Needs, wants & Nice-to-haves

noodzakelijk, gewenst, en de kersjes op de taart

In de serie: “het liefdesleven van nerds”

KinkindeRelatie_SchwarzwalderKIRSCHWe kennen het misschien allemaal wel van partners in het verleden. Mensen kunnen zich zo enorm druk maken over peanuts terwijl de belangrijke dingen in de relatie blijven liggen (…dit gebeurt ons natuurlijk nooit zelf, het is altijd onze partner die het niet goed ziet… maar dat even terzijde) 😉
Wat vaak gebeurt in relaties en in persoonlijke levens is dat we te veel aandacht hebben voor de kleine kersjes op de taart.


Eigen onduidelijkheid

We kunnen soms in enorme verwijten naar onze partners terecht komen omdat zij ons niet geven wat wij schijnbaar verwachten van het relatie-leven. Veel mensen die zich ongelukkig voelen over hun relatie, die zijn niet blij met die relatie omdat die relatie iets niet geeft wat je wel van het leven verwachte. Dan ga je natuurlijk praten, onderhandelen om te krijgen wat je wilt. Je gaat misschien verleiden of dreigen om te krijgen wat je wilt… maar ondertussen slaan we als mens heel vaak de stap over: Wil ik eigenlijk wel wat ik wil?

Of wat minder gecompliceerd gezegd: Wat wil ik nou eigenlijk!

In het Engels hebben ze zo’n aardig spreekwoord:

Be careful with your wishes… you just might get it!

Hoe vaak komt het niet voor dat we enorm knokken voor iets en dat we eigenlijk een week later alweer helemaal klaar zijn met onze “new shiny”. We verwachten soms enorm gelukkig te worden van dingen maar in de praktijk valt dat tegen. Goed beschouwd zijn mensen vaak eigenlijk heel slecht in staat om te bepalen wat ons nou werkelijk gelukkig maakt en staren we ons vooral blind op wat we nog niet hebben.


Needs – Wants – Nice-to-haves -lijstje

Daarom vraag ik mensen vaak om een Needs – Wants – Nice-to-haves -lijstje in te vullen. Dat is een term die uit de IT komt. Op een moment dat een goeie programmeur aan de gebruiker vraagt: “Wat wil je dat ik bouw?” dan zie je vaak dat daar aanvankelijk niet zo veel aan nuttig antwoord komt op die vraag. Wat moet het programma doen? Die vraag is soms al lastig te beantwoorden. Als je pech hebt kan het zijn dat de secretaresse vooral vraagt dat het programma “roze knopjes heeft”. Wat op zich ook heel erg belangrijk kan zijn voor het werkplezier, daar niet van. Maar het is waarschijnlijk niet waarom je een programmeur hebt ingehuurd.

Een Needs – Wants – Nice-to-haves -lijstje geeft vaak meer duidelijkheid.

Wat zijn de “Needs“? Wat moet dat programma minimaal doen? Wat zijn de dingen die je er in wilt zien zodat je het programma een vijfje kan geven als alle needs opgenomen zijn in het programma.
Wat is de taartbodem waar alles op rust.

Wat zijn de “Wants“? Wat wil je nog meer? Waar moet een programma toch graag ook wel aan kunnen voldoen zodat niet alleen uit het “absoluut minimum” komt maar dat je naar tevredenheid aan de slag kunt met dat programma. Wat is er nodig voor een 7-tje, zal ik maar zeggen.
Wat zijn de lagen met goede room of chocolade cake die een voldoende taart maken?

Wat zijn de “Nice-to-haves“? Hier komen we waarschijnlijk de roze knopjes tegen (of een andere kleur) de plingetjes en plongetjes die het prettig maken om met dat programma te werken. Niet alleen de noodzakelijke waarschuwingen maar ook de dingen die jou lekkerder laten werken. Met minder zorgen of aandacht, niet alleen met minder gedoe maar met meer plezier.
Wat zijn de toefjes slagroom, de lekkere bittere chocolade-snippers en vooral: wat zijn de zoete kersjes op de taart?

Wanneer je dus de aanstaande inkoper van een programma goed heeft nagedacht over het invullen van een Needs – Wants – Nice-to-haves -lijstje dan weet een programmeur beter hoe ie deze inkoper gelukkig kan maken. Dan besteedt ie z’n tijd niet aan nutteloze kleurtjes van toetsen maar besteedt ie de beschikbare tijd en energie aan de dingen die er echt toe doen, alvorens het op te gaan leuken.

Ga aan de slag

Het zal duidelijk zijn. Aanzien jij tegelijkertijd de programmeur bent van je eigen leven en ook je eigen klant (de dingen die ik vandaag programmeer geven morgen plezier aan mij -als het goed is-). En je ziet dan ook dat mensen vaak beter in staat zijn om hoofd van bijzaken te onderscheiden als we eens (samen) goed naar een dergelijk lijstje gekeken hebben.
En natuurlijk is er niks mis mee om dit een paar keer opnieuw te ‘revisit-en’. Gewoon om jezelf te helpen onthouden wat ook al weer de dingen waren die er toe doen.

Om je daarbij te helpen heb ik een opzetje in Google-docs gemaakt om het makkelijker voor je te maken.
Je kunt even kijken naar een voorbeeld. En als je hieronder je gegevens in vult dan krijg je voor €2,50 een persoonlijk exemplaar.

Zie: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1lilgr8KT6ZwVif-PxDoEp7rvXoV0xP2nyk_ii6zoqs0/edit?usp=sharing

Dit werkt het beste als je een “google-account” hebt, een google e-mailadres (die kan je gratis aanmaken bij Google.com Maar als je dat al gedaan hebt dan is de kans groot dat jij al naar jouw eigen mail gaat als je deze link geklikt hebt.

Ik wens je veel plezier bij het schrijven.
Groet,
Hans


Wanneer dit aan het denken zet en je wilt daar eens contact over opnemen: *klik hier*

Heb je aanvullingen of opmerkingen: plaats hieronder een reactie…

contact opnemen >

En wanneer je naar aanleiding van dit stukje denkt: ik wil eigenlijk wel even een keertje praten met Hans, neem dan even contact op met me voor een afspraak door hier* naar de contact-pagina te gaan…

Advertentie