“Jaloezie” (en “afgunst”)

“Jaloezie” – Hoe moet ik daar over denken?

woordenboekje… (woorden om te gebruiken)

Question:
Hoe moet ik denken over “Jaloezie” en afgunst?

basics

Answer:
Wanneer we beter kijken naar “jaloezie” dan blijkt het vaak eigenlijk een gevoel dat voortkomt uit angst voor verlies. Het kan ook een gevoel zijn dat kan ontstaan vanuit onzekerheid over jezelf (erg populair om het zo te labelen), of het kan een gevoel zijn dat iets zegt over de relatie. Misschien is het eigenlijk ook wel een gevoel dat gewoon bij relaties hoort.
Natuurlijk is het ‘cool’ om te zeggen dat “jij dat niet hebt in jouw relatie”. En misschien behoor je inderdaad tot de kleine groep die nooit jaloezie voelt. Maar waarschijnlijker is het dat je misschien behoort tot de groep die het niet waarneemt (of niet wenst waar te nemen). Maar als je wat beter kijkt: veruit de meeste serieuze swingers en polyamoreuze mensen geeft aan dat zij dit gevoel met regelmaat tegen komen in hun levensstijl.

En wanneer we verder zien hoeveel monogame relaties sneuvelen door deze emotie, dan is het gevoel van jaloezie of in ieder geval de gedachte “dat jouw partner het beter zou kunnen hebben bij een ander” iets dat de meeste mensen met een relatie wel tegen zullen komen. En al zeker op de momenten dat zij niet zo lekker in hun vel zitten.
Mogelijk is het emotioneel realistischer om ons niet te snel van slag te laten brengen en eerst eens te onderzoeken of het gevoel van jaloezie eerder iets zegt over onszelf of juist over de relatie.
In die zin lijkt het eerder een emotie waar je mee om moet leren gaan -monogaam of polygaam-, binnen jezelf en/of in de relatie, dan dat je ‘m kan voorkomen.

Voor alle duidelijkheid: soms is het ook een volkomen terecht gevoel dat nou eenmaal ontstaat bij disbalans in de relatie (als namelijk een ander krijgt wat jij ook graag zou hebben) en in deze gevallen lijkt het belangrijk om jaloezie op opbouwende wijze te kunnen bespreken binnen de relatie.

Meer daar over in: Jaloezie een gevoel om serieus te nemen

Nota Bene
Afgunst ontstaat al gauw wanneer je het idee hebt dat jou dat wordt onthouden omdat de ander het krijgt. (…en wanneer je dan de woede en het venijn gaat projecteren op de derde die krijgt wat jij wilde hebben, dan is dat meestal een slechte strategie om te krijgen wat jij wilde hebben)
Afgunstig zijn op een ander is vaak eerder een manier om je niet met je eigen onzekerheid en jaloezie te hoeven bezig houden.


Wanneer dit aan het denken zet en je wilt daar eens contact over opnemen…
Heb je aanvullingen of opmerkingen: plaats hieronder een reactie…

contact opnemen >