral onbesproken) gevoelens en gedachten die in de maatschappij geen plek lijken te hebben, of later als je er bij jeezlf achter komt dat je misschien toch jaren lang een wezenlijk deel van jezelf de mond hebt gesnoerd, dan is het goed te begrijpen dat je jezelf tot middelen wendt om niks te voelen van je behoeften, om jezelf de mond te snoeren en niet meer te hoeven voelen wat je eigenlijk voelt. En dat je dan meer drinkt/ slikt/ snuift om voor jezelf weg te kunnen rennen… onverstandig maar alleszins begrijpelijk als je ziet hoe er met homofilie, biseksualiteit, kinksters en queers en transmensen wordt omgegaan. Logisch dat het gebruik al begint voor de coming-out fase.


Erbij horen

Als je dan uit de kast komt dan wil je ook wel graag volop mee doen, natuurlijk. In een poging er bij te horen zie je vaak dat gebruik als ‘sociaal glijmiddel’ wel op prijs gesteld wordt. De eerste keer dat je naar een feest gaat dat voor jouw kink of jouw geaardheid is georganiseerd, dan zweet bijna iedereen peentjes< neem dat van mij aan. Achteraf vertelt bijna iedereen dat dit volledig overbodig is geweest, Maar ja… de oude Grieken wisten het al:

een mens lijdt nou eenmaal het meest onder hetgeen dat hij vreest…

Zo zie je dat er nogal wat angsten moeten worden weggewerkt… Daar werken angstremmers heel aardig bij en we weten al sinds de Germanen een biertje namen voordat de soldaten het slagveld op gingen dat bijvoorbeeld alcohol als angstremmer heel aardig werkt.
En soms zie je ook dat er best wel wat emmers ijs gebroken moet worden op dergelijke bijeenkomsten (munches of speelfeestjes). Juist bij de informerende of kennismakingsbijeenkomsten komt een heel divers pluimage aan mensen die daar op basis van hun geaardheid komen. Die hebben niet altijd gelijk allerlei dingen om het over te hebben. Dus dan heb je al snel heel wat glijmiddel nodig voordat de conversaties een beetje soepel lopen.
Lang verhaal kort: ook in de eerste fase van coming-out zie je regelmatig dat er nogal wat ingenomen wordt.


Seks mogelijk maken

west-coaching_female-orgasmfaceEr zijn voor veel mensen -nog even los van de angstremming-soms ook direct nogal wat middelen wenselijk om hun seksualiteit mogelijk te maken. Er moet ontspannen worden op plekken die je voorheen misschien minder hoefde te ontspannen. Er moeten erecties blijven staan terwijl je onzeker bent over de situatie die nog nieuw voor je is. In een wereld waar soms de uiterlijke schoonheid belangrijker is dan op andere plekken in onze maatschappij is er ook nogal eens wat angst voor de eigen leeftijd. Hoe snuif of slik ik mijzelf overeind zodat ik mee kan met het tempo van de jeugd? Wat ik letterlijk te horen kreeg en alleszins begrijpelijk vind:

Als ik dan al vanwege een seksuele geaardheid naar een groep gelijkgezinden op zoek ga, dan moet ik natuurlijk seksueel wel genoeg presteren, toch?

Of wat denk je van gebruik als versierpoging? De meest gebruikte daterape-drug van de westelijke wereld (alcohol) vloeit vaak behoorlijk in een poging om alle aarzelingen van het ‘objet du desir’ weg te spoelen.
Soms moeten er ook letterlijk fysiek dingen mogelijk gemaakt worden. Ontspannen van diepe musculatuur, verdoven van gevoelige onderdelen om langduriger erecties mogelijk te maken of ontspannen en verdoven zodat je durft te neuken zonder de angst voor pijn, instant energie om langduriger of later in de nacht nog seksueel te kunnen presteren.
Voor zowel mannen als vrouwen geldt dat gebruik functioneel kan worden ingezet om seks mogelijk te maken


Erbij horen -chemseks-

Er zijn ook nogal wat groepen die eigenlijk een hoop gebruiken als onderdeel van hun seksualiteit. Laten we duidelijk zijn. Seks is leuk, dope is leuk. De combinatie is nog veel leuker. Er zijn parties (chemsex-parties) die er op gericht zijn om seks en drugs te combineren. Dat kunnen natuurlijk fun-times zijn voor de bezoekers. Maar in een aantal gevallen slaat “fun”-gebruik al snel om in fun(ctioneel) gebruik.

“Als het (seksueel) plezier niet vanzelf ontstaat dan maken we het gewoon!” Dat is natuurlijk één van de mogelijkheden van deze tijd als je tenminste je ogen daar niet voor wilt sluiten. Maar het maakt wel dat je een standaard legt die gaandeweg “gewoon” gaat worden omdat je het telkens op die manier beleeft. Met als gevolg dat de seks die voor andere mensen al heel spannend en lekker wordt gevonden voor deze groep een beetje een laf-flauw smaakje krijgt. ‘Gewone’ orale en anale seks zijn relatief saai, feesten met gangbangs en ‘orgies’ voelen wat flauwtjes als een heel weekend vol seks en gebruik “normaal” aan het worden is.
Wanneer je jezelf hebt aangewend dat seks zonder gebruik niet tot stand komt of dat het maar een beetje een slap aftreksel is geworden van de dingen die je echt geil vindt, dan is er dus een grote kans op een hoop extra gebruik. Je kan je misschien ook voorstellen dat dit extra gebruik van uppers en downers door elkaar de kans op verslaving wel vergroot.

Feestjes met coke en GHB worden thuisfeestjes met coke en GHB, worden doordeweekse avonden met porno, “C” en “G”…

Het is zeker niet zo dat je bij het eerste feestje gelijk “als verloren moet worden opgegeven”, zoals de media dat wel presenteren, zoals slecht geïnformeerde politici wel graag vertellen en zoals door bezorgde ouders makkelijk geloofd wordt. Maar natuurlijk, als je daar regelmaat in gaat aanbrengen dan is de kans op verslaving wel ècht aan het groeien.

Zoals ik in mijn lezingen wel uitleg geldt de simpele vermenigvuldiging:

Verslavingskans = Gebruik X Genetische gevoeligheid
(hoe minder gebruik: hoe kleiner de kans op verslaving, hoe gevoeliger: hoe groter de kans op verslaving aan een bepaald middel)

Als je eenmaal bent aangeland op het punt waarop je gebruik nodig hebt voor seksuele fun is het logisch dat je vaker en meer gebruikt dan veel anderen en dat je dus ook een grotere kans loopt om verslaafd te raken dan het landelijk gemiddelde.
Dan is het ook goed te begrijpen dat je dan bij het ontwennen van de verslaving best wat extra aandacht zal moeten gaan besteden aan het vinden van een seksualiteit die misschien anders is dan gebruikelijk maar die niet langer afhankelijk is van middelengebruik. Het zal ook duidelijk zijn dat je daar bij de gemiddelde therapeut niet altijd goed terecht kunt. Het is een specialisatie om zowel van seksualiteit als van verslavingsmechanismen op de hoogte te zijn.


LGBTQ en verslaving

In de LGBTQ-wereld komt meer gebruik -en bijgevolg ook meer verslaving- voor. Dat heeft niets met wilskracht of gevoeligheid te maken maar veel meer met de positie van deze groep in onze maatschappij. Wanneer er dan door -inderdaad overmatig- gebruik een verslaving ontstaat is ongeveer het laatste dat fair zou zijn om deze verslaafde mensen dan nog een keer te veroordelen voor hun middelengebruik.
Dat praat niks goed, dat maakt de verantwoordelijkheden duidelijk. En ik hoop dat deze blog helpt om mensen uit te leggen dat ze bewust met de uitdagingen om te gaan die met een LGBTQ-geaardheid mee komen in deze maatschappij.


Wanneer dit je aan het denken zet en je wilt daar eens contact over opnemen: *klik hier*
Hans heeft decennia ervaring in de verslavingszorg en is niet van het “vermanende vingertje”. Daar heb je weinig aan. Ik heb ook jaren ervaring in de wereld van kink en er is maar erg weinig dat ik zou kunnen veroordelen.

Heb je vragen, aanvullingen of opmerkingen: plaats hieronder een reactie…

contact opnemen >

Neem even contact met me op voor een afspraak door hier te klikken*