Wat maken kinderen mee tijdens relatiestress?

Wat maken kinderen mee tijdens relatiestress?

Natuurlijk is een periode van relatieproblemen altijd stressvol, zeker ook als er kinderen zijn om rekening met te houden in één van de relaties.
Ik zeg altijd: “jij en jouw partners kunnen werkelijk van alles doen of laten maar als je er op terugkijkt, later, dat je een kind beschadigd hebt -ook zijn het niet jouw kinderen misschien- dan is dat altijd erg om mee te leven. Daarom geef ik graag even wat tips om voor jezelf op de deur te van de slaapkamer te hangen ofzo, een paar tips en regels om zo goed mogelijk met een dergelijke lastige periode van relatiestress om te gaan. Ook als wordt het er niet makkelijker door, weten wat je achteraf het belangrijkst zult vinden helpt om de prioriteiten te kennen en te bespreken.
Ik geef 7 tips

7 tips:

1- Vertel in eenvoudige taal wat er aan de hand is. Gebruik woorden die jouw kind begrijpt, maar niet alleen dat. Gebruik woorden die jouw kind ook kan gebruiken als het over dingen wil praten met andere mensen.

2- Geef de kinderen expliciet toestemming om met anderen te praten over de dingen die het meemaakt door jullie relatiestress (denk aan familie, vrienden, leerkracht, therapeut, speciale praatgroepjes). Juist als je stap -1- goed gedaan hebt, dan heb je er ook nog een beetje controle op wat het verhaal is dat ontstaat.

3- Vertel het kind dat het geen schuld heeft aan de problemen. Kinderen zetten zichzelf (terecht op die leeftijd) in het centrum van de wereld. Dus als er ergens iets mis gaat heeft dat altijd met jezelf te maken. (maar uit schuldgevoel kunnen ze dat lang voor zich houden… lang: als in jaren)

4- Laat uw kind een kind zijn en niet te veel volwassen verantwoordelijken overnemen (een beetje helpen is fijn, helpen als een volwassen man/vrouw is niet kinderlijk). Het gebeurt nogal eens dat mensen bij stap -1- de mist in gaan door hun problemen met hun kinderen te gaan bepraten… Hoe zinnig het ook klinkt wat jou kind jou vertelt (logisch, want het zou best wel eens kunnen zijn dat het je vertelt wat je ooit zelf gezegd hebt), hoe helder hij of zij ook praat… Dat zijn geen dingen om met kinderen over te praten. Daar moet je met andere vrienden of vriendinnen over praten, met familie. Maar niet met een kind dat je dan ineens in een volwassen positie dwingt.

5- Schakel hulp in van vrienden, vriendinnen, familie als dingen niet goed lukken. Misschien om te praten over de dingen die van je hart willen waar ik het over had in stap 4. Ook misschien praktische hulp om stap 6 mogelijk te maken.

6- Laat de normale activiteiten zoveel mogelijk doorgaan en zorg voor zoveel mogelijk een vaste gang van zaken in hun leventje, dat geeft een gevoel van veiligheid en structuur, ritme. En vergeet niet om zo af-en-toe eens iets leuks te doen.

7- Vaak gaat de aandacht een beetje naar binnen tijdens stress-periodes en kunnen kinderen zich heel alleen voelen. Dus minstens: geef jouw kind positieve aandacht voor de dingen die het goed doet!

Nog een paar dingen om in het achterhoofd te houden

Neem de gevoelens van jouw kind serieus. Geef dus ook ruimte om gevoelens te uiten (wat die gevoelens ook zijn) en luister ernaar zonder veroordeling. Zelfs als je het niet eens zou zijn met de gedachten die er aan vast plakken. Jouw kind voelt wat het voelt. Neem dat serieus en bekijk ook het gedrag van je kind. Let op veranderingen. Kinderen proberen soms voor ouders te zorgen door niks te zeggen omdat ze niet lastig willen zijn maar er gebeurt intussen van alles. Hele lieve kinderen zie je soms zelfs ineens echte lastige krengen worden omdat ze op een onbewust niveau soms merken dat het enige moment dat papa en mama géén ruzie maken, het moment is dat zij op hun kop krijgen voor stout gedrag.
Dus kijk naar hun gedrag en probeer gedragsveranderingen te herkennen (eventueel na te vragen bij andere opvoeders). Probeer gedragsveranderingen te (h)erkennen en bespreek deze vervolgens zonder schuldtoewijzing of verwijt.
Vraag of ze ook (h)erkennen wat jij meent te zien (en vraag meer dan één keer als je iets duidelijk hebt gezien) en ga dat niet gelijk oplossen maar probeer eens te kijken wat ze zeggen over hun gevoel en bedenk je hoe ze in hun leven verstandig met dat gevoel om kunnen gaan.

Wanneer dit je aan het denken zet en jullie willen daar eens contact over opnemen…
Heb je aanvullingen of opmerkingen: plaats hieronder een reactie…

contact opnemen

Eén reactie op “Wat maken kinderen mee tijdens relatiestress?

Reacties zijn gesloten.