Pijnlijk en jeukerig na het vrijen

Pijnlijk en jeukerig na het vrijen

inhoud:


Vooropgesteld:
Wij proberen met deze pagina niet onverstandige seks aan te moedigen. We willen alleen niet meedoen aan het zwijgen omdat wij denken dat dit gevaarlijk is.
Wij denken dat het niet werkt om “alles maar te verbieden”. Een ‘heksenjacht’ maakt alleen maar dat het probleem ondergronds en alleen maar verder escaleert.
Wij pleiten hier niet voor bandeloze sex. Maar de ‘oplossing’ om het maar gewoon te verbieden is geen haalbare kaart meer.
Ontkenning werkt niet!
Wij denken dat informatie kan helpen om verstandige keuzen te maken.
Wij hopen hiermee u te helpen.

Inleiding -de vraag-

 

Question: Mijn vriend en ik vrijen altijd heel liefdevol en absoluut niet ruw. Maar als we het twee dagen achter elkaar doen dan krijg ik een pijnlijke en jeukerige vagina en dit duurt dan soms een paar dagen.
We zijn al 9 jaar samen en vrijen alleen met elkaar. Dus iets van een geslachtsziekte ofzo kan het niet zijn. Ook wassen we ons vooraf en na afloop en soms gebruik ik een vaginaal douche.

[A]nswer: Er kunnen een paar redenen voor geïrriteerd slijmvlies zijn. We zullen ze één voor één nalopen:

Wrijving -mechanisch-

 

Het kan zijn dat het toch te zwaar belast is wat de wrijving (mechanisch) betreft.
Elders (zie: [informatie over glijmiddelen]) hebben we het uitgebreid over de noodzaak van glijmiddel. Het slijm van de vaginale slijmvliezen heeft als functie om die wrijving op te vangen. Maar dan moet er wel voldoende vocht aanwezig zijn dat glad genoeg is om die wrijving op te vangen. Sommige vrouwen worden heel makkelijk vochtig, anderen niet. Het kan liggen aan de duur van het voorspel vóór de penetratie. Als dat te kort is om dan kan je nog zo liefdevol penetreren maar dan is de wrijving toch te groot. Het zou zelfs kunnen zijn dat het voorspel te voorzichtig is. Sommige vrouwen hebben toch een zekere stimulatie van de vaginawand nodig om echt vochtog te worden. En Dan is het natuurlijk ook zo dat mensen op van allerlei gebieden verschillen en dat je mogelijk tot die groep vrouwen behoort die eenvoudigweg niet zo vochtig wordt. Dan is het verstandig om de natuur een handje te helpen want het is bi jgevoelig slijmvlies inderdaad van belang om voldoende (!) glijmiddel te gebruiken.
Experimenteer ook eens met verschillende soorten. Sommige zijn te waterig en lopen weg, andere glijmiddelen drogen relatief snel uit en als je dan wat langer vrijt dan is het toch onvoldoende.

Infectie

 

Terecht benoemt u het belang van hygiëne rond het vrijen. Met name de mannen mogen zich dit aantrekken. Zorg ervoor dat de eikel schoon is en dat er geen smegma blijft zitten tussen het randje achter de eikel en de voorhuid. Aan de andere kant moet er ook voor worden opgepast dat er geen zeepresten blijven zitten want zeep hoort niet in de vagina (zie verderop).
Bij jeukerigheid kan er sprake zijn van een infectie (schimmel, bacterieel, virus) en die hoeft niet per se met geslachtsziekte te maken te hebben. Alhoewel het toch vaak goed is om daarmee naar de huisarts te gaan want bepaalde geslachtsziekten kunnen heel erg lang zonder duidelijke symptomen blijven en helaas zijn er toch veel mensen die vinden dat zij moeten zeggen dat zij trouw zijn gebleven terwijl zij dat nou eenmaal niet op konden brengen.
Daarom is het toch verstandig om met deze klacht even naar uw huisarts te gaan

En ga dan als je er last van hebt (dan kan hij ook kijken wat er aan de hand is … waarmee ik niet bedoel dat jullie nou op dokters voorschrift twee, drie dagen achter elkaar moeten vrijen maar het gaat erom dat hij/zij wat moet kunnen zien om het te kunnen behandelen.

Allergie

 

Het slijmvlies kan op basis van allergie geïrriteerd zijn.
Het middel dat wordt gebruikt als glijmiddel, de zaaddodende middelen die in sommige condooms verwerkt zijn, het rubber zelf, bepaalde “speeltjes” of dingen die worden gebruikt na de seks. Ze kunnen allemaal stoffen bevatten die een allergische reactie veroorzaken (zie ook de stoffen die onder het kopje ‘chemisch prikkelend’ genoemd worden) die tot jeukerigheid kunnen leiden.
In een uitzonderlijk geval kan het zelfs voorkomen dat een vrouw een allergie heeft ontwikkeld voor het sperma van haar eigen man. Dit komt inderdaad maar zeer(!) zelden voor maar voor de volledigheid moet dat hierbij ook vermeld worden.
Daarom is de vraag belangrijk: gebeurt hetzelfde wanneer jullie met condooms vrijen?
Dat zou je uit kunnen zoeken (maar denk er wel even aan dat zo’n glad rubbertje natuurlijk ook invloed heeft op de wrijving).

Chemisch prikkelend

 

Er kunnen ook andere chemische redenen zijn voor de irritatie van het slijmvlies: zeep (eigenlijk nooit gebruiken in die regio), wasmiddel (van het ondergoed)?
Het kan daarbij ook zo zijn dat de vaginaaldouche zelf de boosdoener is. Dergelijke middelen kunnen het natuurlijk afweermechanisme van het vrouwelijk lichaam ondermijnen. Dus als jullie in verband met eigen onderzoek naar mogelijke allergieën even met condooms vrijen, dan moet je wel gewoon de vaginaaldouche blijven gebruiken zoals je dat gewend was. Daarna (als je die allergie hebt uitgesloten) dan kan je eens kijken of het gebruik van een dergelijke vaginaaldouche niet de reden is van deze reactie van jouw lichaam.

Apart moet nog worden gemeld dat sommige mannen hopen dat zij hun partner meer “bereid zullen vinden voor seks” door gebruik te maken van allerhande “stimulerende middeltjes” (volgens de reclame boekjes). Spaanse vlieg is zo’n voorbeeld dat ervoor kan zorgen dat er een zekere jeukerigheid ontstaat die dan seksueel zou moeten zijn … (misschien even navragen?)

Wrijving -psychisch-

 

De reden kan niet-lichamelijk zijn. En daarmee bedoel ik niet de makkelijke uitvlucht “dat het dan wel weer psychisch zal wezen”. Maar het is een van de redenen waarom mensen soms lichamelijke reacties krijgen.
Relatieproblemen krijgen vaak hun eerste uiting in de seksualiteit.
Niet gaan twijfelen als er niets aan de hand is maar het is erg belangrijk dat u eerlijk bent. Zijn er dingen die je vies vindt aan het vrijen of zijn er ervaringen die het moeilijk maken, zijn er herinneringen of zijn er andere dingen waar u moeilijk over spreekt. Het kan allemaal bijdragen aan het ontstaan (of onderhouden) van lichamelijke klachten.
Soms zijn dergelijke klachten ook wel eens gebruikt om daarmee te bereiken dat men niet zo vaak seksueel contact “hoeft te hebben” (een goed gesprek over de techniek van uw partner zou misschien een beter idee zijn?).
Het bijhouden van een dagboek (privé!!!) kan helpen om dergelijke dingen op het spoor te komen. De onbewuste neiging om jezelf overmatig te wassen is zo’n voorbeeld wat in sommige gevallen leidt tot irritaties in dit gebied (dat zichzelf heel aardig schoon kan houden als je het maar niet te veel met chemische middelen dwars zit).

De ellende is zelfs dat de verwachting dat het wel weer zal gaan jeuken ertoe bij kan dragen dat lichamelijke gevoelens die gewoon bij vrijen horen een negatieve aandacht krijgen.

Epiloog

 

Voor dergelijke klachten kan één reden zijn, er kan sprake zijn van een optelsom van factoren. Daarom gaat het erom dat u deze één voor één gaat onderzoeken wat de reden kan zijn.

Voor een stuk kan u dit zelf doen. Maar, als gezegd, voor een ander deel kan het belangrijk zijn om deze zoektocht samen met jouw (huis)arts te doen. Schaamte daarvoor is niet nodig; het is een regelmatig voorkomende klacht die u rustig met uw huisarts rustig kunt bespreken.

, 19980222