3 regels voor het moeilijk gesprek om uit de kast te komen (eigenlijk 4)

UitdeKastHet is voor iedereen moeilijk om uit de kast te komen. Ash Beckham zegt in haar TED-talk: “We’re all hiding something. Let’s find the courage to open up” .

a closet is no place to live!

..en dat is gewoon waar!

Bekijk haar TED-talk maar eens, hij is heel aardig: want we hebben allemaal onze geheimen en dingen die we moeilijk vinden om over te praten. Dat kan zijn op het gebied van kink of niet. Maar op het gebied van kink zijn er nog wel eens mensen die een kink-aware relatie coach opzoeken om hen te helpen bij dat proces van “uit de kast komen”. En soms is dat ook best een goed idee want “het moeilijke gesprek” is voor iedereen precies dát: moeilijk!

Het kàn inderdaad een gesprek zijn dat het begin vormt van een moeizame periode, het kan er zelfs de aanleiding voor zijn als je het onhandig genoeg aanpakt, dus een beetje oefenen kan helemaal geen kwaad. Of je kan een dergelijk gesprek houden met een derde erbij, dat kan maken dat je minder in de communicatie valkuilen schiet die bij moeilijke en pijnlijke gesprekken nou eenmaal wijd open staan.

Er zijn drie regels voor het “uit de kast komen” en dat zijn eigenlijk drie regels die horen bij de drie manieren waarop mensen hun relaties vervuilen: de aanval/verdediging in een gevecht om “gelijk hebben”(1), of boven iemand staan door “te gaan zorgen voor” in plaats van gelijkwaardig náást iemand om er samen uit te komen(2), of juist dat je de confrontatie uit de weg te gaan door jezelf ondergeschikt te maken door schaamte en zelfveroordeling(3).

en ze hebben alledrie geen zin…

(trouwens, even voor duidelijkheid, eigenlijk zijn er vier valkuilen: je hebt namelijk nog een truc. En die is dat je jezelf verstrakt en vriendelijk glimlachend niks zegt over wat er eigenlijk aan de hand is… maar dat heb je misschien al wel lang genoeg gedaan en daarom wil je waarschijnlijk zolangzamerhand wel dat “moeilijke gesprek” waarmee je uit de kast kan komen)

…a closet is no place to live

Goed, de drie regels dus:

  1. Er is géén “gelijk”, er is géén gevecht.
    Dus kom met open vizier, beter nog: trek je hele harnas uit. Want als jij je “hard” opstelt dan nodigt het bij de gesprekspartner ook een gevechtshouding uit. En of dat nou aanvallend of verdedigend is, het js niet wat je nodig hebt. Daar hoef je geen onderzoeken bij te halen, geen termen of definities, geen jij-bakken of sneren. Het is lastig zat, laat dat zo zijn. Als de ander zich wil verdedigen tegen wie jij in de kern bent, dan heb je daar mogelijk niet zo veel meer te zoeken.
  2. Je hoeft niet voor de ander te zorgen.
    Jij komt niet uit de kast omdat je mensen pijn wilt doen, je komt uit de kast omdat je wilt stoppen om jezelf pijn te doen. Dus zeg wat je te zeggen hebt zonder omhaal of verzachtende woorden. Er valt niks te verzachten: jij bent wie je bent, er speelt wat er speelt. Je bent geen dader, ook al is het gesprek mogelijk pijnlijk voor de ander. We kunnen niet oprecht bestaan zonder soms anderen pijn te doen.  Het is aan jullie samen om ermee om te gaan dat je allebei bent zoals je bent.
  3. Je hoeft je niet te schamen voor wat je bent.
    Als jij oprecht bent dan hoef je jezelf niet te verontschuldigen. Ook al maak je dromen kapot van een ander, dat waren de dromen van de ander. Het gaat om leven, om fun en geluk dat ook jij na mag streven. Als de ander ziet dat jij gelukkig wordt van jouw keuzes dan wordt het makkelijker voor hen om te accepteren wie of wat jij bent. Het is geen ziekte, het is niet besmettelijk, het is jouw kern waardoor jij een glimlach gaat krijgen om je lippen.

Wat dan wel?
Verplaats je in het woordgebruik van de ander, recht je rug en zeg je gesprekspartner wat je voelt, en hoe het zit, met alle liefde die je in je hebt voor die ander: Doe je de deur open van jouw kast en stap het daglicht in.

Er zijn geen garanties om het “goed” te laten gaan maar er zijn valkuilen om te vermijden.

Als dat voor jou goed voelt:

::: neem hier gerust eens contact op om het erover te hebben :::

veroordeling en zelfveroordeling hebben allebei geen nut.

Leesvoer: