Woorden voor gevoelens in een relatie

English: Herman van Veen on stage in Berlin De...

Het aardige van woorden voor gevoelens is dat je beter in staat bent om die gevoelens te delen zodat je het er in de relatie over kunt hebben. Het helpt ook om lastige gevoelens een plek te geven.
Dus laten we even kort wat relatie-gevoelens op een rij zetten:

woorden voor gevoelens

Liefde Één van de meest ingewikkelde sociale emoties omdat het ons krachtig maakt en kwetsbaar tegelijkertijd. Ingewikkeld ook omdat het een gevoel is dat twee kanten op gaat want wij worden ongelukkig als wij onvoldoende liefde krijgen. Maar we worden ook ongelukkig als we het onvoldoende kunnen geven.

Tekenkrommend pijnlijk (Herman van Veen):
“zij heeft zo veel te geven maar er is niemand die het wil hebben”

“Liefde” is makkelijk gezegd maar het heeft zoveel vormen. Vormen die ook niet verward moeten worden als je er samen over wilt nadenken in jullie relatie.
De passionele liefde (geilheid dus) is een andere liefde dan de gelijkwaardige liefde en is weer een andere dan de verzorgende liefde. Over de termen kan je bakkeleien, maar duidelijk is wel dat de gevoelens die in ons brein samenhangen met dopamine, endorfine en oxytosine hele wezenlijke verschillen hebben (waarbij ik niet(!) gevoel ‘terugbreng’ tot de moleculen die in het brein actief zijn bij een gevoel -daar zijn emoties te ingewikkeld voor en daar is een brein veel te ingewikkeld voor- maar wèl geloof dat gevoelens óók een biologische kant hebben).

Compersie (naar: compersion, ook wel compersive -USA-), termen die voortkomen uit de Kerista Commune, San Francisco (zestiger jaren). Compersie is een liefdevol en positief gevoel dat iemand kan voelen wanneer zij zien of horen dat hun partner geniet van dingen die hij/zij met iemand anders doet, dit is eigenlijk het tegenovergestelde van een gevoel van jaloezie. Het wordt wel eens verward met voyeuristisme maar dat is echt iets heel anders. Voyeurisme, genieten van het plaatje dat jouw partner met een ander neukt, dat heeft een onderbuik-, een geilheid niveau.
Compersie is juist een term voor een sociale emotie van een hogere orde. Het zit veel meer in de buurt van gelijkwaardige liefde.

Jaloezie is soms angst voor verlies en gevoel dat kan ontstaan vanuit onzekerheid over jezelf (erg populair om het zo te labelen), maar soms is het ook een volkomen terecht gevoel dat ontstaat bij disbalans in de relatie (als namelijk een ander krijgt wat jij ook graag zou hebben).

Afgunst ontstaat al gauw wanneer je het idee hebt dat jou dat wordt onthouden omdat iemand anders het krijgt. (…en inderdaad: de woede en het venijn projecteren op de derde die krijgt wat jij wilde hebben is meestal een behoorlijk heilloze strategie om te krijgen wat jij graag had willen hebben)

Woorden en spreken

Natuurlijk is dit lijstje niet volledig en uiteraard is het alleen maar een aanzrt om jullie te helpen om te praten over de dingen die je voor elkaar voelt.
En natuurlijk is het lastig om die dingen `naar elkaar uit te spreken en uiteraard hebben we het dan nog niet eens gehad over termen als: “subspace” / “domspace? , “subdrop” en “domdrop”, of over “primary” of “secundary” relaties en gevoelens die daarbij komen kijken. Nog niet over kwetsbaarheid of angst of moed…

Ik pretendeer hier ook echt geen volledigheid maar moedig jullie aan om van deze woorden te proeven en de verschillen te (h)erkennen. Om te en te bedenken welke woorden belangrijk zijn voor het vormgeven van jullie relatie(s).

Want het gaat  uiteindelijk over woorden die een lading dekken in jouw binnenwereld, die iets betekenen voor jou en daarom voor jouw relatie. En als je daarover leert spreken met elkaar, dan blijkt vaak dat er meer mogelijk is dan dat mensen hadden verwacht….


Mocht dit korte lijstje iets zijn om het eens over te hebben? Neem gerust contact* op.

Mocht je woorden hier uitgelegd willen zien, laat dat dan even hieronder weten met een post of een reactie via de contactpagina*.