Alain Chambers, (Exodus International) -de homo-genezer- komt uit de kast.

English: Gender symbols, sexual orientation: h...

English: Gender symbols, sexual orientation: heterosexuality, homosexuality, bisexuality. Česky: (Photo credit: Wikipedia)

Alain Chambers heeft in ieder geval de moed gehad om uit de kast te komen. Niet makkelijk als je eerst jarenlang de oprichter en woordvoerder bent geweest van de “reparative theories about sexual orientation” die zowel de ouders als de homofiele, lesbische en biseksuele mensen stigmatiseerde: Zij waren “ziek” en zouden kunnen worden ‘genezen’.

Hij biedt zijn verontschuldigingen aan en hij heft zijn organisatie Exodus International op.

Wat moet je daar nou van denken?..

Iemand die dus jarenlang zijn eigen homofiele gevoelens heeft ontkent en in dat licht heeft geprobeerd om niet alleen zichzelf maar ook andere (Christenen) te overtuigen. En niet een enkeling, nee, duizenden ouders, duizenden mensen die zelf aan het zoeken waren naar hun eigen identiteit hebben jarenlang de hoop gehad (onterecht) dat zij dit deel van zichzelf zouden kunnen ontkennen, dit deel van zichzelf zouden kunnen genezen. Dat zij ‘normaal’ zouden kunnen worden en daar ook veel geld voor over hebben gehad en moeite voor hebben gedaan… en de mensen in hun omgeving hebben meegenomen in hun hoop, de kinderen die zijn geboren in huwelijken die zijn afgesloten in de hoop dat een deel van hun persoonlijkheid kon worden “wegbehandeld”…
Wat een enorme hoeveelheid extra en onnodig leed heb je veroorzaakt dan (in de naam van een God). Het zal allemaal naar zijn beste kunnen zijn gebeurd, maar toch… het gedane leed is kan nooit ongedaan worden gemaakt.

Aan de andere kant

Aan de andere kant: hij heeft wel het lef om dit op de voorpagina van zijn eigen organisatie te zetten:
http://exodusinternational.org/2013/06/i-am-sorry/
Hij heeft in ieder geval wèl de moed om hardop terug te komen op zijn woorden…
en niet zachtjes naar de achtergrond te verdwijnen en niks meer van zich te laten horen. Het geeft wel een heel helder signaal dat we misschien als maatschappij eens moeten ophouden om te proberen om mensen te ‘genezen’ van hun seksuele voorkeur maar dat we zouden kunnen beginnen om mensen te helpen om hun seksuele identiteit op een mooie manier te integreren in hun dagelijks leven.

…misschien is het ook helemaal niet aan mij om er iets van te vinden.
Om met zijn eigen woorden te spreken: “het geeft niet als je dwaalt, als je maar terugkeert op je schreden…”

Ik hoop persoonlijk  vooral dat al die ‘behandelaars’ er wat van leren…

I am sorry I didn’t stand up to people publicly ‘on my side’ who called you names like sodomite—or worse. I am sorry that I, knowing some of you so well, failed to share publicly that the gay and lesbian people I know were every bit as capable of being amazing parents as the straight people that I know. I am sorry that when I celebrated a person coming to Christ and surrendering their sexuality to Him, I callously celebrated the end of relationships that broke your heart. I am sorry I have communicated that you and your families are less than me and mine.


Mocht dit voor vragen in de relatie? Neem gerust *contact* op.