Wat betekent het als iemand zich aanduidt als “primal”?

Primal Sex!
kinkinderelatie_bdsmQuestion: Wat betekent het als iemand zich aanduidt als “primal”?
Answer: De term “primal”, die kom je in de BDSM/kinkster scene nog wel eens tegen in advertenties, als ‘zelf-definitie’.

Ik ben primal!

“Primal” staat voor animaal, dierlijk… primair, in de (seksuele) relatie. Je te laten gaan… met zweet en geil en lichaamssappen. Iemand nemen als een dier om vervolgens genomen te worden als een dier. Zonder al te veel tevoren afgesproken inperkingen. Je bent niet de ‘top dog’ (#punintended) omdat je dat tevoren hebt afgesproken, je bent de top-dog omdat je dat laat voelen aan jouw seks-partners. Óók als je het best wel eens lekker vind om ‘prooi’ te zijn af-en-toe (kom ik later op).

Waar met name in de BDSM mensen meestal tevoren afspreken wat de rolverdeling zal moeten gaan zijn in het komende contact, bij “primals” is dat veel meer iets dat ontstaat, iets dat gebeurt tussen mensen. Misschien beter gezegd, het is iets dat mensen die zich als “primal” definiëren juist laten gebeuren, die rolverdeling is eerder iets dat verdiend wordt, eerder dan dat er een spel gepland wordt. Dáár zit precies het spel om consent dat bij deze (BDSM-)vorm natuurlijk ook wel ècht centraal staat. Als je wilt, dan kan ik je dat uitleggen zodat je er zelf mee kan spelen.


Primal Sex

Laten we duidelijk zijn: seks, dat is in eerste instantie niet iets waar bewust voor gekozen wordt, niet iets dat je ‘aan’ moet zetten… Het is juist eerder iets dat gebeurt als je het niet remt! Dat blijft ontstaan als je het niet ‘af koelt’.
Er gebeuren dingen in primal seks omdat de (seks)partners beslissen om zich niet meer te laten remmen door hun denken, maar laten de dierlijke lagen van hun brein laten bepalen wat er gebeurt tijdens die seks en door hun lust.

Je kiest niet zozeer voor seks, primal seks is een keuze om je juist niet meer te laten tegen houden door al die (cultureel bepaalde) remmingen van onze primaire driften.

Natuurlijk wordt seks zo dus wel gelijk een stuk heftiger en vuriger als je jezelf zo minder remt. En natuurlijk kunnen er daarbij krassen en schrammen en “carpet burn” ontstaan. In die zin appelleert primal sex ook wel aan sadomasochisme, en inderdaad kom je het daar ook nogal eens tegen, in de BDSM-scene.
Natuurlijk ben je ondertussen wel méér dan een dier en zijn er dus rollen en machtsverdelingen die je beter liggen. De één is -na een beetje ‘vechten’- uiteindelijk toch liever “prey”, de ander liever “predator”. In die zin appelleert het aan ‘D/s’* en ‘discipline’*. En dat dieren soms aan de ketting moeten worden vastgelegd… tja… 😉

Toch verschilt primal ook van BDSM (zoals we dat tot nu toe hebben leren kennen). Vooral dus omdat het ‘spel’ tevoren minder vastgelegd is (zowel de rollen als wat er gebeurt tijdens het spel) en is er vaak ook minder sprake van ‘parafernalia’ als zweepjes en boeien, eerder van handen die hard pakken wat zij wensen, die haren grijpen, nagels die krassen, tanden die bijten, een enkele keer een riem.

Liefde en relaties

Ook op het gebied van de liefde laten de meeste “primals” zich vaak wat lastiger ‘temmen’. Hoewel sommige primals een hele diepe primaire monogamie ervaren, zijn anderen juist meer (seksueel) niet-monogaam of ook (gevoelsmatig) polyamoreus in de manier waarop zij hun leven leiden in de zin van een relationship anarchy*.

Dit leidt nog wel eens tot wat spanningen in de relatie die je dan vervolgens waarschijnlijk dan toch wel weer rationeel op een rij moet zetten met elkaar om te voorkomen dat er misverstanden uit de hand lopen in een langduriger relatie. Daarbij helpt het vaak als je iemand tegenover je hebt die als sex-positive coach-therapeut de mogelijkheden en de lust snapt maar die anderzijds z’n hoofd koel houdt omdat ie voor- en nadelen begrijpt.

Ook juist het snappen dat het “spannender maken van je relatie” vaak niet zo zeer gaat over méér geiligheid (dat is meestal eerder een gevolg dan een oorzaak) maar vooral over minder remmingen (en samen uitvinden “waar zitten die remmingen dan?”), ook dat is iets waar mensen nog wel eens wat extra uitleg bij nodig hebben want het laatste dat we zien dat zijn de dingen die zich in onze blinde vlek bevinden.

Misverstanden

Wat er lastig is aan ‘primal’, dat is dus vaak ook precies wat er zo prettig aan is voor de mensen die er voor kiezen.

Niet teveel nadenken, maar doen! Niet alles stuk praten maar het laten gebeuren!

Dat je tevoren niet nadenkt over de vraag of je iets wel “kan maken”, maar dat je het gewoon uitleeft, dat je dingen niet te voren in de planning opneemt maar dat je zweet wilt ruiken en dat je de lichaamssappen wilt zien stromen…
(…) Je kunt je voorstellen dat dit niet echt de meest optimale voorwaarden zijn voor safer seks of aandacht voor consent-onderhandelingen.

Als mensen hun dierlijke lusten botvieren dan zullen soms grenzen worden overschreden. Nog niet eens vanuit kwaadaardigheid maar vanuit onoplettendheid, onbekendheid of vooral een verblind moment omdat je even te veel met jezelf bezig was om óók nog op de ander te kunnen letten.

Wanneer je daar niet heel helder over bent, dat daar allebei voor kiest of dat jullie elkaar toch goed kunnen co-reguleren met of zonder heldere stopwoorden (weer een overeenkomst met BDSM) dan is misschien ‘primal sex’ niet helemaal jouw ding. Als je niet zo goed bent om met je aandacht ook bij de ander te blijven, of als je niet zo goed bent in zelf-regulatie, dan heeft primal seks een behoorlijk risico’s op misverstanden in zich… en dàt is wèl iets waar je zin in moet hebben: risicos 🙂 (anders kan je misschien toch beter kiezen voor een ietwat cerebralere BDSM-route, als je jullie seksleven wat meer ‘peper’ wilt mee geven).

Nota Bene

Zoals vrijwel alle ‘labels’ geldt ook voor dit label dat er (véél) verschillende meningen over zijn en ‘overwegingen naar aanleiding van’ waar verder over gesproken kan worden om te zien wat mensen willen laten ontstaan, samen(!). En zoals altijd zie je ook dat er binnen deze groep weer labels ontstaan waarbinnen mensen zich thuis voelen.
Voorbeelden daarvan zijn:

  • “Prey and Predator”
    “Prooi en Roofdier” duidt de dynamiek al wel aan, waarschijnlijk. Een “prey” wordt ‘geconsumeerd’. Een “roofdier” speelt wat met z’n eten maar het “consumeren van de relatie” staat op de voorgrond. En als prooi begrijp je heel goed dat het niet in eerste instantie om jouw bevrediging gaat (dus het zal jouw ding moeten zijn om de ander te bevredigen).
  • “Mate”
    “A mate is someone you mate with” Een “mate” is een partnerrelatie die zich ook wel baseert op “het paren“, daarmee ontstaan banden en relaties die ook na de hot seks kunnen blijven bestaan en daarmee wordt een “mate” vervolgens ook een “maatje”, een liefdevolle vriendschap.
  • “Pet”
    “A pet” (huisdier) is inderdaad eerder een ‘dier’ dat ook meer de stand heeft van huisdier. Waarschijnlijk is in dit verband waarschijnlijk wel een ‘huisdier’ dat geneukt wordt onder bepaalde omstandigheden, en het krijgt vaak niet het relationeel gewicht dat iemand ook een “partner” te zijn.

De angst

Maar wat tegenhoudt is natuurlijk wel de angst om jezelf los te laten, dat is ècht een puntje van serieuze aandacht, dat is ook vaak precies het punt van aandacht voor mensen in sex-positive coaching. Niet alleen de moed om “genomen te worden”, maar ook de moed om te “nemen”.


Wanneer dit iets is dat je interesse heeft, en je wilt onderzoeken of dit voor jou ook mogelijk zou kunnen zijn, dan kan ik je daar bij helpen. Als wij samen onderzoeken waar jij naar op zoek bent, dan is de kans groot dat je dat ook gaat beleven. In de actieve of in de passieve rol. Bedenk je eens of je daarover  contact wilt opnemen…
om het mogelijk te maken.
Heb je aanvullingen of opmerkingen: plaats hieronder een reactie…

contact opnemen >