“Consent” waarom is dat belangrijk bij kink?

“Consent” waarom is dat belangrijk bij kink?

woordenboekje… (woorden om te gebruiken)

Question:
“Consent” waarom is dat belangrijk bij kink?

basics

Answer:
Consent is een vrij centraal woord in BDSM, bij Swingen en polyamorie, kortom bij kink.
We zien de term terug bij SSC (Safe Sane and Consensual) en bij Rack (Risk Aware Consensual Kink). En meest belangrijk is dat het juist “consent” dat het verschil is tussen verkrachting en verkrachtingsfantasie, dat maakt het verschil tussen aanranding en stevige seks, het verschil tussen BDSM en huiselijk geweld.
“Informed Consent” of “geïnformeerde instemming” is het feit dat je het samen hebt gehad over de dingen die jij spannend vindt. Dat jij en die ander er over nadenken of je het wilt -gezien de mogelijke risico’s en de grenzen die jij wilt bewaren in je eigen leven- en dat je er vervolgens “Ja” tegen zegt, allemaal (allebei, alledrie, -vier… alle betrokkenen).

In de consent-discussie kan je het hebben over de vraag:

  • wie raakt wie aan
  • en hoe wil je wel aangeraakt worden (heftigheid, hulpmiddelen)
  • welke beperkingen stellen we daar aan? (bijv. “altijd met een safeword” of “binnen RACK”, of “alléén deze keer”)
  • en ook -omdat dit niet altijd helder is- voor wie is dit? (voor jou of voor mij)

Dat laatste is soms niet helemaal helder bij BDSM, daarom wat verduidelijkende voorbeelden:

  • Streel ik jouw rug omdat ik van de rondingen van jouw rug wil genieten of wil ik jou van mijn massage-aanraken laten genieten.
  • Bevredig ik jou oraal voor mijn genot of sta jij mij toe om jou oraal te bevredigen om mijn onderdanige positie uit te leven.
  • Pak ik mijn vibrator omdat ik jou orgasmes wil geven, of wil ik jouw orgasmes nemen (orgasm torture) bijvoorbeeld om mijn dominantie over jouw lichamelijke reacties te laten zien.

Het feit dat beide partijen precies dàt willen wat maatschappelijk misschien onbegrepen is, het feit dat je allebei of alle drie misschien een beetje ruige seks wil of misschien een beetje geknepen of geslagen wil worden binnen de grenzen van de eigen erotiek- en pijn-beleving, wanneer je eens met wat anders wil experimenteren zonder het gevoel te hebben dat je de controle verliest, wanneer je andere vormen van relatie wilt en jouw liefdesleven uitbreidt. “Consent” maakt dat je een rollenspel kunt spelen dat nòg zo ‘fout’ kan lijken maar dat je (ook als zogenaamde “dader”) je jezelf morgen niet beroerd hoeft te voelen als je er aan terugdenkt.
Zie voor een verhelderende vimeo over sexual consent:


Wanneer dit aan het denken zet en je wilt daar eens contact over opnemen…
Heb je aanvullingen of opmerkingen: plaats hieronder een reactie…

contact opnemen >