Wat is compersie?
in: relatie-gevoelens (kort wat relatie-gevoelens op een rij)
“Compersie” is best een belangrijk woord als je een relatie wilt onderhouden waar kink een plek in heeft. Het komt namelijk nogal eens voor dat kink niet altijd gelijk op gaat in een relatie. Je ziet vaak dat de één soms meer behoefte heeft aan kink dan de ander, of dat je allebei behoefte hebt aan een andere kink die zich niet samen laat combineren. Wat doe je bijvoorbeeld als je ontdekt dat je allebei dominante fantasieën hebt en beiden geen submissie voelt. Wat doe je als je beide bi-gevoelens kent of je begrijpt allebei uitstekend de submissive fantasieën van je partner maar je fantaseert allebei over precies dezelfde rol in die fantasie. Wanneer je iets wilt gaan doen met fantasieën over meerdere sub of meerdere dominanten?
in open, of polyamoreuze relaties heb je er veel aan als je oprecht kunt genieten van het geluk van jouw partner.
Het hoeft natuurlijk helemaal niet je ding te zijn maar zeker voor mensen die polyamoreuze relaties willen onderhouden of mensen die een partner hebben die de kink buiten de primaire relatie zoekt is er een vrij nieuw woord voor een gevoel dat je kunt voelen voor jouw partner:“compersie”.
compersie is een vorm van gunnen
In boven genoemde situaties is de kans best groot dat je de reële invulling van jullie kink buiten de relatie gaat zoeken, c.q. laat zoeken. Dat geeft vaak ook wel lastige gevoelens, zo is twijfel vaak niet helemaal buiten te sluiten. Want natuurlijk geeft het momenten van twijfel of zelfs jaloezie als je ziet dat jouw partner iets beleeft met een ander dat jij hem/haar niet kunt geven.
Waarom doen mensen dat dan toch? (ik ga er even vanuit dat je het gehad hebt gehad over jouw behoefte en dat je het niet door ‘vreemdgaan’ hoeft in te lossen).
Is het misschien dat je, als een soort van onderhandelingsmodel, door de open-minded benadering van jouw partner zelf ook de ruimte krijgt om jouw eigen kink buiten de relatie uit te leven? Niet zelden is de eerste reactie van mensen “oh, maar dan mag jij ook!”. Of is het voyeuristisch opwindend voor je om het te zien of te bedenken misschien?
Of… is compersie meer?
Compersie is: “ik ben blij voor je dat je van een ander kunt houden!” PUNT-einde-zin
Zonder toevoegingen als: “zodat ik ook kan…” of “zodat ik niet meer hoef te…”
In open, polyamoreuze relaties heb je er veel aan als je oprecht kunt genieten van het geluk dat jouw partner beleeft.
woorden voor gevoelens
Compersie is een liefdevol en positief gevoel dat iemand kan voelen wanneer zij zien of horen dat hun partner geniet van dingen die hij/zij met iemand anders doet. Het is eigenlijk precies het tegenovergestelde van afgunst.
Het wordt inderdaad wel eens verward met voyeurisme maar dat is iets ècht anders. Voyeurisme (in dit verband: het genieten van het plaatje dat jouw partner met een ander neukt) dat heeft een onderbuik, een ‘geilheidsniveau’.
Niks mis mee, maar “compersie” is van een hoger niveau. Dit gaat over het oprechte genieten van het plezier van je partner, óók als het ‘plaatje’ niet spannend is voor jou. Dat gaat over gunnen en liefde.
Compersie is het genieten van het geven van liefde door het geven van ruimte.
Náást andere gevoelens als de genoemde twijfels of misschien het plezier dat je zelf mogelijk hebt gehad van het bekijken van jouw partner of het horen over de escapades: het feit dat je haar of zijn ogen ziet glanzen doordat hij/zij de kicks uit kon leven omdat hij/zij een relatie heeft met iemand die zo ruimdenkend is als jij. Dat je ziet dat iemand blij is met jouw moed om lastige gevoelens samen aan te gaan.
compersie herkomst
De term komt aanvankelijk uit Amerika “compersion” en “compersive” komen van de Kerista Commune, San Francisco (zestiger jaren). Inmiddels wordt het in Nederland gewoon compersie genoemd en is vergelijkbaar met het: jaliefgevoel (boek: “Ik hou van twee mannen”, Ageeth Veenemans).
Wanneer dit je aan het denken zet en jullie willen daar eens contact over opnemen…
aanvullend naar aanleiding van een dicussie elders over dit artikel:
Inderdaad zijn jaloezie en compersie twee gevoelens die naast elkaar kunnen staan. Sterker nog, het zijn gevoelens die bij non-monogamie vrijwel altijd wel tegenover elkaar ZULLEN staan. Want ik ben eigenlijk nog vrijwel niemand tegengekomen die geen enkele jaloerse twijfel voelde bij het vormgeven van een langdurige non-monogame relatie.
Het is één van die gevoelens waar we mischien wat minder moeilijk over moeten leren doen misschien, net als angst. Sommige angsten zijn OK, die hoef je niet gelijk weg te werken. Ook zo bij jaloezie. Het is helemaal niet zo erg als er wat jaloersheid of twijfel bestaat. Als er maar genoeg compersie tegenover komt te liggen in de weegschaal van de relatie om evenwicht in je relatie te houden en je partner de dingen te gunnen die jou (even) jaloers maakten.