Relaties: over de mismatch tussen verwachting en investering

mismatch tussen verwachting en investering

KinkindeRelatie_Verwachtingen-WaarderingEen probleem dat bij veel relaties voorkomt is de mismatch tussen verwachting en investering.
En laat ik duidelijk zijn: ik ben de eerste die begint te fronsen bij het “onderhandelingsmodel” in relaties. Als mensen beginnen te “onderhandelen” dan is dat vaak het begin van het einde. Een voor-wat-hoort-wat manier van denken leidt al heel snel tot strategisch en politiek redeneren:

Als ik nou jou iets geef dat ik eigenlijk niet wil geven maar daardoor kan ik terug eisen dat…

(misschien inderdaad goed voor korte termijn resultaten maar vaak minder nuttig voor langere termijn resultaten)

Aan de andere kant is het natuurlijk wel zo dat verwachting en investering wel ergens  in relatie moeten blijven staan tot elkaar op den duur. Want je kunt best een tijd méér investeren in jouw partner dan jouw partner in jou investeert. Maar op een gegeven moment moet je toch het gevoel krijgen dat je het samen doet -ieder met z’n eigen sterke en zwakke kanten-.
In relatie-coaching zie je regelmatig dat er toch een mismatch is ontstaan(of dat het idee van een mismatch is ontstaan) in de loop der tijd. Dit ontstaat vaak door de verschillende verwachtingen die beide partijen hebben over investeringen en de waardering die zij zelf mogen hebben of die hun partner mag verwachten.


Rechtlijnige verwachtingen en kromme waarderingen

Onderstaande link verwijst naar een link die ik regelmatig gebruik om het verschil uit te leggen. Want het gaat vaak mis omdat we verwachten dat de relatie tussen inspanning en waardering rechtlijnig is: je weet wel, “Hoe meer ik investeer, hoe meer ik dus ook mag verwachten dat het gewaardeerd wordt”…
    Hmz… dat klinkt dan toch ineens weer redelijk naar “voor-wat-hoort-wat”…

Maar het wrange is dat die verhouding dus echt niet rechtlijnig is. Het verloopt namelijk niet via een rechte lijn maar via een optimumkromme met een maximum dat door de ontvanger bepaald wordt. Economen kennen deze kromme wel als “de wet van de verminderde meeropbrengst”. In het begin is het inderdaad zo dat meer investering vaak meer waardering geeft. Maar het lullige is dat voorbij het optimum ineens geldt:

hoe harder je werkt, hoe minder je gewaardeerd wordt…

Precies dit verschil tussen verwachting en waardering veroorzaakt regelmatig ook het pijnlijke gevoel van een hoop partners die het gevoel hebben dat zij “echt hun stinkende best” hebben gedaan maar dat “hoe meer zij hun best deden, hoe minder de waardering voor die inspanningen werd”… en helaas, dat klopt ook! (zelfs al is dat vaak wel pijnlijk om toe te geven).
Maar zo zitten we in elkaar.


Waarom investeer ik?

Het is natuurlijk wel interessant om eens eerlijk bij jezelf te kijken naar de redenen waarom je zo je best doet. Je ziet namelijk in een aantal gevallen ook wel dat mensen eigenlijk vooral de diepte van de relatie proberen te beïnvloeden door iets (teveel) te doen voor hun partner, niet omdat ze dat uit zichzelf willen weggeven maar als “investering” omdat ze daarmee ook hopen te werken aan de zekerheid van de relatie … inderdaad, daar komt weer voor-wat-hoort-wat om de hoek en je zou kunnen zeggen dat het dan geen oprecht contact is dat je maakt met je partner. Nou wil ik niet Roomser dan de Paus zijn als Kink Aware Coach: we zijn nou eenmaal menselijk. En daarmee zeg ik ook niet dat je niet zou moeten investeren in elkaar als partners maar ik probeer aandacht te geven aan de onderliggende intenties onder de investering. Is dat: “weggeven” of “terug krijgen”…

Als je niet geeft wat je wilt geven omdat je het wilt geven maar als je geeft omdat je daarmee iets wilt terug krijgen (of iets wilt zeker stellen) dan is dat een hele andere manier van ‘geven’…


Grafiekje even bekijken?

Misschien wil je hier eens naar kijken:

Waardering en Moeite in relaties*

http://prezi.com/zdnppvnfkf5y/?utm_campaign=share&utm_medium=copy&rc=ex0share
Het is een Prezi dus met de pijltijes naar links en rechts kan je langs de verhaallijn lopen maar je kunt ook heen-en-weer klikken naar eigen lust.
Als het niet helemaal duidelijk is, stel me dan gerust de vragen waar je tegenaan loopt (no charge)*.


Wanneer dit aan het denken zet en je wilt daar eens contact over opnemen: *klik hier*

Heb je aanvullingen of opmerkingen: plaats hieronder een reactie…

contact opnemen >

Neem even contact met me op voor een afspraak door hier* contact op te opnemen…