Bijlage bij huiswerk: Relatie Doelen => Verantwoordelijkheden => Gedrag #KinkindeRelatie

Huiswerk

“Jij geeft mij niet wat ik verwacht” *zucht*

…  één van de veel voorkomende verwijten in relaties. En vaak inmiddels met een zure ondertoon die lullig genoeg ook eigenlijk best makkelijk te tackelen was geweest als je er serieus mee aan de slag was gegaan.
Daarom deze post met huiswerk (als jullie dat willen).

Want natuurlijk is het belangrijk om de communicatie te verbeteren in een relatie. Het is alleen wèl handig om tevoren ook na te denken welke communicatie je wilt verbeteren. Zeker als inmiddels de verzuurde en verwijtende communicatie al “behoorlijk op gang is gekomen” dan is dat iets dat je meestal niet hoeft te oefenen. Waar het veel meer om draait is dat je helderder gaat communiceren over de wensen die je ingevuld hoopt te krijgen door jouw relatie.
Vandaar

Vraag Nummer 1: Wat voor koppel willen jullie worden?

Want uit die vraag komen volgende stappen naar voren. Daar komen bij voorbeeld doelen uit naar voren, die jullie samen van elkaar concreet kunnen maken, als koppel en als persoon.

Schrijf oefening

In mijn relatie-coaching raad ik nogal eens aan om als huiswerk samen het volgende papier in te vullen (dat gaat uit van een relatie tussen 2 mensen maar je kunt natuurlijk ook iedereen zijn eigen lijstje geven)
Pak het volgende lijstje er eens bij (print het uit en vul het in):
KinkindeRelatie PDF: Relatie =>Doelen = Verantwoordelijkheden => Gedrag

Vraag Nummer 2: Welke doelen zitten daar aan vast voor alle partijen?

Waar het allereerst om gaat is dat buitenaan begint en dat je met, en vóór elkaar doelen stelt en die ook opschrijft met elkaar zodat je duidelijk hebt waar je naartoe aan het werken bent.

Van doelen naar persoonlijke verantwoordelijkheden

Dan is het heel verleidelijk om voor elkaar in te gaan vullen waar de ander verantwoordelijk voor is maar meestal raad ik aan om die verantwoordelijkheid voor jezelf in te vullen. Dus de vraag:

Vraag Nummer 3: Als dit ons gezamenlijk doel is, wat zijn dan mijn persoonlijke verantwoordelijkheden

Hoe meer je namelijk jouw verantwoordelijkheden ook persoonlijk voelt, hoe groter de kans is dat je er ook gedrag aan zult willen koppelen. Want dat is natuurlijk waar het uiteindelijk om gaat: wat ga jij anders doen… in de ogen van jouw partner!
Daarom is het wel belangrijk om bij het vinden van een antwoord op de laatste vraag juist wel goed te overleggen met de partner in kwestie

Doelen, Verantwoordelijkheden, Gedrag

Doelen => Verantwoordelijkheden => Gedrag (liefst zo concreet mogelijk)

Als jij deze verantwoordelijkheid wilt nemen in de relatie, dan moet het natuurlijk wel zichtbaar zijn voor jouw partner dat jij dat aan het doen bent. Daarom gaat het er bij de laatste vraag om dat je de verantwoordelijkheid gaat vertalen naar concreet gedrag.
Als jij hoort dat jouw partner deze verantwoordelijkheid wil nemen binnen de relatie, welk gedrag zou jij dan graag zien van hem/haar. Probeer daar zo concreet mogelijk antwoord op te geven, inclusief duur, tijden, initiatief, kwaliteit, hoeveelheid etc. etc.

Vraag Nummer 4: Als dit mijn verantwoordelijkheid  is binnen de relatie, wat kan ik dan doen zodat jij ziet dat ik mijn verantwoordelijkheden serieus neem.

Dat zijn namelijk precies de dingen die je kunt laten zien aan elkaar als er eens onenigheden over zijn of jullie je wel aan de verantwoordelijkheden houden. Als je het gedaan hebt en jullie hebben je best gedaan om dat gedrag ook concreet genoeg te formuleren, dan is waarschijnlijk eigenlijk heel duidelijk of dat jij je naar jouw verantwoordelijkheden hebt gericht of dat je ze naast je neer hebt gelegd. (en dat hoeft niet goed of slecht te zijn maar dan is dat tenminste duidelijk en dan hoeven we het daar niet meer over te hebben).

Minstens zo belangrijk: Als je hebt gedaan wat je jezelf had voorgenomen dan mag je ook tevreden zijn met jezelf, en je partner mag er blij mee zijn dat jij jouw gedrag hebt veranderd naar aanleiding van de verantwoordelijkheid als partner.

Ik hoop dat dit formulier helpt om samen gedrag te vinden dat jullie verder brengt in de relatie… Natuurlijk nooit in één keer, dat kan niet. Dus kom hier over een poosje nog eens terug en print een volgende versie uit.

Als er nou vragen over zijn, laat me dat dan weten. Eventueel kunnen we er samen eens aan gaan zitten om te kijken of het beter loopt als we het met elkaar samen doen.
Neem gerust contact op *klik*