“Open relatie” of “Open huwelijk”

“Open relatie” of “Open huwelijk” – Wat is dat?

woordenboekje… (woorden om te gebruiken)

Question:
Wat is “Open relatie” of “Open huwelijk”?

basics

Answer:
Een relatie of een huwelijk dat de ruimte laat voor één of beide huwelijkspartners om andere relaties te hebben: seksuele relaties en/of romantische relaties.
Dit kan het kader hebben van polyamorie of van seksuele escapades zonder elkaars aanwezigheid, of van gezamenlijk swingen: de vorm is niet vast. De term wordt wisselend gebruikt. Oorspronkelijk betekende de term “open relatie” puur “open voor seksuele contacten naar buiten toe” (of naar binnen toe) 😉 maar deze definitie lijkt zich de laatste tijd steeds meer verbreedt te hebben in de richting van romantische, intieme relaties.

Een open relatie is dus een relatie die niet seksueel monogaam is, dus een relatie waar de partners in die relatie ook “buiten” hun relatie seksuele contacten kunnen hebben. Mensen gebruiken deze term ook wel om aan te geven dat er andere romantische, of of liefdesrelaties kunnen worden aangegaan en dat zij ook op dat vlak hun relatie “geopend” hebben.

Soms hebben mensen in het begin de naïeve verwachting dat “alles mogelijk is” in een open relatie, alsof je een single bent maar dan met de zekerheid van een relatie ‘achter de hand’. Meestal wordt zo iemand al vrij snel duidelijk dat een relatie eenvoudigweg niet kan bestaan als er geen onderlinge verantwoordelijkheden zijn. Verantwoordelijkheden voor je eigen grenzen, verantwoordelijkheid voor je eigen behoeften, verantwoordelijkheden voor je eigen “allergieën”, verantwoordelijkheden ten opzichte van al deze aspecten van al jouw partner(s).

zonder verantwoordelijkheid géén vrijheid


Wanneer dit aan het denken zet en je wilt daar eens contact over opnemen…
Heb je aanvullingen of opmerkingen: plaats hieronder een reactie…

contact opnemen >