BDSM en de bitterzoete foutjes als je net uit de kast komt…

uit de kast komen en risico’s daarbij
eikel

soms tref je een echte eikel!

Regelmatig hoor je mannen en vrouwen met een submissieve inslag je niet alleen maar met zoete herinneringen spreken over enkele van hun eerste Dom(me)s.
Er zat namelijk nog wel eens een echte eikel (m/v) tussen…Het kan een ervaring zijn waar sommige mensen liever niet meer aan denken. Soms zelfs kan het een een ervaring zijn waar je het ècht even over moet hebben met een anderen die soortgelijke dingen hebben meegemaakt (lotgenoten contact) of met professional om alle aspecten op een rij te krijgen.

beginnersfouten

Waar het om gaat is dat je, toen je nog “in de kast zat” ongehinderd door zoiets flauws als de realiteit hebt kunnen fantaseren over de manier waarop jij fijn ‘misbruikt’ en ‘mishandeld’ zou gaan worden: van die slagroom-zoete fantasieën die, iedere keer afgetopt met het kersje van een zelf-gegeven -dus perfect getimed- orgasme, gestaag konden blijven groeien …en groeien …en groeien.
En dan komt dus de realiteit.

Sommigen mensen die dopen eerst voorzichtig een teentje in het water. Anderen gaan met twee benen vooruit het onbekende water in…
Dat is je stijl. Daar ga ik niet zo veel van vinden.

Het is natuurlijk wel zo dat allebei de kanten hun eigen manier hebben om het uit de kast komen te verbitteren, dat wel. Daarom raad de mensen die aan BDSM beginnen aan om er even bij stil te staan om te (h)erkennen aan welke kant jij start.

teentje voor teentje

Sadomasochisme balanceert, zeg ik wel eens, op het vlak tussen lauwe saaiheid en letselschade. Als je het spannend wilt maken is de teentje voor teentje… even wachten… nog een teentje een manier waarop het niet snel spannend zal worden. Spanning ontstaat nou eenmaal omdat dingen mis kunnen gaan…

spanning ontstaat doordat dingen mis kunnen gaan!

Als je heel voorzichtig te werk gaat zal je ook de voorzichtigere dominanten naar je toe trekken. Dat is niet goed of niet fout maar het heeft natuurlijk wel een gevolg voor de mate van spanning die je mee zult maken in de (eerste) dates.
Wanneer je alles volledig veilig dichtmetselt dan bestaat de mogelijkheid dat je -eerder door saaiheid ingegeven- op enig moment gaat zeggen: “laat maar. ik had me dit spannender voor gesteld”. Dat klinkt tot nu toe nog niet zo bitter, dat klopt. De bitterheid komt in deze gevallen vaak meer achteraf. Als je terugkijkt op je jeugd en je thirty’s en fourty’s en je komt er achter dat je niks hebt gedaan met een aspect van je leven. Dàt is het moment waarop het dan ineens bitter kan worden. De zoete veiligheid krijgt dan ineens een lelijk bitter nasmaakje want je hoort soms van mensen die dit achteraf wel zonde vinden omdat ze soms jaren in de kast alles hebben weggestopt en dan beseffen dat zij jaren niks gedaan hebben met hun geaardheid.
Voor alle duidelijkheid: ik raad je deze groep dus niet aan om blind in zeven sloten tegelijk te lopen maar ik raad aan om te overleggen met mensen, de goeie mensen uit te zoeken waar jij je vertrouwd bij voelt.
Neem verantwoorde risico’s en al er eens wat mis gaat… Hé, je hebt in ieder geval geleefd!

head first (into the problems)

Aan de andere kant zie je ook regelmatig dat mensen die voor de onveiligheid en de spanning gekozen hebben dat zij er toch achteraf achter komen dat zij zich hebben laten misbruiken door een eikel. Misschien hebben mensen onderweg zelfs wel een beetje gewaarschuwd. Misschien hebben zij zelf ook wel gedacht: “oh wat een schoft is het toch” maar dat sloot dan weer zo prachtig aan bij de fantasietjes waar ik het net al over had. Dus dat neem je dingen voor lief, sterker nog: “dit hoort er nou eenmaal bij” zegt de beginner dan tegen zichzelf terwijl je jezelf laat gebruiken op een manier die gaandeweg toch steeds meer vraagtekens begint te geven. Tot het zo ver uit de hand loopt (want de eikel zal het niet stoppen) dat het soms een tijd lang een bittere nasmaak krijgt.
Je kunt natuurlijk zeggen: “hé, het laat in ieder geval zien dat je de moed hebt om ergens voor te gaan!” Maar het moet gezegd, er zitten hele lieve en mooie mensen onder de Dom(me)s maar je kunt je voorstellen dat het ook een wereld is die aantrekkelijk kan zijn voor de “hufters”, de licht sociopathische typjes… Het plezier waarmee aantrekkelijke jonge mensen zich weggeven om misbruikt te worden heeft voor deze groep natuurlijk minstens… “een zekere aantrekkingskracht”.
Maar niet alle beschadigende mensen zijn van kwade wil. Je hebt ook de slecht geïnformeerde “eikels”
die reuze stoer 50 shades of Grey na blaten, of die de posts van de stoere ‘echte Doms’ (hahah!) van Fetlife volgen zonder dat ze enig inzicht hebben in #WTF ze aan het doen zijn.
Soms worden de hufters herkend en soms krijgen de eikels uitleg (als ze willen luisteren) en zijn de BDSM-ers onderling sterk genoeg om het kaf van het koren te scheiden. Soms kan de scene de mensen met verkeerde intenties uit de deur werken door ze hardop een slechte naam te geven. Maar er zijn ook sitauties waarin mensen weg komen met dingen waar ze niet mee zouden moeten wegkomen. Want tja, ze waren natuurlijk wel Domly “stoer”. En het kan ook wel lastig zijn om dit soort dingen uit te spreken als je graag liefdevol en open minded wilt zijn.

Zonder scrupules ben je -aanvankelijk- in het voordeel als Dom(me)

in zeldzame gevallen

In zeldzame gevallen zijn er toch ook wel mensen die als enorme “Domly Dom(me)” bekend staan en een spoor van subbies ‘opgebruikt’ hebben. Dat lag dan in hun ogen natuurlijk allemaal aan die subbies… maar toch. Vetting is wel een punt van aandacht.
Want wat zoet begon werd bitter omdat iemand te veel de vrije hand kreeg en heeft soms best even tijd en aandacht nodig om weer te leren herkennen dat jouw submissieve intenties goed waren en dat het je mogelijk misschien zelfs ergens wel siert dat mensen met slechte intenties in staat bleken om misbruik van jouw goede intenties te maken. Dat vereist soms wel enig praten, enig denkwerk en enig rouwen maar als de lessen geleerd zijn van de slechte ervaringen dan wordt het makkelijker ze gewoon als “oninteressant” achter je te laten.

waarom heb je het hier alleen over de Dom(me)s?

Wou je werklijk zeggen dat er onder de subbies geen eikels zitten?
Ab – so – luut … WEL!
Dat ligt soms dan wel wat ingewikkelder, want subtieler. Maar er zijn ook subbies die jou willen losweken van jouw oude vriendschappen, die jou aan het twijfelen brengen over jouw kwaliteiten zodat jij voor hen kneedbaarder bent tot de Dom(me) die zij voor zichzelf willen hebben. Ook onder subbies tref je hebberige mensen die zich laten misbruiken en vervolgens verwijten dat je dat gedaan hebt. Mensen die de valkuil naar slachtofferisme open zetten zodat zij jou aan kunnen klagen als je ze geeft waar ze om vragen. Mensen die zichzelf stuk willen laten maken om zo aan zichzelf te bewijzen dat de wereld niet te vertrouwen is. Naast de ontzettend mooie en dappere en trotse mensen die geweldig zijn komt je -soms ook volledig onbedoeld- ook kaf tegen onder het koren.

Onder de niet-kinksters kom je eikels tegen, dan zal je ze onder kinksters ook wel vinden. Zowel aan de sub- als aan de Dom-kant.

BDSM is nou eenmaal bitterzoet

Wanneer in BDSM gespeeld wordt met pijn en spelen met vernedering dan kan het niet anders zijn als dat er op enig moment ook spaanders vallen. Dan kan het niet anders dan dat je ook tegen mensen oploopt die harder zijn dan jij bedoelde, manipulerender misschien. Dan kan het zijn dat je even oploopt tegen iemand die zich zonder veel kennis van zaken heeft laten wijsmaken dat je subbies “moet afbreken” maar dat die Dom(me) in kwestie zich er nog even niet in heeft verdiept hoe enorm ingewikkeld het is om iemand ook weer op te bouwen. Dan kan je tegenkomen dat je zelf het oog verliest voor de gelaagdheid van de BDSM-relatie en dat je jouw gelijkwaardigheid inlevert om gedomineerd te kunnen worden, dat je jouw zelfzorg inlevert om ruimte te maken voor de zorg die van de ander moet komen, dat je onvoldoende voor het voetlicht brengt wat je nog méér bent -anders dan masochistisch- zodat iemand in een total power exchange niet duidelijk krijgt waar voor gezorgd moet worden.

Duidelijk is dat het handig is om hier oog voor te hebben en dat het handig is om –zeker in het begin- regelmatig overleg te hebben over grenzen en de gevoelens aan beide kanten. Doe stappen maar doe ze met gevoel voor eigenwaarde en doe ze met aandacht.
Als gezegd: fouten maakt iedereen in het begin. Voor het nemen van goede beslissingen heb je levenservaring nodig en levenservaring doe je regelmatig op door domme dingen te hebben gedaan. Maak je fouten niet te groot, loop er niet te ver in door, dan kan je er straks met een glimlach op terug kijken.

en dat die zoete glimlach een bitter randje heeft… that comes with the territory…

Wanneer dit aan het denken zet en je wilt daar eens over praten (vooraf of achteraf)…(klik)
Heb je aanvullingen of opmerkingen: plaats hieronder een reactie…

contact opnemen >

Eén reactie op “BDSM en de bitterzoete foutjes als je net uit de kast komt…

Reacties zijn gesloten.