Ben je eigenlijk niet ‘ziek’ als je van fetish houdt?

Zijn kinksters ‘anders’ of ‘ziek’?

Question_PuzzleHet is makkelijk om mensen die ‘anders’ zijn weg te zetten als “afwijkend en ziek”. Die neiging bestaat er soms nogal bij mensen die het eng vinden om toe te geven dat er verschillende soorten van mensen bestaan.
Nou merk je al snel dat dit erg meevalt als je met fetishisten en kinksters in gesprek komt. Maar er is natuurlijk onderzoek nodig voor we daar wat over kunnen zeggen en wat blijkt: het is niet alleen niet ziek, het blijkt zelfs dat mensen die hun fetish uit willen leven over het algemeen gelukkiger zijn en zelfs gemiddeld genomen zelfs ietsjes psychisch gezonder blijken te zijn (maar nauwelijks statistisch significant) dan de ‘normale’ vanilla mensen..

Aan de Universiteit van Tilburg is gekeken naar de “psychologische gezondheid” van mensen met een voorkeur voor fetish en BDSM (wat staat voor: bondage, discipline, dominantie/submissie en/of sadomasochisme).

download de PDF “Psychological Characteristics of BDSM Practitioners” door Andreas A.J. Wismeijer, PhD and Marcel A.L.M. van Assen, PhD op http://www.andreaswismeijer.nl

En het is ook best best wel een fatsoenlijk onderzoek, gezien het aantal onderzochte mensen. Want er zijn ruim 900 mensen onderzocht met persoonlijkheidsvragenlijsten. Verder was het aan de onderzoeksgroep ook niet duidelijk gemaakt waar het onderzoek over ging (dan zou je nog kunnen denken dat zij zich ineens normaler zouden kunnen gaan voordoen). En met een behoorlijke controlegroep van bijna 50% onder ‘normale’ mensen die degelijke voorkeuren niet kennen, is er best wel iets te zeggen naar aanleiding van de uitkomsten.

Uitkomsten

Wat blijkt?
Zowel psychologisch als persoonlijk vlak scoren de mensen met dit soort seksuele fetishes eigenlijk een tikje beter dan de gemiddelde ‘normale mensch’
Mensen met een seksuele fetish zijn -gemiddeld genomen- wat extraverter, staan meer open voor nieuwe ervaringen (duhhuh) en zijn wat minder neurotisch. Zij zijn gemiddeld iets minder gevoelig voor afwijzing, zijn over het algemeen wat minder angstig en iets gelukkiger en voelen zich zekerder binnen een relatie.

Ook de gedachte van mensen die denken dat dominanten wel onzekere mensen zullen zijn omdat zij blijkbaar behoefte hebben om andere mensen te vernederen of pijn te doen, die blijkt niet te kloppen. De gemiddelde dominant bleek goed in balans.
Dan de gedachte dat de onderdanige masochistische mensen wel last zullen hebben van “zelfhaat of zo, dat ze zich laten meppen”. Die blijkt ook niet te kloppen: “De onderdanige scoorde nooit lager dan de algemene groep op geestelijke gezondheid. Ze scoorden juist vaker hoger.”
Dus ook die gedachte kunnen we loslaten. Kink is iets dat het leven kan veraangenamen als je die kick hebt, het maakt je mogelijk zelfs eerder iets bewuster van de manier waarop je jezelf gelukkig kan maken.

Andreas Wismeijer, psycholoog van de Universiteit van Tilburg, stelt dat BDSM-beoefenaars niet afwijken van de algemene bevolking, maar als er verschillen zijn, dan is dat in het voordeel van de BDSM-beoefenaars.

op nu.nl