Zijn ze gek, die kinky mensen?

Vraag:
Zijn ze GEK, die “kinky” mensen? Met hun leer en hun rubber en dat ze elkaar gaan lopen vastbinden en slaan enzo…

anoniem

Antwoord:
Nou eigenlijk… nee!
En dat is niet alleen maar “mijn mening”. Dat is ook degelijk onderzocht in Nederland waar vragenlijsten zijn afgenomen bij 902 “BDSM-ers” en 430 vanilla mensen. Nou is dat geen nieuws, daar heb ik eerder overgeschreven (zie: Ben je eigenlijk niet ‘ziek’ als je van fetish houdt?*) Maar wat wel leuk is is dat dit nieuws wordt opgepikt door de media. Kijk bijvoorbeeld maar eens even naar dit artikeltje in de huffingtonpost*

OK de samenvatting van het verhaal wordt langzamerhand optimistischer dan het originele onderzoek. Je kent wel dat spelletje van de “silent postman” waar iemand een verhaal begint, dat zachtjes in het oor fluistert van de volgende, en de volgende en de volgende. Dat verhaal is totaal anders of minstens een stuk “mooier” geworden aan de andere kant van de cirkel. Maar niks mis met en beetje mooie kleuren in de media. De kijksters zijn daar lang genoeg negatief afgeschilderd.


De geestelijke gezondheid van BDSM-ers samenvattend

Het onderzoek door Andreas Wismeijer en van Assen laat zien dat we niet neurotischer zijn en niet narcistischer (hoewel ik daar als kanttekening bij zou willen maken dat de de ‘Dominanten’ mogelijk kan wegstrepen tegen de ‘subbies’ waardoor het gemiddelde mogelijk wat vertekent).
Kinksters zijn nauwelijks vaker getraumatiseerd of ervaren dat in ieder geval niet zo. Daarbij vraag ik me nog een beetje af of dit zo is of dat kinksters er mogelijk meer constructief naar hebben kijken en er minder van weg hoeven kijken, waardoor eenzelfde trauma minder traumatisch wordt (zie verderop). Minstens ben ik onder kinksters tegengekomen dat er mensen zijn die hun grensoverschrijding ervaringen hebben geseksualiseerd zodat zij er minder over hoeven te zwijgen -wat op zich een creatieve coping-stijl kan zijn-

download de PDF “Psychological Characteristics of BDSM Practitioners” door Andreas A.J. Wismeijer, PhD and Marcel A.L.M. van Assen, PhD op http://www.andreaswismeijer.nl


Sterker nog:

Gemiddeld genomen zijn kinksters iets gelukkiger te zijn en iets meer gericht op “genieten” (verbazing alom -NOT-)
En minstens zo belangrijk: Gemiddeld lijken kinksters iets beter dan het landelijk gemiddelde in het denken over, èn het praten over ons gevoelsleven. Dat is natuurlijk ook wel logisch. Er moet gepraat worden over wensen en over grenzen. Er moet gedacht worden over de vraag of je ‘anders’ bent dan de rest.. en over wat dat dan betekent voor je manier van leven. Je leert nadenken over macht en machtsverhoudingen, waardoor mensen vaak wel aardig zijn in het herkennen van scheve machtsverhoudingen (waarom zou dat toch zijn?) 😉
Je kunt je ook voorstellen dat deze uitkomsten ook te verklaren zijn omdat er mogelijk een zekere pre-selectie èn een zekere ‘oefening’ zit in het “kinky zijn”. Een leefstijl die dingen aan gaat, een communicatiestijl die dingen bespreekbaar maakt blijkt toch telkens weer een coping-stijl te zijn die meer kans geeft op levensgeluk en resultaten. En als je al kinky fantasieën had en je doet er dus niks mee (omdat je meer van het verzwijgen, het uithouden en het inslikken bent) dan zal je enerzijds niet tot de kinksters en anderzijds niet tot de gelukkige normalen worden gerekend.
Als sidenote wordt dan ook wel gesteld dat kinksters iets beter zijn dan het landelijk gemiddelde in het genieten (ook niet onbelangrijk als het eens een keer tegen zit).


Samenvattend

Het verhaal wordt mooier en mooier. Nog heel even en we zien in de glossy’s koppen als “doe gezond, doe aan BDSM” of zo.
Laten we ons niet gek laten maken: kinksters verschillen dus niet zo veel van de rest, zijn waarschijnlijk niet zo veel ‘gezonder’ maar in iedere geval is nu bewezen: ze zijn niet gek!!!

Lezen: