Bijlage bij Huiswerk: Seks in de relatie (het vragenlijstje)

Seksuele vormen -toelichting-

I don't think taking photos of my notes counts...Dit is een bijlage bij: Huiswerk: Seks in de relatie (een kort vragenlijstje). Om misverstanden of nodeloze discussie te voorkomen geef ik namelijk vaak mondeling een beetje toelichting bij de verschillende items van het vragenlijstje. Maar als ik dan het formuliertje online zet, dan is het misschien wel handig om er wat toelichting bij te geven die ik soms in mijn coachingsgesprekken geef als mensen niet helemaal weten wat ik bedoel.

Vooraf voor alle duidelijkheid:
er is géén goed of fout,
het gaat er alleen om de belangrijkste dingen in een (seksuele) relatie op een rij te krijgen.

Kicken – Gelijkmatigheid:

Sommige mensen houden meer van gelijkmatigheid, van overzichtelijkheid en van rust tijdens seks. Andere mensen willen juist meer verrast worden en willen kicks en heftigheid en avonturen tijdens hun seks-beleving.

Seksualiteit – Intimiteit:

Natuurlijk kan je deze twee niet geheel los van elkaar trekken. Maar bij het beleven van seksualiteit kunnen mensen wel vaak problemen oplopen omdat de één seks wil en de ander intimiteit. Ben jij eerder iemand die in de lichamelijkheid de nabijheid, de intimiteit wil beleven of ben jij iemand die meer voor de seks gaat en daar bevrediging in vindt.

Poli – Monogaam:

Ben jij echt iemand die één partner wenst of zou jij graag met meerdere mensen seksueel zijn, mogelijk geldt dit niet alleen voor de seks maar zou je ook op het gebied van liefde polyamoreus willen zijn. Deze beide zijn hier op één hoop gegooid. Ben jij meer een één-op-één mens of zou jij er graag anderen bij betrekken…

Fetish – Zonder aankleding:

Sommige mensen vinden uiteindelijk de seks met de ander, het blote lijf het lekkerst. Andere mensen vinden het eigenlijk wel aardig als dat lijf wat meer aangekleed is met stoffen of met kleding die heel specifiek kan zijn. Maar als iemand aantrekkelijker voor jou wordt als hij/zij iets (voor jou) spannends draagt dan zit je meer aan de fetish kant.

Objectificatie – Menselijkheid:

Er is mogelijk een overlap met intimiteit seksualiteit en fetish maar deze vraag richt zich op de vraag of jij jouw partner als mens wilt meemaken of dat je het tijdens de seks wel prettig vind om jouw partner als ‘object’ te zien. Met uiteindelijk natuurlijk dat je het leuk vind om jouw partner als tafel of krukje te gebruiken. Misschien zit ergens rond het midden dat jij jouw partner als seksobject wilt zien. En links zit dat je iemand met alle menselijke trekjes wilt meemaken.

Exhibitionisme / Voyeurisme – Privacy tijdens seks:

Los van de vraag of je iets doet met die andere mensen (dat is eerder mogelijk aan bod geweest) het gaat hier om het plezier dat je er aan hebt om te kijken naar anderen terwijl je seks hebt, of dat je het juist leuk vind om gezien te worden als seksobject of om bekeken te worden terwijl je seks hebt. Andere mensen merken juist dat zij zich zonder privacy niet over kunnen geven aan seksualiteit. Waar zit jij tussen de uitersten?

Boeien bondage / Vrij bewegen:

Een aspect van kinky seksualiteit is vaak de kant van het “vastgelegd” worden. Is bondage of zijn boeien voor jou spannend, zodat iemand niets aan kan doen. Is dat leuk om te zien bij een ander of is het voor jou zelf lekker om vastgelegd te zijn. Of is het juist voor jou juist veel lekkerder als je allebei vrij kan bewegen. Wat is voor jou persoonlijk prettig?

Dominantie/Submissie – Gelijkwaardigheid gedurende seks:

Sommige mensen houden van gelijkwaardigheid tijdens de seksualiteit. Andere mensen houden juist van een machtsverschil tijdens seks. Vind je hel prettig om allebei gelijkwaardig te doen tijdens seks of zijn er juist momenten dat je het leuker vind als jij bepaalt wat er gebeurt of is het zo dat jij het prettiger vind om te zeggen wat de ander moet doen. Waar zit jij tussen de twee polen tussen gelijkwaardigheid of genieten van ongelijkwaardigheid?

Sadomasochisme – Vrijen zonder pijn:

Pijn is iets dat voor veel mensen wel een onderdeel van seks kan uitmaken of dat nou met zwepen en klemmen is of dat je er van houdt om een ander stevig te pakken. Hard genomen te worden of nagels te gebruiken. Andere mensen houden er helemaal niet van als zij zelf of de partner pijnlijke prikkels mee maakt. Hoe is dat bij jou met het krijgen of geven van pijnprikkels tijdens seks?

Als gezegd er is GÉÉN goed of fout:

Maar al deze verschillende assen kunnen voor mensen verschillend liggen. En natuurlijk is dit alleen maar een begin van een gesprek. Het kan zijn dat je allebei gek bent van sadomasochisme en allebei zo dominant als ’t maar kan wezen. Of dat je allebei overtuigd fetishist(e) bent maar wel een héééle andere fetish hebt. Het is een begin van een gesprek… en in goeie gesprekken bestaat er geen goed-of-fout. Misschien bestaan er verschillen, misschien lastige verschillen. Maar in ieder geval zijn het verschillen die verduidelijkt kunnen worden zodat je kan kijken wat je er verder samen mee kan.

En met “goed-of-fout” kan er alleen maar een winnaar en een verliezer zijn…

stel dat je verliest…
(en dat is waarschijnlijk,
want als jouw partner de verliezer is…

dan heb je een verliezer als partner…

Stel dat er niemand gelijk heeft… dat dingen alleen “anders” zijn maar niet “goed-of-fout”?

Goeie reis, samen.

Zie oorspronkelijk artikel: Huiswerk Seks in de relatie (een kort vragenlijstje).

Zijn er vragen dan hoor ik die graag van je:

contact pagina