Commitment in liefdesrelaties

Zoeken naar commitment is vaak stap één in relatietherapie

BE-Management-commitment-DruckerDe term “commitment” is eigenlijk best lastig te definiëren. Het heeft veel van doen met motivatie. In de definities kom je “de verbintenis” tegen of “de onherroepelijkheid dat iets in de toekomst gedaan zal gaan worden”. Ook “de bereidheid om met iets of iemand mee te werken” en “mogelijke lastige momenten samen aan te pakken” wordt genoemd.
Als we dat op een hoop vegen en de gezamenlijke factoren uit sorteren dan komt er al wat meer zicht op. Commitment heeft aan de ene kant een pro-actieve houding in zich en aan de andere kant heeft commitment een element van overgave in zich. Ik zeg wel eens:

Commitment is eerder iets van het hart dan van het hoofd.

Dat kan je ook vaak zien aan alle voorwaarden die het hoofd in onderhandelingen over commitment probeert mee te nemen. Maar als dat onderhandelen eenmaal aan het gebeuren is dan proberen we meestal ons emotionele brein met argumenten te overtuigen dat het iets zou moeten voelen dat het hart blijkbaar niet voelt. Natuurlijk is commitment óók een beslissing, maar het is vooral een emotionele beslissing.


Wanneer aan één of aan beide kanten van de relatie veel “maar”-s worden ingebracht dan is het onderliggende commitment meestal niet zo stevig. Vaak gevoed door het gevoel van angst dat herkenbaar aan alle rationele zekerheid die wordt gezocht om het gevoel van commitment te kunnen verantwoorden, bij voorbeeld door allerhande “maar dan moet jij…” beloftes af te dwingen.

Éérst commitment, dan communicatie

Dit laat zien waarom er in de integratieve therapie vaak eerder aandacht is voor de emotionele onderlaag van de relatie dan dat we gelijk aan de gedragsverandering -lees verbetering van de communicatie- beginnen. Want, laten we wel zijn, als er geen commitment is, dan is alleen maar het vergroten van de communicatie vaak weinig productief. Méér praten zonder dat je beiden commitment hebt uitgesproken voor de relatie geeft vaak wel dat er inderdaad meer gesproken wordt maar dat het dan vooral gaat over de -tot op dan- onuitgesproken irritaties.
Terwijl een relatie waarin commitment bestaat juist ook wel wordt gekenmerkt door doordat sommige dingen helemaal niet uitgesproken hoeven te worden.

Onvoorwaardelijke liefde

Commitment herken je juist een beetje aan het onvoorwaardelijke, iets dat ook wordt weerspiegeld in de huwelijkse eed: “in voor- en tegenspoed”. Daar hoeven geen beloftes te worden uitonderhandeld. Daar hoeven ook geen voorwaarden aan te worden gesteld die niet mogen veranderen. Sterker nog, er wordt waarschijnlijk ruimte gelaten aan de ander om veranderen en te groeien.

Wanneer je de liefde wilt versterken in een relatie dan doe je er verstandig aan om eerst het commitment naar elkaar te versterken. Want van daaruit kan je goed doorbouwen om de relatie te versterken.

Wat kan je doen?

Om dat commitment te versterken ga ik vaak op onderzoek naar de dingen waar alle partijen in de relatie commitment voor voelen. Gezamenlijke waarden of gezamenlijk plezier of gezamenlijke doelen kan commitment laten ontstaan waar dat voorheen niet gevoeld werd. Het kan goed zijn om erover na te denken waar je met elkaar voor wilt staan, wat je wilt bereiken in de toekomst, na de lastige periode.

Een andere voorwaarde die het soms makkelijker maakt om commitment te voelen
kan leiden is het inkorten van de tijd. Je werkelijk committed te voelen voor de rest van je leven, dat is lastig voor iedereen. “tot de dood ons scheidt”… dat duurt hopelijk nog een hele tijd! Daar kan nog een hoop in gebeuren.

Maar een commitment van 4 maanden of van een jaar, dat kunnen mensen vaak wel voelen. Al is het commitment voor een week, als beiden maar gecommitteerd zijn aan een gezamenlijk doel dan verandert de communicatie vaak ineens inhoudelijk.
Dus het draait niet om de mooie woorden, het draait niet om hoop of beloften. Het draait om het zoeken naar commitment om samen aan de slag te gaan.

Wanneer dit aan het denken zet en je wilt daar eens contact over opnemen…

Heb je aanvullingen of opmerkingen: plaats hieronder een reactie…

contact opnemen >

Neem even contact met me op voor een afspraak door hier* contact op te opnemen…

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s