ingehaald door het slingshot principe

wat is het slingshot-principe?

Wooden slingshot with rubber... (slingshot-principle)

Zo in de loop der jaren ontwikkel je als coach een aantal ‘Hans-ismen’. En rond de problemen (die toch echt kunnen ontstaan door onhandig met kink om te gaan) is een door mij regelmatig gebruikte: het slingshot-principe©.

het beeld: Een katapult (slingshot dus) haalt z’n energie uit de spanning die wordt opgebouwd door de mate waarin het leertje (met daarin het steentje) wordt terug gehouden terwijl de katapult (het Y-vizier) in de richting van het doel blijft wijzen. En dan zou je kunnen zeggen: hoe groter de spanning tussen vizier/doelstelling en de huidige plek van het steentje, hoe groter de impact gaat worden op het moment dat je besluit om los te laten.

Misschien voel je ‘m al aankomen… de fantasie is de katapult en het steentje

de realiteit… Wanneer de spanning tussen die twee ongezond groot wordt, dan kan je jezelf voorstellen wat er gebeurt als iemand uiteindelijk “uit de kast komt”. Iedere keer dat iemand fantaseert (met de orgastische gevolgen die daarvan verwacht mogen worden :-)) komt er een tandje bij, wordt de katapult iets verder vooruit geschoven terwijl iemand verder in de kast blijft zitten. De fantasie wordt op geen enkele manier aan de realiteit getoetst en wordt een klein tikkeltje extremer, heftiger. Dat is natuurlijk ook wel logisch want de dagelijkse realiteit is blijkbaar beklemmend genoeg om grip op iemand te houden en de kastdeur blijft dicht dus er is niemand om de fantasie eens tegen het licht te houden, er wordt niet over gepraat en in de fantasie gaat het allemaal goed en leuk.

fantasie zonder verbinding

Maar het is dus wel een fantasie zonder verbinding, niet met andere mensen, niet met de realiteit, niet met mensen die zoiets hebben meegemaakt of met mensen die het moeten uitvoeren. Een fantasie die als uitlaatklep dient voor de opgekropte gevoelens in de kast. DAn wordt het een fantasie die de functie heeft van een ontsnapping uit de realiteit, die “ongeremd door realiteit” steeds verder weg komt te liggen. Inplaats van een fantasie die richting geeft aan realiteit en alles wat daarbij hoort.

Als dan iemand eenmaal uit de kast komt dan gebeurt dat vervolgens met zó veel kracht dat ie zichzelf compleet voorbij loopt en ook nog wel eens de nodige schade aanricht bij zichzelf en anderen.

Voorbeelden?

Slingshot Cover

Slingshot Cover (Photo credit: Wikipedia)

Je hebt misschien wel eens van die advertenties gezien:

totaalslaaf(M/V) zonder enige ervaring wil graag langdurig gegeseld worden en in alle openingen genomen (safeseks hoeft niet per sé als U maar gezond bent) om vervolgens aansluitend drie weken in een kelder te worden opgesloten op water en brood (ik wil hier best vakantie voor opnemen)

O.K. ik overdrijf mogelijk een klein beetje. Maar wat denk je van

Meester wil dat alle totaal slavinnen zich bij hem melden voor inspectie en inwendig onderzoek! Houdt van grote borsten en hoerige make-up.

Die ben ik toch echt tegengekomen als advertentie. Goed, ik heb hem niet geschreven met de vraag hoeveel reacties hij ontvangen heeft. Maar ik denk toch dat “het nogal tegen is gevallen” (understatement).
Zo iemand wordt zeer waarschijnlijk rechts ingehaald door zijn fantasie.

Mensen die het de hele wereld willen laten weten waar zij over fantaseren en iedereen die daar niet in mee gaat wordt als “saai” of “square” weggezet… Dan blijven er ineens een stuk minder vriendschappen over…

Fantaseren is OK

Begrijp me goed: niks mis met fantaseren. En ook niks mis met een tikkie “erbij” fantaseren. Dat maakt het leven aardiger als het dagelijks leven soms wat saai is (een eigenschap van de meeste “dagelijkse levens”). Maar let een beetje op jezelf. Hou de verbinding tussen jouw fantasie en de realiteit in het oog. Ga iets doen met je fantasieën en merk dan maar dat een tiende van jouw fantasie al behoorlijk lastig kan zijn.. en tegelijkertijd honderd keer spannender omdat ie waarheid is geworden en als herinnering in je levensverhaal is opgenomen.