Nadenken over monogamie of nie ;-)

monogamie, non-monogamie, polyamorie, polyseksualiteit…
keuzes, keuzes, keuzes…
KinkindeRelatie-ZwanenAls je kijkt wat het scheidingspercentage van de in Nederland gesloten huwelijken (dat inmiddels al een tijdje boven de 50% uit komt terwijl ik toch echt niet wil geloven dat de helft heeft staan liegen toen zij hun beloftes uitwisselden).
Als je ook kijkt naar de duur van de gesloten huwelijken die de laatste 30 jaar fors terugloopt, als je het aantal kinderen hoort die tussen meerdere ouders heen-en-weer kaatst.
Als je kijkt naar het tempo waarin sommige van mijn studerende vrienden monogame relaties hebben met een duur van maanden of weken dan ontstaat er in mijn beeld toch echt een soort van glijdende overgang van monogamie naar seriële monogamie naar non-monogamie en is er m.i. géén harde grens te trekken. Zeker draagt hieraan bij de ontzettend onduidelijke definitie van monogamie. Want voor de één is porno kijken of masturbatie al “ontrouw”, voor de volgende begint het bij een tongkus en “voelen”, en bij weer de volgende is het omslagpunt bij “de daad” en bij weer een volgende is dat alleen maar zo als die daad is gedaan met iemand van het zelfde geslacht als de partner thuis.
Wanneer je die dingen op een rij zet, dan krijg je mijns inziens terechte vragen bij “monogamie” en is het op z’n best een term waar je het samen eens over kunt hebben.


Professionele ontrouw

Of als ik over het percentage “keurig getrouwde mannen” hoor van mensen die in de prostitutie werken en hoe regelmatig zij te horen krijgen dat het deze professionele uitstapjes “niet bij vreemdgaan horen” maar dat juist deze professionele zijstapjes “het monogame huwelijk mogelijk maken” voor hun klanten. Als we naar de onderzoeken kijken -die overigens per onderzoeker nogal uiteenlopen (van 15 tot 55% voor mannen en van 10% tot 25% onder vrouwen -ik blijf dat verschil intrigerend vinden-).
Wanneer je eens goed navraagt bij de mensen met een leuke relatie die zichzelf als ‘monogaam’ definiëren en je kijkt naar het aantal mensen dat soms “vreemd” gaat zonder dat daar hele heldere afspraken over zijn gemaakt. Als je kijkt naar de soms behoorlijk actieve “don’t ask don’t tell” benadering die het de huwelijkse partners in staat moet stellen om die monogame staat vol te kunnen houden…


Non-monogamie

Als je naar al deze dingen kijkt, zonder dit in harde cijfers om te kunnen zetten, dat heeft voor mij gemaakt dat ik wel mijn twijfels ben gaan stellen bij de vraag: “hoe monogaam zijn die ‘monogame’ huwelijken eigenlijk?”.
Als we daarbij optellen het aantal actief zelf gedefinieerd polyamoreuze mensen en dat weer opgeteld bij de actieve swingers (en alles dat daar minder of meer hedonistisch tussen zit)…

Wanneer je naar die cijfers kijkt -waar natuurlijk een hoop dubbelingen in zitten- dan kom je toch niet om het gevoel heen dat het inmiddels wel echt een hele duidelijke minderheid is die het leven strikt monogaam leeft en slechts één partner heeft tot-de-dood-ons-scheidt (want dat is natuurlijk het oorspronkelijk idee van “trouw” in het instituut “trouwen” dat is bedacht toen we gemiddeld genomen 45 jaar oud werden).


Biologie en trouw

Of als we kijken naar de seksuele trouw van onze naaste takken in de evolutie (apen) dan snap je dat het voor deze mens-apen minstens een behoorlijke inspanning moet vereisen om monogame relaties te onderhouden. En als je verder ziet hoe DNA-onderzoek naar dierensoorten die vaak als “monogaam” voorbeeld voor mensen worden gebruikt (bijvoorbeeld pinguïns en zwanen -die toch echt wel hele andere takken hebben in de evolutie waarmee we nog nader verwant zijn met olifanten of woelmuizen-) dan laat dit zien dat zij weliswaar behoorlijk monogaam in paartjes samen leven maar dat het blijkbaar met de seksuele monogamie wel mee -of tegen- valt.
Wanneer je kijkt naar niet-monogame mensen die dieover jaren in hun relatie monogaam kunnen leven (iets dat je vaker hoort van polyamoreuze mensen en swingers in periodes waarin de relatie of de partner wat extra aandacht nodig had). Als je kijkt en ziet dat huwelijken heel zorgvuldig kunnen worden geopend of juist na ooit geopend te zijn vervolgens ook weer kunnen worden ‘gesloten’ (hoewel dat vaak best een lastige stap is als dit niet vanzelf ontstaat) dan kun je ook zien dat er binnen langdurige relaties veel mogelijk is dat monogamie overstijgt.


Het totale plaatje (in mijn ogen)

Als je dit hele plaatje bekijkt dan trek ik persoonlijk de conclusie: monogamie is bepaald niet makkelijk en als het dus niet lukte zoals we in het verleden bedacht hadden dan denk ik dus ook niet dat we er al te boosaardig over moeten doen. Het zou best eens kunnen zijn dat die monogamie “gewoon allen maar even niet gelukt is” ook als je het allebei echt dacht te willen of dat  monogamie een fase is die voorbij kan gaan of terug kan keren.
En laat ik duidelijk zijn: als je dat echt allebei wilt, dan zijn er een hoop mensen die het voorbeeld geven dat niet alleen “lukt” (dat klinkt vrij moeizaam zo) maar er zijn genoeg mensen die daar ook echt juist intensief geluk door ervaren als zij daar een blijvend punt van aandacht van maken in hun relaties. Meestal is het juist vooral de gevoelsmatige band die belangrijk is om te verwoorden. Want de termen die je ervoor kunt gebruiken die klinken duidelijk maar geven toch vaak nog voldoende ruimte voor behoorlijke misverstanden als je het daar niet verder over hebt.
Wanneer je dan ook het aantal drama’s ziet dat in non-monogame relaties ontstaat dan kunnen we met elkaar alleen maar concluderen dat langdurige relaties aandacht en soms wat onderhoudsbeurtjes vereisen of ze nou monogaam zijn of polyamoreus of polyseksueel of iets dat daartussenin zit, iets dat jullie samen hebben gevonden met, en voor elkaar.

Wanneer dit aan het denken zet en je wilt daar eens contact over opnemen: *klik hier*

Heb je aanvullingen of opmerkingen: plaats hieronder een reactie…

contact opnemen >

Neem even contact met me op voor een afspraak door hier* contact op te opnemen…