De plek en de “Safety-call” bij de eerste dates (samen sterk)

Veilige eerste dates (plek en belletjes)


U.N.C.L.E. safety-callQuestion: -C.- vroeg (op Tumblr*): Ik ben voor het eerst in contact met een Dominant  en hij wil eigenlijk snel afspreken. Wat moet ik doen? (deze vraag geldt natuurlijk ook voor Dommes)
Answer: Tja, je kan er eindeloos over blijven dubben maar je kan natuurlijk ook proberen of de werkelijkheid een beetje lijkt op al je fantasieën. En natuurlijk geldt telkens -zoals ik elders ook zeg- let goed op je eigen twijfels en je eigen gut-feeling. Overschreeuw dat niet. Want ons hart en onze buik geven ons vaak best aardige adviezen. En natuurlijk is dit een stukje over veiligheid en heeft hetdus een beetje een eng negatief toontje terwijl er ontzettend veel absoluut onverantwoord georganiseerde dates he-le-maal goed gaan en als “rete-geile” herinnering in het dagboek van het geheugen van de daters worden opgenomen. Goed voor een glimlach voor jaren (want je eerste dates blijven je nogal bij) ;-).
En nee. het gaat niet altijd goed zoals blijkt uit het verhaal van ‘wolf” op Fetlife, die een behoorlijke ‘status’ had in de ogen van een aantal mensen omdat hij naar zijn eigen zeggen zo goed wist wat je diepere wensen waren (dat wist hij blijkbaar beter dan zijn slachtoffers -zeg ik cynisch-). Maar hij is nu wel opgepakt wegens verkrachting*.

Maar ja… “spannende seks” kan alleen natuurlijk maar als die seks ook echt spannend is… en spannend is iets natuurlijk eigenlijk alleen maar als er risico bestaat. En risico heeft natuurlijk altijd de kans dat het ook mis gaat. Dus deze opmerking is niet bedoeld als als victim-blame maar als realistische vraag wanneer jij spannende seks wilt: neem mee in je beslissing of je het kan integreren als jouw spannende date effe ergens (grof) mis loopt. Anders moet je jezelf misschien even afvragen of je die fantasie op dit moment in jouw leven wel wilt najagen…

Goed, veiligheidstips dus die je natuurlijk allemaal kunt negeren als je wilt (heel eerlijk, ik heb ze zelf regelmatig genoeg genegeerd en kijk met veel genoegen terug op die momenten)


De eerste date(s)

De eerste date(s) die zal je waarschijnlijk niet bij jou thuis willen doen. De mensen die je in jouw huis hebt uitgenodigd, die krijg je niet zo maar je huis uit. Dus dat is ook iets wat je jezelf niet op je hals wilt halen. Natuurlijk, als jij zwarte band karate hebt of jouw hele huis ligt vol met samurai-zwaarden en jij bent de enige die erbij kan, dan is het misschien een ander verhaal. Maar voor de gemiddelde ‘eerste dater’ is het niet verstandig om iemand gelijk in je eigen huis te halen zodat je vervolgens ermee zit hoe je iemand er weer uit krijgt als er dingen gewenst worden waar je niet aan wilt voldoen. En of dat nou om keiharde porno gaat of eeuwige liefde, je wilt niet met ongewenste eisen opgesloten zitten in je eigen huis.
Precies datzelfde geldt natuurlijk voor het huis van jouw date. Als je jezelf daar hebt laten opsluiten in de kelder daar, met de belofte dat iedereen zich aan het stopwoord zal houden en dat je er bet wel weer uit mag als we het horen…
Ik hoef niet uit te leggen dat je -zeker als submissieve dater, of als de fysiek zwakkere partij- ineens vies vast kunt komen te zitten in het huis van de ander.
Misschien heb je een goeie vriend of vriendin waar je jezelf wel OK voelt?

Als er sprake is van grensoverschrijding is het ook wat lastiger uit te leggen aan de rechter dat je daar tegen je zin anaal genomen bent terwijl je echt alleen maar gezegd had dat je naakt aan de ketting aan het bed wilde worden vastgebonden… Dat soort dingen is best lastig uit te leggen aan niet-ingewijden. Begrijp me goed, de rechtelijke macht begint in Nederland soms enig begrip te krijgen voor consensual kinky seks. Maar ja, dat je misschien voor de rechter ooit gelijk krijgt, dat betekent nog niet dat je de ervaring uit je geheugen gewist hebt en met dat geheugen moet jij nog een hele ppos verder in jouw leven.

Samenvattend: niet thuis dus, niet dáár en ook niet bij jou.


Hotelseks

Wat wel dan? Nou, hotelseks bijvoorbeeld: jij regelt de kamer zodat er geen andere mensen tevoren kunnen zijn uitgenodigd die in de gehuurde kamer staan opgelijnd om jou te ‘verwelkomen’ als jij binnenkomt. Je hebt de kamer zelf geregeld zodat jij zeker weet dat er tevoren geen enge dingen worden neergelegd op onverwacht vervelende plekken en dat er geen cameras opgehangen kunnen worden waarmee jij ineens gechanteerd kunt gaan worden.
Een hotelkamer heeft het grote voordeel dat je in ieder geval de hotelmanager aan de deur krijgt als hard genoeg schreeuwt en dat je het nummer van de lobby hebt.
Niet dat je daar graag gebruik van zal maken. Maar het is lekker om te weten dat het je in ieder geval een -misschien onaangename- uitweg biedt als je tussen “a rock and a hard place” terecht komt. Het punt is namelijk vooral van dergelijke arrangementen dat niet alleen jij weet van de mogelijkheid, een potentiële dader weet dat óók.
Veel mensen met een gebrekje op het gebied van hun gewetensfunctie die plannen dingen niet zozeer van te voren, hun grensoverschrijding gebeurt op het moment dat ze een mogelijkheid voor zich zien die ze niet kunnen laten liggen. Het lukt dan gewoon even niet meer om hun drives tegen te houden. Was de mogelijkheid er niet geweest dan was mogelijk de drive niet eens zo sterk geweest om van die mogelijkheid gebruik te maken.
Dus dat er op de achtergrond ‘anderen’ aanwezig zijn, dat voorkomt de drive tot non-consensual misbruik eerder.

Jij zorgt er misschien voor dat je even hebt nagevraagd wat het nummer van de lobby is en hebt misschien het nummer van het hotel, het nummer van jouw veiligheidsfiguur (zie verderop) en of het nummer van de politie onder speed-dial.


Alleen is maar alleen

Zeker als je net aan het onderzoeken bent of de kinky-scene iets voor jou is, dan is het lastig om te bedenken wie je gaat helpen bij jouw dating-escapades. Maar alleen is maar alleen.
Juist als je het samen doet met ieman d dan geb je ineens mogelijkheden op veiligheid gebied die je daarvoor niet had.
Misschien is er iemand in jouw vriend(inn)enkring die ook wel eens wat nieuws wil uitproberen en misschien kan dan de ene hand de andere wassen. Misschien heb je een ander iemand die je vertrouwt. Misschien heb je een mentor die jouw escapades begeleidt en die je deze pagina liet lezen, die je hiervoor kan vragen.
Lang verhaal kort: er zijn een aantal dingen die je kan doen voor een eerste date samen met iemand anders.


De ‘safety-call’ met de veilgheidsfiguur

Inmiddels overal wel beschreven en/of zelf bedacht: de safety-call is een telefoontje dat je doet met jouw veiligheidsfiguur die zo kan checken of alles naar wens verloopt op jouw date.
Laten we eerst de “veiligheidsfiguur” even beschrijven.
Misschien is jouw veiligheidsfiguur zelf sterk genoeg om in te grijpen in lastige situaties, hoewel ik dat eigenlijk meestal afraad. “Zelf afhandelen” in spannende situaties heeft nogal de neiging om rap te escaleren in situaties waarin je niet in terecht wilt zijn gekomen. Als jouw veiligheidsfiguur niet echt praktische ervaring heeft in het ‘handelen’ van bedreigende situaties dan is het erg moeilijk om je rustig te houden als de druk op loopt. Geweld is zelden een goed idee als dat niet door de politie wordt uitgevoerd.
Een veiligheidsfiguur beschreven:

 • het is iemand die zoveel mogelijk informatie heeft over jouw date,
 • die liefst in de buurt is of woont van de plek waar je hebt afgesproken met jouw date zodat ie ter plekke jou op kan vangen als het niet goed gaat,
 • het is iemand die jou kan opvangen en troosten met een misgelopen of tegenvallende date,
  • informatie over jouw date,
  • in de buurt
  • opvang en troost
  • betrouwbaar en nuchter
  • stressbestendig
  • 2e foon voor tijdrekken

  het is iemand die in staat is om de tijd een beetje bij te houden en die in staat is om op afgesproken tijden te bellen of de telefoon op te nemen (soms hebben we hele lieve vriend-inn-en maar dit wil je misschien niet aan een chaotisch typje over laten of iemand die niet kan garanderen dat ie nuchter genoeg blijft om de telefoon te kunnen opnemen) en,

 • het is iemand die niet ‘op slot slaat’/ in paniek schiet als er even iets anders loopt dan verwacht.
 • Misschien wil je jouw veiligheidsfiguur ook een telefoon geven met een mute button en een tweede telefoon zodat hij/zij op een andere lijn gelijk de politie kan bellen terwijl jij zo lang mogelijk aan de lijn wordt gehouden om tijd te rekken.

Welke informatie heeft jouw veiligheidsfiguur nodig?

 • nummer van jouw date
 • diens naam en (contact)gegevens
 • plek
 • beltijden
 • codewoorden
 • Jouw veiligheidsfiguur moet dus ook liefst het telefoonnummer van jouw date hebben en graag ook zoveel mogelijk andere contact gegevens (denk aan: nick-name, echte naam, adres, autoplaten etc.etc.).
 • waar jij afgesproken hebt te zullen zijn (het adres waar de politie naartoe moet),
 • met wie jij daar jij bent (de genoemde contactgegevens voor zover je ze hebt uitgevonden),
 • wanneer jij zult bellen of
 • wanneer jij verwacht gebeld te worden en
 • welke codewoorden jij zult gebruiken.

Code-communicatie

Nog even over de code-woorden die je afspreekt:

 • het is helemaal mis
 • later terug bellen
 • ik ben verplaatst
 • 100% vertrouwen
 1. Verzin een zinnetje of een woord dat aangeeft dat onmiddellijk de politie gebeld moet worden klinkt alsof het goed gaat. Als jij in het ergste geval met een mes op je keel de telefoon opneemt om te vertellen dat het je goed gaat (want je date -inmiddels dader- snapt ook wel dat jij iets moet zeggen waaruit blijkt dat het goed gaat) dan is het goed om een zinnetje goed ingestudeerd te hebben zodat het klinkt alsof alles goed is maar waarvan jouw veiligheidsfiguur en jij weten wat het eigenlijk betekent.

  Bijvoorbeeld: “ik krijg hier alles wat mijn hartje begeert!” is dan een teken om de politie te bellen.

  Oefen samen de zinnetjes en wat ze betekenen. Want in een stress-situatie reageren mensen vooral automatisch, dus als je het niet goed hebt ge-automatiseerd dan is de kans groot dat jouw veiligheidsfiguur reageert met iets als: “huh?, wat zeg je nou? je bedoelt toch niet dat ik de politie moet bellen he?”… Niet ideaal als jouw date/dader mee luistert.

 2. Spreek ook een dergelijk code zinnetje of codewoord af dat aangeeft dat je straks terug gebeld zal gaan worden of dat jij nogmaals gaat bellen. Soms weet je nog niet of iemand echt te vertrouwen is, of is een dader ook wel bekend met het fenomeen “safety-call” en wacht ie met z’n daden tot na het eerste belletje… Dan kan het handig zijn om afgesproken te hebben dat je over een half uur opnieuw belt, of verwacht gebeld te gaan worden. Want als je jouw date/dader vertelt dat je wel in staat moet zijn om de telefoon op te nemen omdat anders de politie gebeld zal gaan worden, dan werkt dat toch meestal heel demotiverend voor grensoverschrijdingen.
 3. Spreek een code af waarmee je aan kunt geven dat je verplaatst bent en dat je inmiddels niet meer op de afgesproken plek bent en zodat de politie jouw telefoon-lokatie kan gebruiken om je te lokaliseren (en ineens begrijp je het nu van die tweede telefoon waardoor jij zo lang mogelijk aan de lijn kan worden gehouden terwijl op de andere lijn de politie gebeld wordt om te vertellen dat je afgesproken had naar zus-en-zo te gaan maar dat je aangegeven hebt dat je daar inmiddels niet meer bent)
 4. Spreek eventueel ook een “ik-vertrouw-de-situatie-inmiddels-100%-en-wil-graag-niet-meer-gestoord-worden-omdat-we-zo-straks-enorm-geil-gaan-neuken”-code… zodat je dus verder niet meer gestoord gaat worden en jouw veiligheidsfiguur verder vrijaf heeft voor de rest van de avond.

Wat zeg je dan tegen wie

Een veiligheidsfiguur is dus iemand die voor jou de politie kan bellen als jij daar om de één of andere manier niet toe in staat bent.
Misschien wil je nog een stap daarvoor inbouwen want jouw veiligheidsfiguur kan jouw date ook op zijn eigen nummer bellen met de aankondiging dat de politie gebeld gaat worden als jij niet gelijk aan de lijn komt. Dat soort dingen.


Samen sta je sterker

Kijk samen even naar een goed schema waarin heel duidelijk is wanneer wie met welke teksten je wanneer belt want als de date mis gaat dan moet je hier geen ‘slip-ups’ in hebben.
Vier samen met je veiligheidsfiguur achteraf de date die goed verlopen is en misschien ga je dit script wel vaker gebruiken omdat je het toch al zo lekker geoefend had. Misschien ga je het ook wel omgekeerd gebruiken en ga je er allebei nog veel plezier van hebben. Maar bedank in ieder geval je veiligheidsfiguur achteraf voor de lasten terwijl jij de lusten hebt gehad.

Hans (Kink Aware Coach .com)

Wanneer dit aan het denken zet en je wilt daar eens contact over opnemen: *klik hier*

Heb je aanvullingen of opmerkingen: plaats hieronder een reactie…

contact opnemen >

Neem even contact met me op voor een afspraak door hier* contact op te opnemen…